Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Προς αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και κατάργηση του εφάπαξ



Μειώσεις στην εθνική σύνταξη προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του ασφαλιστικού σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

Η μείωση της εθνικής σύνταξης, οι μειώσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης -που οδηγούν σε περαιτέρω μειώσεις των κύριων συντάξεων-, η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ, από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τη λογική της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αποτελούν ορισμένα από τις διορθώσεις που συζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το «Βήμα» οι δεύτερες σκέψεις που διαμορφώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβλέπουν χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους στα 360 αντί στα 384 ευρώ, με – τουλάχιστον – 20 έτη ασφάλισης, όπως και έτι χαμηλότερη εθνική σύνταξη – κάτω των 360 ευρώ – για όσους συνταξιοδοτούνται με 15 ως 20 έτη ασφάλισης.

Η αναλογιστική αρχή του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη υπολογίσει τις αλλαγές που συζητούνται στο σχέδιο Κατρούγκαλου, ενώ ετοιμάζει αναλογιστικές μελέτες γύρω από τα επικουρικά ταμεία σε βάθος τουλάχιστον δέκα ετών, αλλά και για τις εισφορές υπέρ ΟΓΑ, προκειμένου να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για τους αγρότες.

Αν και η κυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία δίνει στον τρόπο με τον οποίο θα περάσει στην κοινή γνώμη το θέμα των μειώσεων των συντάξεων κύριας ασφάλισης, καθώς έχει δεσμευτεί για το αντίθετο, φαίνεται να «συγκατανεύει» σε – πολλά από τα μέτρα – που τέθηκαν στο τραπέζι.

Πρώτον, συζητεί τη μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ που αρχικώς προσδιορίστηκε στα 360 ευρώ που είχε ορισθεί με τον νόμο 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη). Επίσης σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης προ της 20ετίας, δηλαδή με 15 ως 20 έτη ασφάλισης, το ποσό της εθνικής σύνταξης να είναι χαμηλότερο από 360 ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι μπορεί να θεσπιστεί μικρότερο ποσό για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τη 15ετία. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζητούν η συνταξιοδότηση να ξεκινά με τη συμπλήρωση των 20 ετών ασφάλισης, κάτι που η κυβέρνηση φαίνεται να απορρίπτει και να αναζητεί τη μέση λύση δηλαδή την παροχή ευχέρειας συνταξιοδότησης στα 15 έτη ασφάλισης, αλλά με μικρότερο ποσό εθνικής σύνταξης, η οποία σημειωτέον θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό.

Δεύτερον, επανεξετάζεται το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου το ποσοστό αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης είναι κλιμακωτό, ξεκινά από το 0,80% (για κάθε έτος) για το διάστημα από 0 ως 15 έτη ασφάλισης και φθάνει ως το 2% για τα 39 ως 42 ή και περισσότερα χρόνια. Ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα εναλλακτικά σενάρια με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα οδηγηθούν σε μεγαλύτερες μειώσεις.

Τρίτον, εξετάζει το πλαφόν κύριας σύνταξης μέσω μείωσης του ανώτατου πλαφόν κύριας σύνταξης από τα 2.773 ευρώ κάτω από τα 2.000 ευρώ. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπεται η διαμόρφωση του πλαφόν στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 2.304 ευρώ (με εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ). Τώρα συζητείται επιπλέον μείωση του ανώτατου ορίου και μάλιστα κάτω από τα 2.000 ευρώ.

Σε σχέση με τις επικουρικές απολύτως αρνητικοί ήταν οι δανειστές στο ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Διαφωνούν με την επιβολή αύξησης 1% στις εισφορές των εργοδοτών, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για την αύξηση 0,5% που αφορά τις εργατικές εισφορές. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητη τη μείωση για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, ενώ εναλλακτικά επαναφέρουν παλαιότερη πρότασή τους για την ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη.

Τέλος, οι πιστωτές επιμένουν στην πρόταση για πλήρη κατάργηση της παροχής που σχετίζεται με το εφάπαξ βοήθημα, το οποίο χαρακτηρίζουν πολυτέλεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Με πληροφορίες από tovima.gr, CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου