Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Attica bank – Μια τράπεζα με αρνητικά κεφάλαια -19% αποτιμάται 0,8 P/BV όταν ο κλάδος βρίσκεται 0,35

Πηγή
Το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο επένδυσε 374 εκατ στο παρελθόν κατά δήλωση του και ουσιαστικά η αξία των κεφαλαίων αυτών έχει μηδενίσει σχεδιάζει να επενδύσει από 255 έως 382,5 εκατ ευρώ. 

Έως τις 10 - 11 Δεκεμβρίου πρέπει να βρεθούν 950 εκατ με 1 δισεκ. από Attica bank και συνεταιριστικές
Η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων ελληνικών συστημικών τραπεζών έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς αποτρέποντας τα χειρότερα στην περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν κατάφερνε να καλύψει το βασικό σενάριο.
Ο φόβος και η αβεβαιότητα ήταν διάχυτη για ορισμένες μεγάλες συστημικές τράπεζες αλλά οι φόβοι αυτοί διαψεύστηκαν.
Το μεγάλο εμπόδιο ξεπεράστηκε, ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μικρότερες τράπεζες αν καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτραπεί το resolution η εξυγίανση και ο κίνδυνος διάσπασης τράπεζας σε good και bad bank υπό την έννοια ότι οι τραπεζικές άδειες είναι πολύτιμες ειδικά σε μια χώρα όπου ο βαθμός συγκέντρωσης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται αυτή την περίοδο είναι η Attica bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες.
Προφανώς και όλες θα ήταν το βέλτιστο σενάριο να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια και να διασωθούν.
Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο, η καλύτερη εξέλιξη.
Όμως σε μια περίοδο υψηλού ρίσκου, όπου υπάρχει ανησυχία για την σταθερότητα της κυβέρνησης στην Ελλάδα, όπου η επενδυτική ψυχολογία είναι εύθραυστη προφανώς και η αναζήτηση 950 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ έως την Πέμπτη 10 ή Παρασκευή 11 Νοεμβρίου είναι περίπλοκη υπόθεση.

Γενικό σχόλιο για όλες τις τράπεζες που υλοποιούν αύξηση κεφαλαίου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο SSM όχι τυχαία έβαλαν μια ημερομηνία ως καταληκτική για όλους την 11η Δεκεμβρίου του 2015.
Οποιαδήποτε παράταση – όχι ειδικά για την Παγκρήτια αλλά για όλες τις τράπεζες που υλοποιούν ΑΜΚ – θα αύξανε το κίνδυνο ατυχήματος.
Από 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει πλήρως η BRRD δηλαδή το bail in και στις καταθέσεις οπότε καμία τράπεζα και κυρίως η ΤτΕ δεν θα αφήσουν να παραταθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης αυξάνοντας κατακόρυφα το ρίσκο και τον κίνδυνο να χαθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες.

Attica bank

Η Attica bank βρίσκεται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης με στόχο να αντλήσει 748 εκατ αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να καλύψει τα 584 εκατ ευρώ με ιδιωτικά κεφάλαια.
Η αύξηση ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου του 2015 και η διαδικασία είναι η εξής καλύπτονται ή δεν καλύπτονται τα 584 εκατ του βασικού σεναρίου.
Θυμίζουμε ότι η αύξηση υλοποιείται στα 0,30 ευρώ με σχέση 36 νέες μετοχές προς 1 παλαιά.
Μέχρι τώρα έως 8 Δεκεμβρίου η μετοχή της Attica bank διαπραγματεύεται χαμηλότερα της τιμής της αύξησης και αυτό προφανώς είναι πρόβλημα.
Ένας επενδυτής μεταξύ μιας υψηλότερης και μιας χαμηλότερης τιμής προφανώς και θα επιλέξει την χαμηλότερη τιμή.
Το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο επένδυσε 374 εκατ στο παρελθόν κατά δήλωση του και ουσιαστικά η αξία των κεφαλαίων αυτών έχει μηδενίσει σχεδιάζει να επενδύσει από 255 έως 382,5 εκατ ευρώ.
Με βάση πληροφορίες η Attica bank ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλάνου αναδιάρθρωσης από την DGCom.Γεννάται ένα ερώτημα βέβαια, το πρώτο πλάνο αναδιάρθρωσης δεν εγκρίθηκε και χρειάστηκε τροποποίηση όπως παραχώρηση του management αλλά γιατί η DGCom καθυστερεί;
Το ΤΧΣ μέχρι αργά χθες δεν είχε κάποια ενημέρωση ενώ σε ερώτηση του bankingnews.gr δεν υπήρξε κάποια σαφής απάντηση από την DGCom.
Οι διερευνητικές επαφές για στρατηγικούς συμμάχους δεν είναι σαφές αν έχουν αποδώσει, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση ή πληροφόρηση.
Φημολογείται και μόνο ως φήμη μεταφέρεται ότι ΔΕΚΟ σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Attica bank αλλά ένα τέτοιο σενάριο θα ενεργοποιούσε την DGCom για state aid.
Δύσκολα θα επέτρεπε η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσω ΔΕΚΟ ανακεφαλαιοποίηση.
Εν τω μεταξύ θα ήταν παράταιρο οι ΔΕΚΟ ή άλλα Ταμεία σε αυτή την συγκυρία να επενδύουν γενικώς όταν έχουν προβλήματα ρευστότητας.
Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την Attica bank.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ΤτΕ έχει ζητήσει να καλύψει και τα 748 εκατ αλλά τουλάχιστον αν καλυφθούν τα 584 εκατ θα μπορούσαν τα υπόλοιπα να συγκεντρωθούν μέσω του ΤΧΣ μόνο για το δυσμενές σενάριο.
Η Attica bank παρουσιάζει εναλλακτικά σενάρια τι θα συμβεί σε περίπτωση μερικής κάλυψης της αύξησης.
Το ερώτημα όμως είναι το εξής μπορεί η ΤτΕ να δεχθεί τμηματοποίηση της αύξησης κεφαλαίου;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις προφανώς θα δοθούν στις 10 Δεκεμβρίου.
Το bankingnews.gr έχει θέσει πλειάδα ερωτημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank αλλά απάντηση ακόμη δεν έχει λάβει.

Παγκρήτια συνεταιριστική τράπεζα

Θα χρειαστεί η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της Ελλάδος η Παγκρήτια περίπου 130 εκατ ευρώ.
Ενδιαφερόμενοι έχουν υπάρξει, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί 3 ενδιαφερόμενοι αλλά ζητούν να υλοποιήσουν οικονομικό έλεγχο και προφανώς ζητούν χρόνο.
Η Παγκρήτια έχει βρει τα κεφάλαια αλλά χρόνος δεν υπάρχει.
Εναπόκειται καθαρά στην ΤτΕ αν θα δώσει και με ποιες δικλείδες ασφαλείας θα δώσει χρόνο σε όποιες τράπεζες το ζητήσουν.
Τα κεφάλαια έχουν βρεθεί και αυτό δεν αποτελεί εικασία.

Το Ταμείο Ασφαλιστικών Εταιριών σε Χανίων και Ηπείρου;

Το Ταμείο Ασφαλιστικών Εταιριών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψει  το  50% δηλαδή 11 εκατ στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
Η συνεταιριστική τράπεζα Χανίων χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί  22,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου.
Η συμμετοχή του Ταμείου Ασφαλιστικών Εταιριών θα είναι μακράς πνοής και προϋποθέτει τη συγκέντρωση από τους συνεταίρους των κεφαλαίων που απαιτούνται για τη διασφάλιση ικανοποιητικής κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενός νέος μέτοχος θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση της τράπεζας, ώστε να μπορεί να επιτελεί ρόλο στρατηγικού εταίρου.
Ωστόσο η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ανάλογη πληροφορία έχει αναφερθεί και για την Ηπείρου που χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί περίπου 18 εκατ στην τιμή των 0,95 ευρώ.

Πελοποννήσου χρειάζεται 17,8 εκατ ευρώ

Η συνεταιριστική τράπεζα Πελοποννήσου χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί 17,8 εκατ ευρώ, η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη καθώς έχει υπάρξει ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής.

Το συμπέρασμα

Όλες οι τράπεζες μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν θεωρητικά αλλά πρακτικά χρειάζονται 950 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.
Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο.
Κάποιες μπορεί να τα καταφέρουν, κάποιες άλλες όχι.
Είναι θέμα λίγων ημερών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις μικρές τράπεζες και στις συνεταιριστικές.


Η Attica bank ουσιαστικά μπορεί να εμφανίζει θετικά κεφάλαια στο 9μηνο αλλά πραγματικά με βάση τα stress tests έχει αρνητική καθαρή θέση, δεν έχει κεφάλαια.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να είχε παρέμβει εμπρός σε μια ακραία στρέβλωση που καταγράφεται με επίκεντρο την Attica bank.
Η Attica bank με βάση τις κεφαλαιακές της ανάγκες πρέπει να συγκεντρώσει 748 εκατ.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες δείχνουν ότι το core tier 1 της Attica bank είναι -19% (ήταν -25% με κεφαλαιακές ανάγκες 1 δισεκ. που ήταν η αρχική αναφορά της ΤτΕ).
Η Attica bank ουσιαστικά μπορεί να εμφανίζει θετικά κεφάλαια στο 9μηνο αλλά πραγματικά με βάση τα stress tests έχει αρνητική καθαρή θέση, δεν έχει κεφάλαια. 
Στο ενημερωτικό δελτίο η Attica bank στην σελίδα 343 αναφέρει ότι το κεφάλαιο κίνησης της δεν επαρκεί για τους 12 επόμενους μήνες. 
Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως δεν είναι αυτό. 
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έπρεπε να έχει θέσει εκτός διαπραγμάτευσης την μετοχή της Attica bank καθώς μια τράπεζα με αρνητική καθαρή θέση πως μπορεί να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά προφανώς αυτό μπορεί να πει κανείς ότι είναι υποκειμενική άποψη. 
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όμως δεν βλέπει ότι με 70 ή 80 χιλιάδες ευρώ κάποιοι – αναζητούμε αυτούς τους κάποιους – κρατούν την μετοχή της Attica bank στα 0,25 ευρώ σε τιμή χαμηλότερη της τιμής της αύξησης κεφαλαίου στα 0,30 ευρώ. 
Θα πείτε ναι αλλά αυτό είναι πρόβλημα για την αύξηση γιατί π.χ. να αγοράσει κανείς στην ΑΜΚ στα 0,30 ευρώ όταν μπορεί να αγοράσει την μετοχή στα 0,25; 
Αλλά και αυτό μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια άποψη – η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι άποψη, πρόκειται περί μιας επικίνδυνης και ακραίας στρέβλωσης. 
Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο ακόμη πιο σημαντικό που αυτό αφορά τους επενδυτές. 
Σε όλες τις τράπεζες σκόπιμα επιλέγει η λύση της χαμηλής τιμής για να προσελκύσουν κεφάλαια ιδιωτών. 
Έτσι λοιπόν όταν ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές σημειώθηκαν επιθετικές ρευστοποιήσεις απόλυτα εύλογες. 
Όμως οι τράπεζες γνώριζαν τι θα συμβεί χρηματιστηριακά και για τον λόγο αυτό δημιούργησαν τις προϋποθέσεις του ξεφουσκώματος μεταξύ των χρηματιστηριακών τιμών και των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου ώστε να ελαχιστοποιηθεί η λογιστική απώλεια για τους νέους μετόχους – επενδυτές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Για να το γράψουμε απλά οι τράπεζες γνώριζαν ότι οι μετοχές θα πάνε χαμηλότερα των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου και απλά προσπάθησαν αυτό το discount να το ελέγξουν να το περιορίσουν. 
Στις αναλύσεις μας επιβεβαιωθήκαμε πλήρως όταν αναφέραμε πολύ έγκαιρα εβδομάδες πριν τις αυξήσεις τι πρόκειται να συμβεί. 
Η περίπτωση της Attica bank είναι όμως πολύ αξιοσημείωτη. 
Θα θέσουμε ορισμένα ερωτήματα
1) Πως το ΤΣΜΕΔΕ και οι δυνητικοί επενδυτές θα συμμετάσχουν στην αύξηση στα 0,30 ευρώ όταν μια ημέρα πριν την ολοκλήρωση της αύξησης η μετοχή βρίσκεται στα 0,2510 ευρώ; 
Γιατί κάποιος να αγοράσει ακριβότερα μια μετοχή όταν την βρίσκει στο ταμπλό του χρηματιστηρίου φθηνότερα; 
2) Όλες οι τράπεζες – και αναφερόμαστε σε τράπεζες που κάλυψαν 100% τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια – εμφανίζουν σχέση αποτίμησης προς λογιστική αξία αυτό που ονομάζεται P/BV περίπου 0,35 ή ένα εύρος μεταξύ 0,30 με 0,36.
Η Attica bank με 643 εκατ κεφαλαιοποίηση 9 Δεκεμβρίου του 2015 εμφανίζει P/BV στο 0,80 λαμβάνοντας υπόψη και τα κεφάλαια που αναφέρει η τράπεζα ότι διέθετε στο 9μηνο του 2015 χωρίς τα stress tests. 
Οι άλλες τράπεζες λοιπόν με πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται πολύ φθηνότερα της Attica bank. 
Αν λάβουμε υπόψη την παράμετρο αυτή και τις εκτιμήσεις για τιμές στόχους π.χ. στην Eurobank 1,5 ευρώ αυτό μας δίνει 0,60 P/BV ενώ την τρέχουσα περίοδο διαμορφώνεται στο 0,35 περίπου. 
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Alpha bank. 
Από αυτή την ανάλυση προκύπτει ότι η Attica bank είναι ακραία υπερτιμημένη και έναντι οποιουδήποτε θετικού σεναρίου για τις μετοχές των τραπεζών. 
Με βάση τις τωρινές παραδοχές (9/12) το fair value της Attica bank – καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο της Alpha και Eurobank που έχουν ολοκληρώσει τις προσαρμογές μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών – στο 0,35 P/BV. 
Τι σημαίνει αυτό; 
Αυτό σημαίνει 300 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση ή 0,11 ευρώ ανά μετοχή ενώ βρίσκεται η Attica bank στα 0,25 ευρώ. 
Επίσης προσοχή το σενάριο που αναφέρουμε περιλαμβάνει ως προαπαιτούμενο ότι θα καλυφθούν τα 748 εκατ.
Δηλαδή το fair value της ανάλυσης μας θα ισχύει εφόσον βρεθούν τα κεφάλαια. 
Αν δεν βρεθούν τα κεφάλαια η αξία της τράπεζας με χρηματιστηριακούς όρους θα είναι μηδέν. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου