Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Ο ΣΕΒ και η ιδιοκτησία των Τραπεζών

Οι εταιρείες, μέλη του ΣΕΒ, είναι υπερχρεωμένες στις ελληνικές τράπεζες
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θεωρεί ζωτικής σημασίας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδίδει, τονίζοντας ότι «ένα μεγάλο μέρος των μετοχών των ανακεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών θα είναι πλέον στην κατοχή του ΕΜΣ, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα πωλήσει τις μετοχές του στον ιδιωτικό τομέα, ενδεχομένως μέσω του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, ώστε να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος έναντι του ΕΜΣ. Στην περίπτωση αυτή, ο έλεγχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος καθίσταται τουλάχιστον ασαφής και αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».
Ο ΣΕΒ ανησυχεί και τάσσεται υπέρ της προσπάθειας να πεισθούν οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους συνεισφέροντας νέα κεφάλαια, ενδεχομένως με κάποιες εγγυήσεις.
Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, επενδύσεις οι οποίες σήμερα «κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν στέλνοντας εξαιρετικά αρνητικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές για τις επενδυτικές προοπτικές και τις ευκαιρίες στη χώρα».
Είναι προφανές, προσθέτει ο ΣΕΒ, ότι ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων καθώς αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας.
Τι σημαίνουν τα πιο πάνω;  Για ποιο λόγο έπιασε τους βιομήχανους ο πόνος για τις ελληνικές τράπεζες; Σε ποιούς απευθύνεται για να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση; Με τη βοήθεια του «Συστημικού», αρθρογράφου της «Εφ.Συν», δίνουμε ορισμένες απαντήσεις:
* Όταν μιλάμε σήμερα για ελληνικές τράπεζες, εννοούμε τράπεζες ήδη υπό τον ουσιαστικό έλεγχο της ΕΚΤ, καθώς το ΤΧΣ δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει κατευθύνσεις και δεν ελέγχεται από τη σημερινή κυβέρνηση, με ένα μεγάλο μέρος των διοικήσεών τους να έρχεται από τα παλιά και να παραμένει στη θέση του ακλόνητο.
* Οι εταιρείες, μέλη του ΣΕΒ, είναι υπερχρεωμένες στις ελληνικές τράπεζες. Αν ο ΕΜΣ αναλάβει τις τράπεζες θα ορίσει δικές του διοικήσεις. Τότε θα σταματήσει αυτό που έλεγε ο Γ. Βαρουφάκης, extend & pretend, που γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο ΕΜΣ θα πουλήσει τα δάνεια και οι περισσότερες ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις, είτε πλέον εδρεύουν εδώ είτε όχι, θα περάσουν σε μεγάλους ευρωπαϊκούς Ομίλους, εξέλιξη η οποία τους δημιουργεί πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τι πραγματική επίπτωση θα έχει αυτή για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, καθώς δεν ξέρουμε πόσα μέλη του ΣΕΒ πληρώνουν ακόμα τους εργαζόμενούς τους, πόσους έχουν κρατήσει από το προσωπικό κ.λ.π.
* Προφανώς απευθύνεται στη λιανική επενδυτική αγορά (τον απλό κόσμο) και του προτείνει έμμεσα να βγάλει τα χρήματα από το στρώμα ή να τα φέρει από το εξωτερικό για να συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, που θα προηγηθούν... ανεπιτυχώς πριν χρειαστεί η ανακεφαλαιοποίηση από τον ΕΜΣ.
* Αυτό που θα είχε νόημα θα ήταν αν ο ΣΕΒ έλεγε τι ποσό είναι έτοιμα να διαθέσουν τα μέλη του, φέρνοντας τις καταθέσεις - επενδύσεις τους από Ελβετία, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Σιγκαπούρη, Νησιά Κέιμαν και Άιλ οφ Μαν, και τι ποσό θα φέρουν για κεφαλαιακή ένεση στις επιχειρήσεις τους και πόσα θα φέρουν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους στις χρεοκοπήμένες τράπεζες, αναλυτικά ανά επιχείρηση και μέτοχο.
* Αν τελικά πειστεί η «μαρίδα» και μπει στην ανακεφαλαιοποίηση, προκειμένου να διασώσει κάποιες ελάχιστες καταθέσεις που έχει στις τράπεζες, με δεδομένη την ύφεση οι μετοχές πάλι θα ακολουθήσουν νέο κατηφορικό δρόμο, οι επιχειρηματίες θα κερδίσουν κάποιο χρόνο, μέχρι να φτάσει η κατάσταση πάλι εδώ, όπου η μαρίδα θα έχει χάσει και αυτά τα χρήματα από μετοχές.  Φέρνοντας τα χρήματα στις Τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση, θα κλείσουν παράλληλα και μέρος του ELA, ωφελώντας τους Γερμανούς. Αυτό που δεν θα ξέρει η μαρίδα, επίσης, είναι ότι αν γίνει η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα δικά τους, είναι πιθανό να διατηρήσουν τον αναβαλλόμενο φόρο ως φανταστικά κεφάλαια, άρα τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα είναι λιγότερα και μετά τα πανευρωπαϊκά stress test του 2016 θα τον καταργήσουν, οπότε οι μετοχές τους θα χάσουν τότε την αξία τους, καθώς θα απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Υ.Γ.
Τρεις παρατηρήσεις και για τα 8,5 δισ. € που έβαλαν οι ξένοι στις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρώτον, δεν ξέρουμε τι πρόσθετες συμφωνίες έχουν γίνει, προκειμένου  να επενδύσουν στις τράπεζες. Ο Prem Watsa της Eurobank, για παράδειγμα, δραστηριοποιείται και στο real estate, εξαγοράζοντας τη Eurobank Properties, την οποία μετονόμασε σε Grivalia.

Δεύτερον, κάποιοι από αυτούς του ξένους επενδυτές μπήκαν για να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση των προβληματικών - κόκκινων δανείων, κάτι που πιθανώς ο ΣΕΒ να θέλει να περιοριστεί στα στεγαστικά δάνεια.
Τρίτον, τα επενδυτικά κεφάλαια χειρίζονται στην πλειοψηφία τους χρήματα τρίτων, μέσω διαφορετικών χαρτοφυλακίων, ενώ έχουν τη δυνατότητα, λόγω μεγέθους, να κάνουν μεγάλη διασπορά. Δεν ξέρουμε λοιπόν αν φορτώσουν ζημιές μέσω συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων σε κάποια άτυχα συνταξιοδοτικά ταμεία του Καναδά και αν κάποια άλλα βρεθούν κερδισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου