Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές

Νέα ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Από ερωτήσεις πάμε καλά, στην υλοποίηση φαίνεται ότι έχουμε κάποια ζητήματα...

tsmede
Αθήνα 2 Απριλίου 2015
Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 &15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.
Είναι σε όλους γνωστό ότι ο κλάδος που έχει ίσως πληγεί περισσότερο από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα είναι ο κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας στις Κατασκευέςμε αποτέλεσμα να έχουν έρθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν.
Εκτός όμως από τις συνθήκες της κρίσης στην Τεχνική παραγωγή, την κατάσταση επιδείνωσαν και μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνετέλεσαν στην οικονομική ασφυξία όλων των επαγγελμάτων και τωνεπαγγελματιών των Μελετών και των Κατασκευών.
Με βάση τον νόμο 3986/2011 (Φ.Ε.Κ. 152/1-7-2011), που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έγιναν τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνει κάθε διπλωματούχος μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Ενδεικτικά για μηχανικό 5ετίας, οι εξαμηνιαίες εισφορές είναι πλέον της τάξης των 3.000 ευρώ, ενώ για έναν μηχανικό 25ετίας θα φτάσουν σύμφωνα με τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 800 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 5.000 ευρώ το ΕΞΑΜΗΝΟ. Οι εισφορές αυτές μάλιστα ισχύσουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφωνα με τον μεταγενέστερο νόμο 4019/2011 (Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011). Η βεβαίωση των οφειλών αυτών, που γίνεται αυθαίρετα από τη διοίκηση του Ταμείου, οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στην αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την – έτσι και αλλιώς φτωχή- παραγωγή τεχνικών έργων αλλά και από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε έναν κλάδο που πλήτεται σφόδρα από την κρίση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών έργων και της “βουτιάς”στην οικοδομή, είναι πλήρως παράλογες, αντισυνταγματικές και έχουν φέρει τους μηχανικούς στα πρόθυρα απελπισίας.
Αυτό έχει τις παρακάτω συνέπειες:
 1. Οι αυξανόμενες διαγραφές από το ΤΣΜΕΔΕ οδηγούν σε απώλεια της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.Δεν είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία να έχουν το δικαίωμα ναδιακόπτουν την ασφάλεια τους το διάστημα που δεν εργάζονται, και οι μηχανικοί με την διακοπή της ασφάλειας τους να χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
 2. Οι εισφορές επιβάλλεται να πληρώνονται χωρίς να λαμβάνεται υποψιν αν ο μηχανικός είναι σε εργασία ή όχι και αυτο συμβαίνει σε περίοδος οικονομικής δυσπραγίας.
 3. Ο νόμος της ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις δε βοηθάει την εξόφληση των οφειλών και την ενίσχυση των ταμείων, εφόσον εφαρμόζεται επί των τρεχουσών υπέρογκων εισφορών.
 4. Την αυξανόμενη μη εγγραφή νέων Μελών στο ΤΕΕ.
Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί η αδυναμία ένταξης των άνεργων ελεύθερων επαγγελματιών στο Ταμείο Ανεργίας, γεγονός που ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό καιτην παντελή έλλειψη ισοτιμίας έναντι αυτών των επιστημόνων.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 1. Εάν και πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στην κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 από την ημερομηνία εφαρμογής τους.
 2. Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο σας σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην από 26/3/2015 συνάντηση του με εκπροσώπους του ΤΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών για το τρέχων εξάμηνο πρέπει να πληρωθούν μέχρι 30/6/2015
 3. Πως θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας και της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους διπλωματούχους μηχανικούς, που δεν είχαν τη δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από το 2011,είτε δεν κατέβαλαν τις αυθαίρετες αναδρομικές αυξήσεις που βεβαίωσε η διοίκηση του Ταμείου.
 4. Πως θα εξασφαλιστεί η ισοτιμία και η πρόσβαση στο επάγγελμα των μηχανικών που λόγω οφειλών στο ασφαλιστικό τους Ταμείο αδυνατούν να εκδώσουν Εγγυητικές Επιστολές από το ΤΣΜΕΔΕ.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Λίτσα
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Γκαρά Αναστασία
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Διώτη Ηρώ
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιωαννίδης Ηλίας
Καματερός Ηλίας
Καρακώστα Ευαγγελία
Καραναστάσης Απόστολος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κάτσης Μάριος
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα.
Κουρεμπές Φάνης
Κυρίτση Αγλαΐα
Λάππας Σπυρίδων
Μεϊκόπουλου Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαξεβανάκης Δημήτρης
Μπάρκας Κώστας
Ουζουνίδου Ευγενία
Ουρσουζίδης Γιώργος
Πετράκος Αθανάσιος
Ρίζος Δημήτριος
Σαμοΐλης Στέφανος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σηφάκης Γιάννης
Σκούμας Θανάσης
ΣμίαςΧρήστος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Σταύρος Γρηγόρης
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσίρκας Βασίλης
Τζήκα-Κωστοπούλου Δανάη
Φάμελλος Σωκράτης

1 σχόλιο:

 1. Tα δεκάδες email που στείλαμε κάποιοι και οι αγώνες απο κάποιους άλλους συνάδελφους είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Να ξυπνήσουν κάποιοι βουλευτες του Σύριζα. Αλλά ερώτηση στον υπουργό! Ερωτήσεις κάνει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση προτεινει και ψηφίζει νόμους... Ο σύριζα ή μας δουλευει ή ακόμα κάποιοι δεν πήραν χαμπάρι ότι είναι κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή