Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ασφαλιστικό σοκ για χιλιάδες μηχανικούς

Την απόφαση του ΣτΕ, την αναρτήσαμε πριν μια βδομάδα εδώ ενώ είχαμε ενημερώσει σχετικά εδώ από τις 14/2 όταν μαθεύτηκε. Επιπρόσθετα θα έπρεπε να υπενθυμίσουμε στον "Ελεύθερο Τύπο", ότι οι αυξήσεις πρωτομπήκαν το Α Εξάμηνο του 2013, αναστάλλησαν προσωρινά λόγω των κινητοποιήσεων μας (για τις οποίες και διωκόμαστε) και επανήλθαν οριστικά από την 2/5/2014. Το Δεκέμβρη του 2014 μάλιστα μπήκαν και τα αναδρομικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΣΜΕΔΕ και πήγαν και στις εφορίες. Τα αναδρομικά αφορούν σε 5 εξάμηνα (Β2011 - Β2013) και υπολογισμό τους μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ από 1/1/2015 οι εισφορές ανεβαίνουν πάλι. Η κυβέρνηση ας ξεχάσει τις ρυμίσεις 100 δόσεων που νομιμοποιούν τις ληστρικές αυξήσεις και ας νομοθετήσει άμεσα την κατάργηση τους (και αναδρομικά από το 2011), αλλιώς έχουμε πόλεμο.

Από εδώ. Επιπλέον εισφορές για πάνω από 120.000 μηχανικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011 αυξημένες εισφορές στο Ταμείο τους
Η απόφαση - βόμβα από το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρθε στο φως από τον Ελεύθερο Τύπο και όπως αναφέρεται δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί επισήμως από το ΣτΕ αλλά ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, την έχει στα χέρια του το ΤΕΕ και έχει ανάψει φωτιά σε όλο τον κλάδο των μηχανικών γιατί ουσιαστικά τους υποχρεώνει να καταβάλουν αναδρομικά τις αυξημένες εισφορές που θεσπίστηκαν με το νόμο 3986/2011 καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικές, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ που ζητούσε να μην ισχύουν οι νέες εισφορές λόγω αντισυνταγματικότητας!

Σημειώνεται ότι μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή το Ταμείο των μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) πήρε απόφαση να παγώσει την εφαρμογή του νόμου από τον Απρίλιο του 2013. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο κλάδος των μηχανικών αδυνατούσε να επωμιστεί την αύξηση των εισφορών εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει στον κατασκευαστικό τομέα η οικονομική ύφεση.

Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στην αύξηση των εισφορών, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ.

Οι 120.000 μηχανικοί είναι πλέον αντιμέτωποι με την εφαρμογή ενός νόμου που «τους υποχρεώνει» να καταβάλουν αυξημένες τις ασφαλιστικές εισφορές 8 εξαμήνων, δεδομένου ότι οι πληρωμές στο Ταμείο τους είναι εξαμηνιαίες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο η μηνιαία εισφορά είναι 350 ευρώ, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αγγίζει τα 336 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κατά κεφαλήν κόστος από τις οφειλές των απλήρωτων εισφορών της περασμένης τετραετίας είναι 2.800 ευρώ στον κάθε ασφαλισμένο!

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» το θέμα είναι ήδη γνωστό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα έχουν βολιδοσκοπηθεί πιθανές λύσεις, όπως η ένταξη των οφειλών από τη μη πληρωμή των αυξημένων εισφορών στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

9 σχόλια:

  1. Ωραία αυτά που χρωστάμε δεν μπορούμε να πληρώσουμε θα έχουμε άλλα 3000€+... Για να δούμε τον κο Σπίρτζη τι θα κάνει τώρα... Ας ξεχάσουν τις 100 δόσεις και άλλα απίστευτα που ακούγονται. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "έχουν βολιδοσκοπηθεί πιθανές λύσεις, όπως η ένταξη των οφειλών από τη μη πληρωμή των αυξημένων εισφορών στη ρύθμιση των 100 δόσεων"
    ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;;;;ΑΥΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ;;;ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΝΟΜΟ;;;
    ΑΙΣΧΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω ναι αυτούς ψηφίσατε και να προσέχατε... Αλλά μαζί με σας την πληρώνουμε όλοι... Ντροπή σε αυτούς αλλά και σε μας τους μηχανικούς... Έχουμε "πόλεμο" και οι περισσότεροι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου...

      Διαγραφή
    2. το ας προσέχαμε είναι άστοχο. οι προηγούμενοι τις επέβαλαν και τις διατήρησαν. οι τωρινοί πρέπει να τις καταργήσουν διότι αν δεν το κάνουν θα καταρρεύσει το ταμείο πολύ σύντομα όπου μία ελίτ 30% θα πληρώνει μόνο.

      Διαγραφή
    3. Mα συνάδελφε υπάρχει έτοιμη η πηγή εσόδων http://www.michanikos.gr/_/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%80%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84-r2514
      Συριζα = νεο πασοκ. Μακάρι να κάνω λάθος...
      Φωνάζω για τις εισφορές απο το 2011 και σήμερα με πήραν αρκετοί συνάδελφοι επειδή είδαν την είδηση... Τώρα κατάλαβαν το πρόβλημα, τώρα που η φωτιά τους άρχισε να ήδη να τους καίει...

      Διαγραφή
  3. 100 δόσεις λέει...Ούτε με 1000. Αλητεία το ΣτΕ. Για τις δικές τους μειώσεις αποδοχών όμως, είναι όλα αντισυνταγματικά. Ρε ούστ κοπρίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πόλεμος παιδιά
    τελείωσαν τα αστεία
    αυτοί δεν λέγανε να μην πληρώνουν όσοι δεν έχουν?
    εμείς έχουμε δηλαδή?
    έχει ο άνεργος μηχανικός?
    ή έχει ο αυταπασχολούμενος που παλεύει να κάνει ενεργειακή επιθεώριση με 15 ευρώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ το έστειλα πάντως και όσοι πιστοί προσέλθετε, αντε και οι επαναστάτες του καναπέ και του πληκτρολογίου ας κάνουν μια κίνηση...

    Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

    Ήθελα να σας ενημερώσω αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στον κλάδο των ασφαλιστικών εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ.
    Βάσει του νόμου 3986/2011 (Φ.Ε.Κ. 152/1-7-2011) που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του κ.Βρουτση και ενέκρινε ο εντεταλμένος νυν πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ.Σελλιανάκης έγιναν τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνει κάθε πτυχιούχος μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
    Ενδεικτικά για μηχανικό 5ετίας οι εξαμηνιαίες εισφορές είναι πλέον της τάξης των 3000 ευρώ, ενώ για έναν μηχανικό 25ετίας θα φτάσουν σύμφωνα με τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 800 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 5000 ευρώ το ΕΞΑΜΗΝΟ. (Οι εισφορές μάλιστα πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφωνα με τον μεταγενέστερο νόμο 4019/2011 (Φ.Ε.Κ. 216/30-9-2011))
    Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε έναν κλάδο σαν τον δικό μας που πλήττεται σφόδρα από την κρίση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών έργων και της 'βουτιάς' στην οικοδομή, είναι πλήρως παράλογες, αντισυνταγματικές και έχουν φέρει τους μηχανικούς στα πρόθυρα απελπισίας.
    Διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι εφικτή, μιας που χάνεται αυτόματα η ιδιότητα του μηχανικού. Οι εισφορές πρέπει να πληρώνονται ανεξάρτητα του αν ο μηχανικός είναι σε εργασία ή όχι.
    Σας ζητάμε να ακυρωθεί το εξωφρενικό άρθρο του νόμου Βρούτση του 2011. Δεν μπορεί κανένας να πληρώνει 500 ευρώ ασφάλιση το μήνα όταν είναι ουσιαστικά άνεργος. Αλλά και να έχει δουλειά σαν και μένα, είναι δυσβάστακτες οι εισφορές και ουσιαστικά παρά την συνεχή ύπαρξη δουλειάς στο μέγεθος και στα εισοδήματα του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αλλαγές που υπέστη προσωπικά όσο αναφορά την φορολογική πολιτική, με καθιστά στην ίδια μοίρα με τους άνεργους συνάδελφους της προηγούμενης παραγράφου.

    Μιας που ο επίσημος φορέας μας (ΤΕΕ) "αδιαφορεί" για το συγκεκριμένο θέμα και βλέπουμε πως δεν υπάρχει ούτε καν ενημέρωση του Υπουργείου για την εν λόγω κατάσταση, εξ'ού και το συγκεκριμένο mail διαμαρτυρίας.
    Zητώ την κατανόηση σας σε ένα θέμα που μαστίζει έναν κλάδο άνω των 120.000 ανθρώπων.

    Μετά τιμής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή