Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ερωτηματικά για την απόφαση της Περιφέρειας για τα «Αστέρια» Γλυφάδας

Παρά τη σωρεία αντιδράσεων, ακόμα και στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης του συνδυασμού της κυρίας Δούρου, η «επένδυση» εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. Από εδώ
Η έγκριση της «επένδυσης» πέρασε με τη σύμπραξη της παράταξης Δούρου, με τις παρατάξεις Σγουρού και Κουμουτσάκου, καθώς από τους συμβούλους της Δύναμης Ζωής της Ρένας Δούρου 5 καταψήφισαν, 4 ψήφισαν λευκό και 1 δήλωσε «απών»..

Η απόφαση που πήρε χθες η διοικούσα παράταξη "Δύναμη Ζωής" της Ρένας Δούρου, να υπερψηφίσει την ΜΠΕ παρά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο εσωτερικό της 

Την ΜΠΕ για τ' "ΑΣΤΕΡΙΑ" δεν ψήφισαν 10 περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης της Ρένας Δούρου, ενώ υπερψηφίστηκε και από τις παρατάξεις του Γιάννη Σγουρού και του Γιώργου Κουμουτσάκου.   

Καταψήφισαν οι: ‘Αννα Βασιλάκη, Γιάννης Πρωτονοτάριος, Φλωρεντία Νικολιδάκη, Ζωή Ράϊκου και Μαρίνα Κούκα, οι Παναγιώτης Πατσαβός, Ασημάκης Μαντάς, Παρασκευή Τουτουντζή και Απόστολος Γούλας ψήφισαν λευκό, ενώ απείχε ο Κώστας Βλάχος.
Όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρίστος Καραμάνος, η σημερινή ΜΠΕ απέχει παρασάγγας από τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων που ακυρώθηκε το 2003 από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Την αίτηση ακυρώσεως για τη μελέτη εκείνη είχαν προσυπογράψει μεταξύ άλλων, η πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλλα Αλιφιέρη, η βουλευτής ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης κ.α..

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καραμάνος, «ο χώρος μας είναι ο βασικός κορμός όλων των κινητοποιήσεων για την προστασία του Περιβάλλοντος. Είμαστε καρφωμένοι στις ίδιες αρχές, την υπεράσπιση του Περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος».


Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση της σημερινής ΜΠΕ σημείωσε ότι ο εισηγητής έχει θέσει αυστηρούς όρους, ότι παραμένουν μόνο τα υπάρχοντα κτίσματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αυθαίρετα κτίσματα των τελευταίων 20-30 χρόνων και ότι υπάρχει απόλυτη προστασία της δασικής έκτασης και του αρχαιολογικού χώρου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστος Καπάταης σημείωσε ότι η Περιφέρεια θέτει τους όρους και προσδοκεί να έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να επιτηρήσει το σεβασμό τους. Υποστήριξε ότι η λειτουργία του ξενοδοχείου θα αποτρέψει τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων, που δεν μπορεί κανένας να κλείσει εδώ και χρόνια. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη μελέτη δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Κατέληξε πως οι όροι που τέθηκαν είναι προς την κατεύθυνση της λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με ασφάλεια και ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο εισηγητής της γνωμοδότησης, Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, σημείωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει τη βιώσιμη ανάπτυξη με ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους και γι αυτό λέει «ναι» στην επένδυση που θα είναι ήπιας μορφής.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) Δέσποινα Κουτσούμπα, που καταψήφισε την ΜΠΕ, σημείωσε ότι η παράταξη της κ. Δούρου πάει να ψηφίσει ενάντια στη θέληση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των κατοίκων της περιοχής, προσθέτοντας ότι ο κ. Λαφαζάνης θα κληθεί να εγκρίνει μια επένδυση κατά της οποίας είχε προσφύγει.

Αναφερόμενη στο συγκρότημα, σημείωσε ότι θα έπρεπε να προστατευθεί στην αρχική του μορφή, όπως είχε σχεδιασθεί από τους σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες Π. Βασιλειάδη, Μ. Βουρεκά, Π. Σακελλάριου, Α. Γεωργιάδη, Κ. Δεκαβάλλα και ανεγερθεί το 1955. Με την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν παράνομες κατασκευές και έγιναν καταστροφικές επεμβάσεις στη δασική έκταση. Η κ. Κουτσούμπα πρότεινε την αποκατάσταση του συγκροτήματος στην αρχική του μορφή και την παραμονή του στο Δημόσιο αντί της παραχώρησής του σε ιδιώτη.

Σε ό,τι αφορά την μελέτη που κλήθηκε να ψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, σημείωσε ότι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ουσιαστικά καλούνται να εγκρίνουν τον διπλασιασμό της δόμησης, την αλλαγή χαρακτήρα του δασικού, αρχαιολογικού χώρου, την επαναχάραξη του αιγιαλού σύμφωνα με τις αυθαίρετες κατασκευές και την απαγόρευση πρόσβασης στη θάλασσα στους κατοίκους όταν αρχίσει να λειτουργεί το συγκρότημα.

Αναφερόμενη στο επιχείρημα για δημιουργία θέσεων εργασίας, σημείωσε ότι είναι γνωστό πως στις ξενοδοχειακές μονάδες απασχολείται φθηνό εργατικό δυναμικό από τις τουριστικές σχολές των βαλκανικών χωρών, αλλά και της Ελλάδας. Τέλος, πρόσθεσε ότι η υπόθεση θα καταλήξει σαν το Ρέμα της Πικροδάφνης. Οι κάτοικοι θα προσφύγουν και πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα καταρριφθεί.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος της Δύναμης Ζωής Φλωρεντία Νικολιδάκη, που καταψήφισε, υποστήριξε ότι με τη γνωμοδότηση προκύπτει πολιτικό ζήτημα για το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Νομίζω ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει. Τα στελέχη της Περιφέρειας πρέπει να ενημερωθούν ότι οι μνημονιακοί νόμοι είναι υπό έλεγχο» σημείωσε και πρόσθεσε με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δημιουργείται πρόβλημα στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος σημείωσε ότι καταψηφίζει την επένδυση για τέσσερεις λόγους: Πρώτον, διότι έχουμε άλλη κυβέρνηση που βάζει άλλους όρους για το περιβάλλον. Η παράκτια ζώνη του Σαρωνικού πρέπει να είναι ενιαία και να μη διακόπτεται. Ο επιχειρηματίας είναι εύλογο ότι θα κλείσει τη ζώνη για το πεντάστερο ξενοδοχείο του. Δεύτερον, διότι υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν μεγάλο όγκο στη ζώνη του αιγιαλού, τα οποία θα έπρεπε να κατεδαφισθούν όπως έχει επανειλημμένα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τρίτον, διότι δεν κατοχυρώνεται η προστασία της δασικής έκτασης. Τέταρτον, διότι χρησιμοποιείται συντελεστής δόμησης ως εάν στο οικόπεδο συμπεριλαμβανόταν η δασική έκταση και όχι μόνο το πραγματικό οικόπεδο. Κατ' αυτόν τον τρόπο προκύπτει πολύ μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης από αυτόν που θα έπρεπε.

3 σχόλια:

  1. Μάλλον ακόμα δεν κατάλαβαν κάποιοι ότι ο συριζα δεν είναι τίποτα αλλο απο ενα καμουφλαρισμένο πασοκ... Πάντε μια βόλτα μέχρι το τσμέδε να δειτε τι χρωστάτε συνάδελφοι και θα καταλαβετε το μέγεθος του προβλήματος... Ντρέπομαι που είμαι μηχανικός μακραν ο πιο κοιμισμένος κλάδος... Και να φανταστεί κανεις ότι και ο πρωθυπουργος συνάδελφος είναι, που και να μην ήταν δηλαδή... Καληνύχτα και όνειρα γλυκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΕ τι είναι; Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή