Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Απάτη το "κοινωνικό μέρισμα" δεν το δικαιούνται ούτε οι άνεργοι που μένουν με τους γονείς τους

 «Παγίδα» με τα τεκμήρια στήνει η κυβέρνηση για να περιορίσει τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, που ξεκινά από τα 500 και φτάνει έως και τα 1.083 ευρώ. Παράλληλα, αφήνει εκτός τους άνεργους που φιλοξενούνται στο σπίτι των γονιών τους, θεωρώντας τους συλλήβδην κατέχοντες.

50ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΓΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ - ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ!
«Παγίδα» με τα τεκμήρια στήνει η κυβέρνηση για να περιορίσει τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, που ξεκινά από τα 500 και φτάνει έως και τα 1.083 ευρώ. Παράλληλα, αφήνει εκτός τους άνεργους που φιλοξενούνται στο σπίτι των γονιών τους, θεωρώντας τους συλλήβδην κατέχοντες.
Του Μάριου Χριστοδούλου από την ΕφΣυν

Συγκεκριμένα, το εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη για το αν ένας φορολογούμενος είναι δικαιούχος του επιδόματος, δεν θα είναι μόνο το πραγματικό αλλά και το τεκμαρτό. Το τελευταίο προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα κ.ά.

Ποιοι το χάνουν

Αποτέλεσμα αυτού του «τεχνάσματος» είναι χιλιάδες φορολογούμενοι με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα το 2012 ή ακόμη και μακροχρόνια άνεργοι που ήλπιζαν σε αυτό το βοήθημα, να το χάσουν, εξαιτίας του γεγονότος, ότι θα βρεθούν με τεκμαρτά εισοδήματα πολύ υψηλότερα των ορίων που έχουν οριστεί και ξεκινούν από τα 6.000 ευρώ για τον άγαμο. Εκτιμάται ότι χιλιάδες είναι οι πολίτες, οι οποίοι δήλωσαν για το 2013 οικογενειακά εισοδήματα κάτω από τα επίπεδα των 6.000 ευρώ, αλλά με τα τεκμήρια διαβίωσης το εισόδημά τους να ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ ή και στα 12.000 ευρώ. Το ίδιο «κόλπο» έστησε το οικονομικό επιτελείο και με τα επιδόματα για τα τέκνα, τα οποία πολλοί δικαιούχοι τα έχασαν ή τα έλαβαν «κουρεμένα» κατά 33%.

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, ενώ μαζί με αυτά τα ποσά αθροίζονται και τα τεκμήρια για αυτοκίνητα και τα σπίτια. Αυτά προκύπτουν από την υπουργική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα και με την οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση των εφάπαξ εισοδηματικών ενισχύσεων. Τα κυριότερα σημεία αυτής είναι:

* Εως τις 10 Μαΐου θα έχει καταβληθεί η εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση σε όσους από τους δικαιούχους προλάβουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

* Την ενίσχυση δικαιούνται 600.000 νοικοκυριά, τα οποία θα μοιραστούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ.


* Ως βασικό εισοδηματικό όριο καθορίστηκε το φορολογητέο ποσόν των 6.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα ισχύει για ένα άτομο χωρίς σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα. Από κει και πέρα το όριο θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εφόσον υπάρχει σύζυγος και κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικότερα, θα προβλέπεται προσαύξηση του εισοδηματικού ορίου των 6.000 ευρώ κατόπιν πολλαπλασιασμού του ποσού των 6.000 ευρώ με το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας κάθε μέλους της οικογένειας του δικαιούχου. Ο βασικός δικαιούχος αντιστοιχίζεται με συντελεστή 1, η σύζυγος με συντελεστή 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο (ανήλικο ή ενήλικο μέχρι 24 ετών) με συντελεστή 1/6.

* Για τη χορήγηση του βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα θεωρούνται όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και ταυτόχρονα κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 125.000 ευρώ αν είναι άγαμοι χωρίς παιδιά ή μέχρι 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι. Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα Ι.Χ αυτοκίνητο θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα.

* Το βασικό ποσό του βοηθήματος των 500 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

* Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει εισοδηματικό όριο 6.000 ευρώ για τον ένα γονέα, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για το πρώτο προστατευόμενο τέκνο και 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το δεύτερο και τα επόμενα. Δηλαδή για μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί ισχύει εισοδηματικό όριο 8.000 ευρώ.

* Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής, σε ηλεκτρονική φόρμα που θα είναι διαθέσιμη, εκτός απροόπτου, από αύριο στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr). Στη φόρμα αυτή θα πρέπει να συμπληρώσουν ορισμένα στοιχεία για την ταυτότητά τους, την οικογενειακή, την εισοδηματική και την περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο επιθυμούν να κατατεθεί η εισοδηματική ενίσχυση.

* Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 30-6-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου