Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Με υπεύθυνη δήλωση η «κάλυψη» παροχών υγείας

Αναδημοσίευση από Ημερησία. Υπενθυμίζουμε προηγούμενη μας σχετική ανάρτηση για τα ημίμετρα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, που πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκαν. Το ΤΣΜΕΔΕ οφείλει να διευρήνει τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση τόσο όσον αφορά τα χρόνια οφειλών, όσο και τα εισοδηματικά όρια.

Με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, στην οποία θα δηλώνεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του 2013 και θα αναλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης του εκκαθαριστικού σημειώματος αμέσως μόλις αυτό εκδοθεί από τη ΔΟΥ, θα αποκτούν δικαίωμα για «καλύψεις» ασθενείας, έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015, οι ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μηχανικοί.
Τη δυνατότητα δίνει κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Με βάση τον νόμο 4254/14, την πρόβλεψη για διάθεση 20 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και την απόφαση, «καλύπτονται» ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ (ΕΤΑΑ) που έχουν απολέσει την ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών τα έτη 2011, 2012 και 2013, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος στην τριετία δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Με βάση την απόφαση, «σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης διακόπτεται η ασφαλιστική ικανότητα και αναζητούνται οι τυχόν καταβληθείσες δαπάνες για ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη».
Παροχές ασθενείας σε είδος θα δικαιούνται μέχρι τις 28/2/2015 και οι υπερήλικες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ χωρίς σύνταξη.

2 σχόλια:

  1. Και που θα καταθέτουμε αυτή την αίτηση?
    στις εισφορές?στα βιβλιάρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα πρέπει να δουμε την εγκυκλιο πρώτα, να τη δει και το ΤΣΜΕΔΕ και μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή