Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα

Αναδημοσίευση από εδώ. Η μελέτη επάρκειας είναι δημοσιευμένη εδώ 

http://www.admie.gr/fileadmin/groups/EDAS_DSS/Meleti_eparkeias_final.pdf
Μέσα στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, δημοσιεύτηκε η μελέτη του για την επάρκεια ισχύος στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα στην περίοδο 2013-2020.
Ρίξαμε μια ματιά και τι βρήκαμε; 
Πλήρης επιβεβαίωση αυτού που λέμε : το μοναδικό αξιόπιστο καύσιμο για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι ο λιγνίτης, όχι το φυσικό αέριο, ούτε βέβαια οι ΑΠΕ. Ο ΑΔΜΗΕ τα λέει, δεν τα λέει αυτό το ιστολόγιο. Ο ΑΔΜΗΕ, που είναι δημόσια επιχείρηση κι όχι φαιδρή ΜΚΟ, που είναι υποχρεωμένος να ...
εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση με σοβαρότητα κι όχι επικοινωνιακούς όρους, γιατί, πολύ απλά, αυτός έχει και την ευθύνη απέναντι στην πολιτεία.
Πάμε λοιπόν στη σελίδα 30:  "Για τον υπολογισμό της Μη Διαθέσιμης Ισχύος είναι απαραίτητο να γίνουν υποθέσεις για τη συνολική μείωση της Καθαρής Ισχύος των μονάδων λόγω περιορισμών στην αποδιδόμενη ισχύ των μονάδων". Στο κάτω μέρος διαβάζουμε : "Σε όλα τα σημεία αναφοράς η συμβολή των αιολικών θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους"! Δηλαδή, βάζουμε 100 για να πάρουμε 10; Πόσο είπαμε κοστίζει τελικά αυτό το 10;
Πάμε στη σελίδα 40 και διαβά-ζουμε: "Παρά τη μεγάλη αναμενόμενη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2020, λόγω του στοχαστικού χαρακτήρα της παραγωγής τους, η συμβολή των μονάδων ΑΠΕ στην επάρκεια του συστήματος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης έχει θεωρηθεί ένα δυσμενές σενάριο συμβολής των ΑΠΕ, ώστε τα συμπεράσματα να είναι από την ασφαλή πλευρά. Ειδικότερα, το σενάριο συμβολής των μονάδων ΑΠΕ διαμορφώνεται ως εξής:
  • Η ωριαία παραγωγή των αιολικών λαμβάνεται υπόψη ίση με το 10% της εγκατεστημένης ισχύος τους
  • Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων του Πιν. 4.8 θεωρείται ως η μέση εγκατεστημένη ισχύς κατά τη διάρκεια του υπό εξέταση έτους και η ετήσια παραγωγή τους είναι 3.500, 4.850 και 6.200 GWh για τα έτη 2013, 2016 και 2020 αντίστοιχα.
Είναι απόλυτα λογικό μια μελέτη να επιδιώκει να έχει τα συμπεράσματα απ' την ασφαλή μεριά, αλλά να που πάλι πέφτουμε πάνω στο 10% των αιολικών. Και ο ΑΔΜΗΕ δεν θεωρεί δεδομένη τη ασφάλεια ενός συστήματος που έχει μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ! Και θα πληρώνουμε πανάκριβα, αλλά και το σύστημα δεν εξασφαλίζεται! Ωραία πράγματα, σε μια χρεοκοπημένη χώρα!
 Πάμε τώρα στη σελίδα 50, όπου είναι τα Συμπεράσματα και διαβάζουμε για την επίπτωση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων το 2020: διαδοχικά των δυο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, ή και των δύο μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς ή και των τεσσάρων μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς. Αν αποσυρθεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου, το σύστημα εξακολουθεί να είναι ασφαλές (αφού νωρίτερα θα έχει γίνει η νέα μονάδα της Πτολ/δας). Αν ωστόσο αποσυρθούν έστω και μόνο οι δυο από τις τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, θα τρέχουμε να βρούμε, να εισάγουμε και να πληρώνουμε τις βραδινές ώρες ενέργεια απ' τις γειτονικές χώρες! Η χώρα θα έχει πιάσει τους στόχους του 20-20-20, θα έχουμε βάλει ατελείωτο φυσικό αέριο, αιολικά και φωτοβολταϊκά, θα πληρώνουμε πανάκριβα, αλλά ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ! Το λέει ο ΑΔΜΗΕ! Τι λέει δηλαδή ουσιαστικά έμμεσα ο ΑΔΜΗΕ; Ξανασκεφτείτε πότε θα αποσύρετε τον ΑΗΣ Καρδιάς και με τι θα τον αντικαταστήσετε!
Απ' αυτό το ιστολόγιο το φωνάζουμε συνέχεια:
  μόνο ο λιγνίτης δίνει σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια, στηρίζει την Ελληνική οικονομία, δίνει δουλειές στους Έλληνες.
Φτιάξτε γρήγορα και τη Μελίτη ΙΙ, για να έχουμε και φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα. Αλλά, δυστυχώς, το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει να αγνοεί το λιγνίτη. Θα καταλάβει τώρα τίποτα απ' αυτά που λέει η μελέτη του ΑΔΜΗΕ για να αλλάξει ρότα;
Λέει κι άλλα, πολύ ωραία, στα Συμπεράσματα της Μελέτης: "Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη διερεύνηση στα πλαίσια αυτής της μελέτης επιβεβαιώνεται η σημαντική επίδραση της μεγάλης διείσδυσης των Φ/Β, μετατοπίζοντας τις κρίσιμες περιόδους για την αξιοπιστία του συστήματος από τις θερινές πρωινές αιχμές στις βραδινές, τόσο της θερινής, όσο και της χειμερινής περιόδου. Ήδη από τα στοιχεία του 2013 φαίνεται ότι η μεγάλη διείσδυση των Φ/Β επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση της ημερήσιας καμπύλης, επιφέροντας μείωση των ενδιάμεσων φορτίων. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με το στοχαστικό χαρακτήρα της αιολικής παραγωγής δημιουργούν απαιτήσεις για ευέλικτες μονάδες άμεσης ανταπόκρισης (υδροηλεκτρικές, αντλητικές, αεροστροβιλικές, κλπ.).
Μονάδες συνδυασμένου κύκλου (ΣΚ) δύνανται επίσης να συμβάλουν, εφόσον όμως εμφανίζουν χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, σε αντίθεση με αρκετές μονάδες ΣΚ που εγκαταστάθηκαν μετά το 2004 που λόγω της τεχνολογίας τους, εμφανίζουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα, πράγμα αρνητικό σε ένα μελλοντικό σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ έντονης στοχαστικότητας".
Βάζοντας πολλά φωτοβολταϊκά, τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν στο σύστημα απότομα, αφού ανατείλλει ο ήλιος και λίγο πριν δύσει, πρέπει να βάζουμε ταυτόχρονα και τα νερά να δουλέψουν! Τα νερά, που προορίζονται για τις αρδεύσεις των καλλιεργειών το καλοκαίρι, τώρα πρέπει να δουλεύουν απ' το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο! Τα υδροηλεκτρικά έργα πρέπει να πάψουν να είναι έργα πολλαπλού σκοπού και να μετατραπούν σε έργα παραγωγής ενέργειας! Καταλάβατε γιατί πρέπει να πουλήσουμε και τα υδροηλεκτρικά; Αλλά, αν ήταν να κάνουμε υδροηλεκτρικά στην Ελλάδα μόνο για παραγωγή ενέργειας δεν θα τα κάναμε ποτέ, η ΔΕΗ τα θεωρούσε πάντα πανάκριβα κι αυτός είναι ο λόγος που καθυστέρησε τόσα χρόνια και το έργο του Ιλαρίωνα στον Αλιάκμονα! Η ΔΕΗ δεν το χρειαζόταν και ήταν πανάκριβο μόνο για παραγωγή ρεύματος! Μόνο αν συνδυαστεί με άρδευση μπορεί να δικαιολογηθεί.
Και πρέπει, τώρα, αφού βάλαμε και θα βάλουμε ένα σκασμό λεφτά για αιολικά, (που για τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ έχουν 10% αξιοπιστία), για Φ/Β, (που το βράδυ είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό), να κάνουμε και αντλησιοταμίευση ή να δουλέψουμε τους αεριοστρόβιλους, δηλαδή νέα έξοδα, νέα δάνεια, νέο φούσκωμα του δημόσιου χρέους, νέο πεδίο δόξας λαμπρό για τους μυημένους στο σύστημα.
Και δεν μπορούμε ούτε και φυσικό αέριο να κάψουμε, επειδή μετά το 2004 φτιάξαμε μονάδες με "υψηλά τεχνικά ελάχιστα", που είναι ακατάλληλες, λέει ο ΑΔΜΗΕ, για ένα σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ. "Υψηλά τεχνικά ελάχιστα" θα πει ότι οι μονάδες δεν μπορούν να ανεβοκατεβάζουν γρήγορα φορτίο, για να παρακολουθούν τη στοχαστικότητα της παραγωγής των ΑΠΕ. Γιατί όμως φτιάξαμε τέτοιες μονάδες; Επειδή φαίνεται ότι κάποιοι είχαν βάλει από τότε στόχο να δουλεύουν το φυσικό αέριο για τα φορτία βάσης, αντί για το λιγνίτη! Πότε είπαμε δόθηκαν αυτές οι άδειες; Επί "εκσυγχρονισμού" της χώρας! Που, μαζί με την "επανίδρυση", τελικά οδήγησαν τη χώρα στη διάλυση και τη χρεοκοπία! Αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια σε όσους σχεδίασαν και χειρίστηκαν την ενεργειακή πολιτική αυτής της χώρας την τελευταία 15ετία ...

7 σχόλια:

  1. Το θέμα της ενέργειας γενικά είναι αρκετά πολύπλοκο τεχνικά αλλά και οικονομικά σε σχέση πάντα και με το περιβαλλον. Πόσο μάλλον όταν μπαίνει στην μέση η πολιτική που καθορίζεται από τα οικονομικά συμφέροντα. Η Κίνα δεν είναι τυχαίο που δεν υπέγραψε την συνθήκη του Κυότο και είπε μάλιστα ευθαρσώς πως θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την δική μας ενεργειακή πολιτική (δηλαδή με Λιγνίτη κυρίως) μέχρι τα επίπεδα ανάπτυξής μας (της καπιταλιστικής εννοείται..) να πλησιάσουν αυτά των χωρών "σας" και μετά το συζητάμε...Φυσικά όλα έχουν τις επιπτώσεις τους και ο Λιγνίτης τις δικές του στο περιβάλλον όπως άλλωστε κάθε επέμβαση στην φύση έχει, μεγάλες ή μικρότερες, αναστρέψιμες ή όχι.
    Ο Λιγνίτης σαφώς και αποτελεί "σίγουρη" και φθηνή ενεργειακή λύση όμως θα σας πει κάποιος, δικαιολογημένα, τι κάνουμε με την πολλάπλή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας η οποία είναι αντικειμενικά μεγαλύτερη από τις περισσότερες άλλες πηγές ενέργειας. Στα ορυχεία αλλά και τα εργοστάσια επεξεργασίας Λιγνίτη αλλά και παραγωγής ενέργειας από Λιγνίτη οι καρκίνοι και τα άλλα σχετικά προβλήματα υγείας θερίζουν.Και αν οι κάτοικοι των αντίστοιχων περιοχών το βουλώνουν είναι μάλλον διότι η τοπική κοινωνία ζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτές τις δραστηριότητες. Είναι πολύ μεγαλη κουβέντα η ενεργειακή όμως σίγουρα η ενεργειακή Πολιτική όπως και κάθε άλλη πολιτική καθορίζεται από τους Μπιζνεσμαν και το κέρδος τους και όχι από την κοινωνία και πόσω μάλλον την τοπική που θα έπρεπε να είναι κατά το δυνατόν ενεργειακά αυτόνομη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ οι άτυχοι κουτόφραγκοι... και λιγνίτη δεν έχουν και ΑΠΕ βάζουν φουλ... Το 2020 θα τους δώσουμε πάλι τα φώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κείμενο δεν αποτελεί ανακοίνωση της συσπείρωσης, αλλά αναδημοσίευση άρθρου που παρουσιάζει τα αποτελέσματα μια επιστημονικής μελέτης, κάθε συμβολή σε έναν απαραίτητο διάλογο είναι ευπρόσδεκτη.
    Στη θεματική της ενέργειας θα βρείτε και άλλα σχετικά άρθρα.
    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/search/label/%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μελέτη αναφέρει: "Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με το στοχαστικό χαρακτήρα της αιολικής παραγωγής δημιουργούν απαιτήσεις για ευέλικτες μονάδες άμεσης ανταπόκρισης (υδροηλεκτρικές, αντλητικές, αεροστροβιλικές, κλπ.)." Πολύ σωστά επίσης αναφέρει ότι οι νέες μονάδες φυσικού αέριου θα μπορούσαν να έχουν μικρότερο τεχνικό ελάχιστο (μπορεί εύλογα να υποθέσει κανείς ότι οι ιδιώτες παραγωγοί είχαν συμφέρον για το υψηλότερο δυνατό τεχνικό ελάχιστο). Παραμένουν πάντως πιο ευέλικτες από τις λιγνιτικές, π.χ. στο να ανάβουν και να σβήνουν.
    Ο συντάκτης του άρθρου βγάζει μόνος του το συμπέρασμα ότι μόνο ο λιγνίτης μπορεί να προσφέρει επάρκεια (ισχύος) στο σύστημα και ότι όλες οι άλλες λύσεις είναι ανεφάρμοστες ή πανάκριβες χωρίς να παραθέσει ένα νούμερο.
    Με δεδομένο δε ότι ο λιγνίτης κάποτε τελειώνει, το ανεφάρμοστο μάλλον είναι να μην σχεδιάζεται η μετάβαση σε άλλα "εθνικά καύσιμα", όπως οι ΑΠΕ. Βέβαια όλο και κάτι θα βρούμε να κάψουμε. Ήδη βρίσκουμε υποκατάστατα για το πετρέλαιο στη θέρμανση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα προβλήματα των ΑΠΕ είναι το μεγάλο κεφαλαιουχικό κόστος (euro/MW) και ο στοχαστικός χαρακτήρας τους.

    Η εγκατάσταση ΑΠΕ πρέπει να συνοδεύεται από ισόποση εγκατάσταση συμβατικών (ρυπογόνων) μονάδων παραγωγής που θα πρέπει να είναι σε θερμή εφεδρεία (stand by) στην παραμικρή αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

    Επιπλέον, χρειάζονται πολυδάπανα έργα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς προς τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

    Με τιμές του 2010 (ΥΠΕΚΑ, Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός 2012), το κόστος των ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί στο ηπειρωτικό σύστημα μέχρι το 2012 φτάνει τα 6δις ενώ άλλα 2,6δις έχουν επενδυθεί σε ευέλικτες μονάδες ΦΑ. Μαζί με τα έργα δικτύου, το κόστος ξεπερνά τα 10δις - μέσα σε μια δεκαετία - τα οποία πρέπει να αποσβεστούν από τον καταναλωτή ...

    Το σύστημα των εγγυημένων τιμών που υιοθετήθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ οδηγεί στην εξωπραγματική αύξηση του κόστους ενέργειας:

    Σύμφωνα με την ΙΕΑ (Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας), το 2013 το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ ήταν τριπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ (0,17 σε σχέση με 0,07$/kWh) !

    Σε ότι αφορά την Ελληνική πραγματικότητα (πηγή: ΛΑΓΗΕ), το κόστος χονδρικής από ΑΠΕ έφτασε τα 1,9 δις€ (202 €/MWh), το κόστος των μονάδων ΦΑ 1,2 δις€ (99 €/MWh) και των λιγνιτικών μονάδων τα 1,25 δις € (52 €/ΜWh).

    Σε ότι αφορά τους εθνικούς στόχους για το 2020, αν υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα από το Ν. 3851/2010 (Μπιρμπίλη) έργα ΑΠΕ, χρειάζεται η εγκατάσταση άλλων 2000MW αιχμιακών μονάδων, με κόστος πάνω από 15 δις € (πηγή: ευρωπαϊκό Έργο StoRE - www.store-project.eu).

    Φυσικά, αυτός ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού μίγματος δεν είναι ταξικά ουδέτερος: το κόστος θα το αναλάβουν τα συνήθη υποζύγια που θα καίνε ροκανίδι για να ζεσταθούν υπερβαίνοντας τα ... επιτρεπτά όρια εκπομπής ρύπων ! Τα (πράσινα) κέρδη στις τσέπες πολυεθνικών και επενδυτών.

    Για να μη μιλήσω για το εμπόριο ρύπων και τα χρηματιστήρια (πράσινης) ενέργειας …

    Η επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη επάρκειας από τον (προς πώληση) ΑΔΜΗΕ, λέει πικρές αλήθειες.

    Όσες ΑΠΕ και να βάλεις, χρειάζεται η εγκατάσταση και συμβατικών μονάδων. Με τι καύσιμο ? "Πράσινο", εισαγόμενο ΦΑ και μάλιστα σε τιμή 30% ακριβότερη από ότι στην ΕΕ !

    Ας μην ανησυχούν, ορισμένοι, όμως. Με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μπορεί η μελέτη αυτή να μη γίνεται ή να χαρακτηριστεί απόρρητη. Ο κοσμάκης θα πεθαίνει από τα μαγκάλια αλλά οι έχοντες θα αναπνέουν στα εξοχικά τους καθαρό αέρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασικά στο βαθμό που δεν θα έχουμε ρεύμα το 2020 θα είναι λόγω των ιδιωτικοποιήσεων, όχι λόγω των ΑΠΕ ή οποιουδήποτε άλλου καυσίμου. Και βασικά δε θα γίνει με εντυπωσιακά γενικά μπλακάουτ (που μπορεί να υπάρξουν φυσικά ελλείψει δημόσιου σχεδιασμού, συντήρησης δικτύων, κλπ.) και δε θα αφορά τους πάντες, θα είναι κυρίως διακοπές και περιορισμοί στα φτωχά νοικοκυριά.

    Ο λιγνίτης είναι τώρα πιο φτηνός. Πέρα κι από το περιβαλλοντικό κόστος όμως (ανάμεσα σε άλλα περιβαλλοντικά θέματα, η κλιματική αλλαγή πονάει πρώτα τους αποκάτω), μακροπρόθεσμα σίγουρα δε θα μπορεί να προσφέρει ούτε επάρκεια ισχύος, ούτε ενέργειας, γιατί είναι πεπερασμένος. Από την άλλη, φυσικά χρειάζεται συνεχής επικαιροποίηση του όποιου σχεδιασμού καθώς αλλάζει η τεχνολογία, κλπ. (δεν έχει νόημα κάποια σκληρή δέσμευση να μπουν π.χ. 20000 ΜW αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, επειδή τώρα είναι αυτές οι τεχνολογίες στα πάνω τους).

    Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ δεν λέει ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ συνοδεύεται από ισόποση εγκατάσταση συμβατικών μονάδων, γιατί δεν είναι έτσι. Αλλιώς δε θα χρειάζονταν καν σχετικές μελέτες με πιθανοτικά εργαλεία, κλπ. Σε τόσο γενικόλογο επίπεδο ισχύουν πιο γενικά συμπεράσματα, όπως ότι αυξανομένων των στοχαστικών ΑΠΕ αυξάνεται η αξία της αποθήκευσης και της ευελιξίας.

    Τα φωτοβολταϊκά που παράγουν την ώρα της μεγάλης κατανάλωσης (μεσημέρι) αντικαθιστούν ΜW από μονάδες αιχμής.
    Και τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά αντικαθιστούν καύσιμο, μην τους το αμφισβητούμε κι αυτό επειδή δε συνεπάγονται κλείσιμο αντίστοιχων θερμικών MW.
    Καλό είναι επίσης να γίνουν και άλλες μελέτες, π.χ. για το πόση ισχύ αντικαθιστούν τα αιολικά στο ελληνικό σύστημα (δε θα είναι της τάξης του 50%, αλλά το 10% είναι υπόθεση).

    Eίναι γενικό πρόβλημα ότι οι στοχαστικές ΑΠΕ δεν "παντρεύονται" εύκολα με μονάδες βάσης, δηλαδή μονάδες που φτιάχτηκαν για να παράγουν συνέχεια σταθερή παραγωγή, όπως οι δικές μας λιγνιτικές (πυρηνικές αλλού). Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε το λιγνίτη με εισαγόμενο Φ.Α., αλλά "ευκολίες" του στυλ "μόνο ο λιγνίτης μπορεί να προσφέρει επάρκεια" δε βοηθάνε.

    Το κόστος της ενέργειας σε ΕΕ και ΗΠΑ εξαρτάται από πολλά, όχι μόνο από τις ΑΠΕ. Πάντως άλλο ενέργεια για τις ανάγκες των ανθρώπων και άλλο φτηνό ρεύμα για ανταγωνιστικότητα.
    Επίσης, η συγκεκριμένη ιστορική διαδικασία εκσυγχρονισμού δεν είναι φυσικά ταξικά ουδέτερη, αλλά δεν πρέπει και να χαρίσουμε κάθε "εκσυγχρονισμό"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν περιμέναμε ότι μια αναδημοσίευση άρθρου θα προκαλούσε έναν τόσο ενδιαφέροντα διάλογο, θα παρακαλέσουμε όσους συνέφεραν να μας στείλουν κανονικά άρθρα και δεσμευόμαστε να τα αναδημοσιεύσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή