Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Τσιμεντόφουσκα…

Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

Παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και την απόρριψή του από το σύνολο των επιστημονικών φορέων και οικολογικών οργανώσεων, το υπ. Περιβάλλοντος προχώρησε -και μάλιστα με διαδικασίες fast track- στη νομοθέτηση του νέου εθνικού χωροταξικού για τον τουρισμό. Βραχονησίδες, ακατοίκητα νησιά, προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA, ορεινοί όγκοι και παράκτιες ζώνες παραδίδονται στην ουσία χωρίς περιορισμούς στην περίφημη τουριστική βιομηχανία, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση. «Φυτεύονται» γήπεδα γκολφ και τουριστικά λιμάνια σε όλη τη χώρα. Από την επέλαση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων δεν εξαιρούνται ούτε οι τουριστικά κορεσμένες περιοχές, όπως Αττική, Χαλκιδική κ.λπ. Είναι η ίδια «συνταγή» που ακολουθήθηκε πριν από μία δεκαετία στα θέρετρα της Ισπανίας, ενισχύοντας τη «φούσκα» των ακινήτων και την οικονομική κρίση.

Με την κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3155 Β΄), θεσμοθετούνται οι εξής σημαντικότερες αλλαγές:

* Στο όνομα της οργάνωσης των διάσπαρτων τουριστικών μονάδων, προβλέπονται αυστηρότεροι όροι δόμησης νέων εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά αίρονται μια σειρά περιορισμοί που σήμερα προστατεύουν τα μικρά και μεσαία νησιά. Θεσπίζονται τα τουριστικά χωριά, που θα συμβάλουν στην περιχαράκωση της τουριστικής κίνησης μέσα στα όριά τους, με γενίκευση του συστήματος all exclusive. Για την έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτείται πλέον έκταση 20 στρεμμάτων, έναντι 15 που ισχύει σήμερα, αλλά καταργείται το ανώτερο όριο τουριστικών κλινών που μπορούν να λειτουργούν στα νησιά και κυρίως επιτρέπεται η κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε νησιά με επιφάνεια μικρότερη των 90 τετραγωνικών χλμ., που σήμερα αποκλείονται από επενδύσεις τέτοιας κλίμακας. Καταργείται επίσης η απόσταση των 500 μέτρων της νέας μονάδας από τα όρια των οικισμών.

* Καταργούνται οι περιορισμοί για δόμηση σε βραχονησίδες με επιφάνεια άνω των 300 στρεμμάτων, έναντι 500 που ισχύει ώς τώρα. Η ίδια μείωση γίνεται και για ακατοίκητα νησιά. Δεν θεωρούνται πλέον ορεινοί όγκοι και επομένως δεν ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί δόμησης για ακίνητα που βρίσκονται σε υψόμετρο έως 800 μέτρα, έναντι 600 που ίσχυε.

* Καθορίζονται συντελεστές δόμησης ανάλογα με την επιφάνεια του προς αξιοποίηση ακινήτου και όχι ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται. Με αυτό το τρικ καταργούνται ισχύουσες αυστηρές διατάξεις για δόμηση σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές (NATURA κ.λπ.). Ο γενικός συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 0,05.

* Δημιουργείται ένα συνονθύλευμα αναπτυγμένων και υπό ανάπτυξη νησιών, με το οποίο εξισώνονται η Αμοργός με τη Μύκονο και η Πάτμος με τη Λέρο! Στα νησιά αυτής της κατηγορίας επιτρέπεται η κατασκευή νέων μονάδων, αρκεί να είναι τεσσάρων αστέρων και άνω. Δικαίωμα δόμησης δίνεται σε εκτός σχεδίου γήπεδα 15 στρεμμάτων.

* Δίνεται έμφαση στον τουρισμό κρουαζιέρας και προβλέπονται ports of call σε διάφορες περιοχές της χώρας, που αναφέρονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση. Ειδικά στην Αττική, πέρα από τον Πειραιά και το Λαύριο, επανέρχεται από την «πίσω πόρτα» το αίτημα για τουριστικό λιμάνι στο Φάληρο, παρά την αντίθετη άποψη των φορέων της ευρύτερης περιοχής.

* Προβλέπεται η κατασκευή δεκάδων γηπέδων γκολφ, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιοχές δεν διαθέτουν επάρκεια υδατικών πόρων. Νέα γήπεδα προβλέπονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννενα, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο και Κω, καθώς και στις διάφορες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Ηλεία, Μεσσηνία, Χαλκιδική, Αχαΐα, Αργολίδα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά).

* Παραδίδονται οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί σε μεγάλους επενδυτές, με πριμ την αύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης κατά 20%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου