Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Οι πολίτες φρενάρουν τις εξώσεις

ΙΣΠΑΝΙΑ Την ώρα που η τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας πήρε απόφαση-σταθμό υπέρ δανειολήπτριας, στην Καταλονία το Κίνημα υπέρ των θυμάτων της υποθήκης σταμάτησε δυναμικά την εκδίωξη 16 οικογενειών από κτίριο.

Της Κορίνας Βασιλοπούλου από την ΕφΣυν

Πολίτες κατά των εξώσεων. Από χθες το βράδυ δεκάδες άνθρωποι έχουν περικυκλώσει ένα κτίριο στην πόλη Χιρόνα της Καταλονίας, για να εμποδίσουν να εκτελεστεί μια εντολή εκκένωσης που έχει οριστεί για σήμερα. Στο κτίριο, το οποίο χτίστηκε πριν από τρία χρόνια και έκτοτε έμεινε στα αζήτητα, έχουν καταφύγει 16 άστεγες οικογένειες, 43 άτομα συνολικά, ανάμεσά τους 11 παιδιά. Η «κατάληψη» έγινε τον περασμένο Μάρτιο υπό την αιγίδα της Πλατφόρμας των Θυμάτων της Υποθήκης (ΡΑΗ).

Η ίδια οργάνωση θα επιχειρήσει σήμερα να εμποδίσει την τράπεζα στην οποία ανήκει το κτίριο να πραγματοποιήσει την έξωση των οικογενειών. Μια ανθρώπινη αλυσίδα έχει σχηματιστεί έξω από την πενταώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στο Σαλτ, ένα προάστιο στη Χιρόνα. Μια αλυσίδα που αποτελείται από απλούς πολίτες, από συνδικαλιστές, πολιτικούς, πυροσβέστες που αρνούνται να συμμετάσχουν στις εξώσεις, επιστήμονες και διάφορους καλλιτέχνες, όπως ο ηθοποιός Σέρζι Λόπες και η τραγουδίστρια Αμπάρο Σάντσες.

Η ΡΑΗ ζητά από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας να παρέμβει, έστω και την ύστατη στιγμή, και να σταματήσει την έξωση. Διαφορετικά, όπως λέει, «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηθούμε απέναντι στους αστυνομικούς και να περιμένουμε να μας διώξουν με το ζόρι. Ελπίζουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα έρθουν».

Η κατάληψη άδειων κτιρίων ή διαμερισμάτων που έμειναν ξενοίκιαστα και απούλητα από τότε που έσκασε η φούσκα των ακινήτων, είναι ένα φαινόμενο που έχει κάνει την εμφάνισή του τα δύο τελευταία χρόνια. Σε μια χώρα όπου η οικονομική κρίση έχει εκτοξεύσει την ανεργία και τη φτώχεια στα ύψη, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Κάποιοι από αυτούς βρίσκουν καταφύγιο στα άδεια σπίτια, τα οποία υπολογίζονται γύρω στα 3 εκατομμύρια σε ολόκληρη τη χώρα. Στην αρχή οι καταλήψεις αυτές γίνονταν με μεγάλη διακριτικότητα. Τελευταία όμως κάποιες γίνονται ανοιχτά, με τη βοήθεια της Οργάνωσης των Θυμάτων της Υποθήκης.

Για την οργάνωση το κτίριο στο Σαλτ της Χιρόνα έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Υπόκειται στη δικαιοδοσία της SAREB, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε πέρσι και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία των τεσσάρων ισπανικών τραπεζών που «διασώθηκαν» με χρήματα του Δημοσίου. Είναι το πρώτο τέτοιο άδειο κτίριο που καταλήφθηκε ανοιχτά με την υποστήριξη της ΡΑΗ και το πρώτο που θα εκκενωθεί. Εκτός και αν καταφέρουν να αποτρέψουν την έξωση, γεγονός που θα αποτελούσε σταθμό για το κίνημα. H PAH ζητά οι κατοικίες που ανήκουν σε τράπεζες, οι οποίες έχουν διασωθεί με δημόσιο χρήμα, να παραχωρηθούν σε άνεργους και άστεγους έναντι ενός κοινωνικού ενοικίου, αντί να πουληθούν σε κερδοσκοπικά hedge funds του εξωτερικού, όπως είναι ο στόχος των τραπεζών. «Είναι γελοίο», λένε οι εκπρόσωποί της, «να υπόσχονται ότι θα χτίσουν κοινωνικές κατοικίες όταν υπάρχουν τόσα εγκαταλειμμένα κτήρια. Ούτε είναι δυνατόν το κράτος να σώζει τις τράπεζες χωρίς μια ελάχιστη ανταπόδοση».

Πρόσφατα η ΡΑΗ κατέλαβε άλλα δυο κτίρια, ένα στη Μαδρίτη κι άλλο ένα στη Βαρκελώνη, τα οποία ανήκουν σε διασωθέντα τραπεζικά ιδρύματα. Συνολικά έχει καταφέρει να στεγάσει 700 άστεγα άτομα σε 14 άδεια συγκροτήματα κατοικιών. Σε ό,τι αφορά το υπό κατάληψη κτίριο του Σαλτ έχει κάνει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία της έξωσης. Η απόφαση όμως μπορεί να καθυστερήσει για μήνες. «Προς το παρόν», λένε, «αυτό που επιδιώκουμε είναι να κερδίσουμε χρόνο».

Πάντως, σε μια «παράπλευρη νίκη» για το κίνημα κατά των εξώσεων, η τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας προχώρησε χθες στην πρώτη «κατάσχεση» σπιτιού από τράπεζα υπέρ δανειολήπτριας. Πρόκειται για μια άνεργη μητέρα δύο παιδιών.

Η εντολή έξωσης που είχε εκδώσει εναντίον της η τράπεζα αναστέλλεται για τρία χρόνια. Η δανειολήπτρια για αυτό το διάστημα θα καταβάλλει ένα κοινωνικό ενοίκιο το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 130 ευρώ τον μήνα. Η Ανδαλουσία, σημειωτέον, είναι η μόνη αυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας η οποία ψήφισε πρόσφατα νόμο που παγώνει όλες τις εξώσεις για χρέη προς τις τράπεζες. Η χθεσινή απόφαση-σταθμός αποτελεί την πρώτη περίπτωση εφαρμογής του νέου νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου