Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Αποχαρακτηρίζεται και χαρίζεται δημόσια δασική έκταση

Πηγή: Η Αυγή
Δάσος Φθιώτιδα
Βιάζεται σκανδαλωδώς η κυβέρνηση, διά του ΥΠΕΚΑ, να δωρίσει στη Μονή Σινά δημόσια δασική έκταση 290 στρεμμάτων, στην περιοχή Τραγάνας του Νομού Φθιώτι­δας, για να κάνει μπίζνες. Η φωτογραφική διά­ταξη της περασμένης εβδομάδας από το νο­μοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Με­ταρρύθμισης μετακόμισε χθες σε άσχετο νο­μοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο κα­τατέθηκε στη Βουλή.
Έτσι χαρίζεται «κατά κυριότητα και χωρίς αντάλλαγμα» στο ίδρυμα της Μονής Σινά δη­μόσια δασική έκταση, η οποία αποχαρακτη­ρίζεται για τη δημιουργία συνεδριακού κέ­ντρου, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γε­νικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στη βουνοκορφή, αριστερά της εθνικής ο­δού με κατεύθυνση την Αθήνα, κοντά στα διό­δια της Τραγάνας, η ιερά μονή ανεγείρει, κα­τά την ιστοσελίδα της, «το συγκρότημα του Ευ-ρωσιναίτικού Κέντρου Μελετών και Επικοι­νωνίας και Εκθέσεων». Προφανώς τώρα επι­θυμεί να αναπτύξει το real estate, πιθανώς και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να το ρυθμίσει με το ε­ξής κόλπο: αφενός παρατείνει αναδρομικά α­πό το 1998 πράξη του υπουργικού συμβουλί­ου η οποία εκδόθηκε το 1993 και η ισχύς της παρατείνεται μέχρι το 2026 και αφετέρου «συμπληρώνει» τον νόμο 1743/1987 για να απο­χαρακτηρίσει τη δασική έκταση.
Στην έκθεση αξιολόγησης της φωτογραφικής διάταξης αναφέρεται ότι η έκταση παραχω­ρήθηκε στην αυτοδιοίκητη ιερά μονή και Αρ­χιεπισκοπή του'Ορους Σινά, όχι για την κατα­σκευή συνεδριακού κέντρου, αλλά «για την εξυπηρέτηση των πνευματικών, πολιτιστικών, φιλανθρωπικών, επιστημονικών και λοιπών κοινωφελών σκοπών τους».
Ξεδιάντροπα ομολογείται ότι χαρίζεται δημόσια περιουσία, διότι με αυτόν τον τρόπο «αξιοποιούνται τα κεφάλαια που έχουν δαπανηθεί σε ανεγερθείσες, ή και ανεγειρόμενες εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν παραμένει ημιτελείς λόγω ελλείψεως πόρων μέχρι την αποπεράτωση τους, ενώ παράλληλα εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από τη λειτουργία ιδρυμάτων τα οποία προσδίδουν διεθνές κύρος στη χώρα και προάγουν την εθνική οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου