Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Αλληλεγγύη στους Τούρκους Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

<ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ>


Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 9 Ιουλίου 2012, στην τουρκική βουλή κατατέθηκε πρόταση νόμου από το κυβερνών κόμμα (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία υπερψηφίστηκε και προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση τους Τουρκικού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), αποστερώντας του πλήρως τις θεσμικές του αρμοδιότητες και την οικονομική του αυτοτέλεια.

Την προηγούμενη ημέρα στις 8 Ιουλίου η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την συνάδελφο Mücella Yapıcı, γενική γραμματέα του Τουρκικού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), που ενεργούσε ως εκπρόσωπος τύπου της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης της πλατείας Ταξίμ, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης Ali Çerkezoğlu.

Το Τουρκικό Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ), βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του κινήματος υπεράσπισης του πάρκου Γκεζί, μαζί με όλο τον τουρκικό λαό, σ’ έναν αγώνα για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Πέρα από τη συμμετοχή του στο κίνημα των πλατειών, το Τουρκικό Επιμελητήριο συμβάλλει εδώ και χρόνια σταθερά με τις παρεμβάσεις του στην προστασία του περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κριτική που έχει αναπτύξει απέναντι στην υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης ως υποψήφιας πόλης για την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων του 2020. Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση Ερντογάν, στο μεταμεσονύκτιο εκδικητικό κλείσιμο του Επιμελητηρίου.

Η πλατεία Συντάγματος το 2011 και η πλατεία Ταξίμ, οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας του 2004 και η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για τους αγώνες του 2020, το κλείσιμο του Τουρκικού Επιμελητηρίου και το επιχειρούμενο λουκέτο στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποτελούν στοιχεία που ενώνουν τις κοινωνίες και τον επιστημονικό κόσμο και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επίθεση που σαρώνει κεκτημένα δεκαετιών.

Εκφράζουμε την ολόπλευρη συμπαράσταση μας στον αγώνα του τουρκικού λαού και την αλληλεγγύη μας απέναντι στους τούρκους συναδέλφους μας ,δηλώνοντας ότι ο δικός τους αγώνας απέναντι στον αυταρχισμό, την καταστολή και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι και δικό μας αγώνας.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση της συναδέλφου μας Mücella Yapıcı, γενική γραμματέα του Τουρκικού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών , καθώς και των εκατοντάδων αγωνιστών που διώκονται για την συμμετοχή τους στα κινήματα των πλατειών.

Καλούμε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ,τους συνδικαλιστικούς φορείς των μηχανικών και όλο τον επιστημονικό κόσμο, να καταδικάσουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο, την επίθεση που δέχονται οι Τούρκοι συνάδελφοί μας.

Αθήνα 11 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου