Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

“Μόνο από τη ΓΑΔΑ παιρνουμε εντολές!”

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου από την ΕφΣυν

Σε κατάληψη του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΕΤΑΑ (Ταμείο Επιστημόνων) στην οδό Μάρνη προχώρησαν χθες το απόγευμα εκατοντάδες ασφαλισμένοι μηχανικοί, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που αποφάσισε το Ταμείο.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο νέος διορισμένος διοικητής του ΕΤΑΑ, Αντώνης Σελιανάκης, αφού πρώτα έφερε τα ΜΑΤ για να εμποδίσει την κινητοποίηση, ακύρωσε εντελώς αυθαίρετα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. (με τεχνητή έλλειψη απαρτίας αφού έδιωξαν κάποια μέλη, ενώ ήταν μέσα η πλειοψηφία). Στη συνέχεια έθεσε ως προϋπόθεση διεξαγωγής του Δ.Σ. την παραμονή μόνο τριών εκπροσώπων στο κτίριο, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι γύρω στις 3 το μεσημέρι μπήκαν μέσα.

Λίγη ώρα αργότερα τα ΜΑΤ αποχώρησαν λέγοντας «εμείς μόνο από τη ΓΑΔΑ παίρνουμε εντολές»! Οι συγκεντρωμένοι μηχανικοί αποφάσισαν, σε επιτόπου συνέλευση που έγινε μέσα στο κτίριο, να παραμείνουν διεκδικώντας την πραγματοποίηση του Δ.Σ. ώστε να ακυρώσει προηγούμενη απόφασή του με την οποία εστάλησαν τα ειδοποιητήρια με τις υπέρογκες εισφορές. Επιπλέον, αποφάσισαν ότι δεν θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ αν δεν έχει ως πρώτο θέμα την ακύρωση της αύξησης των εισφορών. «Ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ πραξικοπηματικά παραβίασε απόφαση του οργάνου του οποίου προεδρεύει» σχολίασε ο Αντώνης Μαούνης από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών.

Aναλογιστική μελέτη


Οπως έγινε χθες γνωστό, νέα αναλογιστική μελέτη του ΤΕΕ δείχνει ότι το Ταμείο των Μηχανικών δημογραφικά δεν είναι πλέον βιώσιμο. Μέσα σε 3 χρόνια μνημονιακής πολιτικής η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζομένους έχει περάσει από 1:8 (2010) σε 1:5 (2013), με προοπτική να φτάσει στο 1:1,9 (2014). «Στοχεύουν στη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και στη δημιουργία συνθηκών εξόδου από το επάγγελμα χιλιάδων επιστημόνων. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κ.Βρούτσης, μου είχε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε 65 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των μηχανικών για να καλύψουμε τα κενά των άλλων Ταμείων. Προτείναμε αναλογικό σύστημα εισφορών για όσους έχουν εργασία και διατήρηση των πάγιων εισφορών. Δεν μπορεί όποιος είναι άνεργος να συνεισφέρει το ίδιο με όσους έχουν εργασία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, στην «Εφ.Συν.».

«Μόνο με αγώνες αναστρέφουμε το κλίμα. Ολοι οι μηχανικοί δεν είμαστε ίδιοι, δεν μας αντιπροσωπεύουν οι ηγεσίες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, κάποιοι από αυτούς είχαν βάλει τις υπογραφές τους στην αύξηση εισφορών και μετά από πίεση μηνών συνυπέγραψαν τα αιτήματά μας», ξεκαθάρισαν εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και του Συλλόγου Τεχνικών Επιστημόνων Βιομηχανίας, προαναγγέλλοντας συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου