Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η εργασία, η ενέργεια, η κρίση και το τέλος του κόσμου

George Caffentzis – Η ΕΡΓΑΣΙΑ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – Σκέψεις για την εργασία, την τεχνολογία και την καπιταλιστική κρίση (1980 – 2000)/ Αρχείο 71, Ιούλης 2012. Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία καθώς και σε αυτοδιαχειριζόμενους κοινωνικούς χώρους σε Αθήνα και επαρχία. Κεντρική διάθεση: ΑΡΧΕΙΟ 71, Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων, Εξάρχεια. Για ταχυδρομική αποστολή επικοινωνήστε στο arxeio71@yahoo.com.


Ο George Caffentzis είναι πολιτικός φιλόσοφος και αυτόνομος μαρξιστής. Ίδρυσε την Midnight Notes Collective και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία στην Αφρική (Committee for Academic Freedom in Africa).
Ο Caffentzis γεννήθηκε στις Η.Π.Α, ήταν παιδί μεταναστών από τη Λακωνία, μέλος της νεοϋρκέζικης αντικουλτούρας στις αρχές της δεκαετίας του ’60, φοιτητής της φιλοσοφίας της επιστήμης στο τέλος της, μέλος του αντιπολεμικού και του φοιτητικού κινήματος των δεκαετιών του ’60 και του ’70, κομμάτι του αντιπυρηνικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του ’70, καθηγητής πανεπιστημίου από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο Caffentzis ήρθε σε επαφή και επηρεάστηκε βαθιά από τις ιδέες του εργατισμού, της αυτονομίας και του γυναικείου κινήματος που αναπτύχθηκαν στην Ιταλία λίγο πριν και λίγο μετά από το 1970, όντας ο ίδιος φορέας μιας πολύ διαφορετικής κοινωνικής εμπειρίας και ζώντας σε μια ιστορική περίοδο πολύ κοντινή, αλλά ταυτόχρονα θεαματικά διαφορετική. Οι ιδέες που τον επηρέασαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 είχαν λάμψει κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας έκρηξης δημιουργικότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των κειμένων του έχει δημοσιευθεί σε πολιτικά περιοδικά και όλα τους υπήρξαν κομμάτι των αυτόνομων ιδεών, όπως αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του ’70 και εκφράστηκαν στη δεκαετία του ’80 στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Caffentzis είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι οι ιδέες που εκφράζει δεν είναι αποκλειστικά ατομικό προϊόν. Τα θέματα με τα οποία έχει καταπιαστεί είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας, η επέλαση της ρομποτικής και των υπολογιστών, η εμφάνιση της πληροφορίας ως έννοιας και ως αντίληψης για τα πράγματα, η επέκταση της καπιταλιστικής αξιοποίησης σε νέα πεδία, η γέννηση ενός νέου προλεταριάτου, η άμισθη εργασία. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν οι ιδέες περί «τέλους της εργασίας» και «αποϋλοποιημένου καπιταλισμού».
Αρκετά κείμενα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Κάποια έχουν εκδοθεί από κινηματικά εκδοτικά εγχειρήματα και ομάδες, ενώ άλλα είναι προσβάσιμα στο ίντερνετ. Παραθέτουμε έναν –ελπίζουμε όχι τραγικά ελλιπή- κατάλογο.
 Γιατί οι Μηχανές δεν Μπορούν να Δημιουργήσουν Αξία, α’ έκδοση 1998, εκδόσεις Αντισχολείο, Αθήνα / β’ έκδοση 2011, εκδόσεις Λέσχη Κατασκόπων του 21ου Αιώνα, Αθήνα
Τέλος της Εργασίας ή η αναγέννηση της σκλαβιάς; Μια κριτική στον Rifkin και τον Negri, 2003, εκδόσεις Εργάτες του Αρνητικού, Θεσσαλονίκη. Όλο το άρθρο εδώ
Η εργασία, η ενέργεια, η κρίση και το τέλος του κόσμου, 2012, εκδόσεις Αρχείο 71, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου