Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πρόσω ολοταχώς για την ένταξη των 25.000 υπαλλήλων καθεστώς διαθεσιμότητας

Αναδημοσίευση από Αυγή

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης τίθεται η ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013, όπως φάνηκε μετά και τη νέα σύσκεψη, το Σάββατο, τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες, στο Μαξίμου, του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, προκειμένου να εγκρίνει τις εκθέσεις αξιολόγησης των υπηρεσιών τουλάχιστον οκτώ υπουργείων. Να θυμίσουμε πώς μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, στα οποία οι περικοπές υπηρεσιών είναι πολύ μεγάλες. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο στο ΥΔΜΗΔ οι μειώσεις αγγίζουν το 66% των υφιστάμενων δομών.
Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων, της αξιολόγησης προσωπικού και της ένταξης σε καθεστώς διαθεσιμότητας εμφανίζεται ως βασικό προαπαιτούμενο για την τρόικα, εξ ου και οι συνεχείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Μανιτάκη, προκειμένου να αποσταλεί το "πλάνο"ώς τις 20 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει ο κ. Μανιτάκης, ώς τον Ιούνιο θα έχουν ενταχθεί στο καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 υπάλληλοι και ώς το τέλος του έτους οι υπόλοιποι 12.500. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ, δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος, καθώς θα μετακινηθούν (ή θα μετεκπαιδευτούν) για να καλύψουν ανάγκες του Δημοσίου σε άλλους τομείς. Προϋπόθεση, φυσικά, είναι να υπάρχουν οι θέσεις αυτές για να τις καλύψουν, κάτι που φαντάζει ακόμη δυσκολότερο, από τη στιγμή που μειώνονται δραστικά οι δομές του Δημοσίου, παράλληλα με τον σχεδιασμό για παράδοση δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή, η ΔΗΜ.ΑΡ. ως κυβερνητικός εταίρος διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις, κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι θέσεις να μην φτάσουν για όλους... Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη που έθεσε ως επιδίωξη και όχι ως δεδομένο τη μη απομάκρυνση υπεράριθμων υπαλλήλων.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι "επιδιώκεται να αποφευχθούν απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων και να αποκλειστούν οι προσλήψεις εκεί που τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από εν ενεργεία υπαλλήλους που έχουν την ειδίκευση και τη συνάφεια του αντικειμένου". Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση -παρ' ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΟΤΑ θα αποτελέσουν την κύρια δεξαμενή της διαθεσιμότητας- ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο, τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να αξιοποιηθούν απόλυτα οι υπάλληλοι.
Αναφορικά με το νέο πειθαρχικό δίκαιο, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι έχει αυστηροποιηθεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους επίορκους, έστω και αν υπάλληλοι παραπέμπονται στα πειθαρχικά τιθέμενοι σε αυτοδίκαιη αργία λόγω της εμπλοκής τους σε κινητοποιήσεις ή διοικητικά παραπτώματα ήσσονος σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου