Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Mέγας Καζαμίας του 2013

Του Ν. Κουνενή από τις «Αναγνώσεις» της πρωτοχρονιάτικης «Αυγής».

Ιανουάριος

Σε πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ο κύριος Αντώνης Σαμαράς εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τις αιματηρές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερες, προκειμένου η χώρα να βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της υγιούς ανωκατωδιάρθρωσης της οικονομίας της. Ο σκιώδης έλλην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πάντως τη δέσμευσή του να μην καταθέσει προς ψήφιση νέα μέτρα εις βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων, αφού τα τελευταία είναι εύκολο να εγκριθούν και με απλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Κυβερνητικά στελέχη επισκέπτονται τις Βρυξέλλες και ψάλλουν, ελαφρώς καθυστερημένα, τα κάλαντα σε εκπροσώπους της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. Τα κέρματα που συγκεντρώνονται είναι συνολικής αξίας 87,5 ευρώ, και κατατίθενται στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Το γεγονός οδηγεί σε ράλι τα χρηματιστήρια, ενώ τα σπρεντς καταποντίζονται από τις 17.236,8 στις 16.955,3 μονάδες.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ΠΡΟΠΟ αποκαλύπτει το σχέδιό του να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κύριος Δένδιας επιβεβαιώνει πως εξετάζει με ενδιαφέρον την πρόταση που είχε υποβάλλει τον Δεκέμβρη του 2008 η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, σύμφωνα με την οποία οι διαδηλώσεις θα έπρεπε να μεταφερθούν στο ήσυχο προάστιο της Βαρυμπόμπης.

Φεβρουάριος

Χίλιοι περίπου οικονομικοπολιτικοί νταβοτζήδες συζητούν και φέτος στο Νταβός της Ελβετίας για την κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Κεντρικό θέμα του φετινού Φόρουμ είναι η περαιτέρω μυική ενδυνάμωση της αοράτου χειρός της αγοράς, προκειμένου να καταστεί περισσότερο ορατή η ανάγκη ενίσχυσης της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών, εις βάρος των απείθαρχων υπηκόων τους. .
Με εντυπωσιακούς ρυθμούς συνεχίζεται η ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών στον πληττόμενο πασοκογενή χώρο. Μετά τη ΡΙΚΣΣΥ του πρώην υπουργού κυρίου Ανδρέα Λοβέρδου, αναμένεται η ανακοίνωση της ίδρυσης δεκάδων ακόμη φερέλπιδων φορέων, με ποικίλα αρκτικόλεξα όπως ΓΛΙΤΣΟΚ, ΦΑΡΣΟΚ, ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ κ. ά. Μιλώντας στα εναπομείναντα πενήντα τρία μέλη του Κινήματος, ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος καταγγέλλει τους διασπαστές και υπόσχεται εντυπωσιακή πορεία επαναπροσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με τον λαό.
Σε επιβλητική τελετή που λαμβάνει χώρα στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ, οι έλληνες πρώην υπουργοί κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Γερουλάνος και Δρούτσας τιμώνται με το Διεθνές Βραβείο Κηπουρικής Τέχνης.

Μάρτιος

Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, αντιτιθέμενοι στην πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Δένδιας, Γεωργιάδης και Βορίδης διαβεβαιώνουν πως οι οχλοκρατικές αυτές εκδηλώσεις υποκινούνται από κομμούνια, ανελλήνιστους και ανορεξικούς. Με αυστηρή ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει πως οι τρεις πολιτικοί οικειοποιούνται τις θεωρητικές αναλύσεις της, προς ίδιον εκλογικό όφελος.
Μεταξύ των νέων μέτρων δημοσιονομικής σωτηρίας της χώρας που ανακοινώνει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η επιβολή τέλους κατοχής κινητών αξιών (εσώβρακα, κάλτσες, παντόφλες, κονσέρβες, σκευάσματα στιγμιαίου καφέ κ. ά.). Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο ετήσιας υποβολής φορολογικής δήλωσης εκ μέρους των οικόσιτων ζώων (σκυλιά, γάτες, ιγκουάνα, χάμστερ κ.ά.) με ευθύνη των ιδιοκτητών τους. Σε περίπτωση αποφυγής υποβολής των σχετικών δηλώσεων, τα ασυνεπή ζωντανά θα εντάσσονται στον «Τειρεσία».
Νέα σφοδρή νομισματική σύγκρουση μεταξύ των τάσεων λαμβάνει χώρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. Ομάδα συνέδρων προτείνει σολομώντεια άρση του αδιεξόδου, με την υιοθέτηση νομισμάτων που στη μια όψη τους θα αναφέρουν την ποσότητα σε ευρώ και στην άλλη το ισόποσο τους σε δραχμές.

Απρίλιος

Η περιοδεία του κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου στην επαρχία εγκαινιάζεται με μεγάλη συγκέντρωση στο ακριτικό Κιλκίς. Ανταποκρινόμενος στο ενθουσιώδες καλωσόρισμα του κοινού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά με εγκαρδιότητα: «Γειά σου και σένα Μήτσο μου. Όλοι καλά στο σπίτι;»
Ελαφρά απόκλιση από τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις της τρόικας και της κυβέρνησης διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και με αναγωγή σε ετήσια βάση, η επίσημη ανεργία ανέρχεται πλέον στο 46, 6 %, ενώ το ποσοστό του δημοσίου χρέους έχει ξεφύγει εκ νέου, και αναζητείται επιμόνως από τις αρμόδιες αρχές.
Παλαιά χαρτονομίσματα συνολικής αξίας τριών χιλιάδων εξακοσίων δραχμών εντοπίζονται στο πορτοφόλι του 96χρονου Ι.Μ., που απεβίωσε αιφνιδίως σε στάση λεωφορείου της πρωτεύουσας. Τα χαρτονομίσματα βρίσκονται στα χέρια των ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι διερευνούν την πιθανότητα συμμετοχής του μεταστάντος στην ιστορική ηγεσία του διαβόητου «λόμπι της δραχμής».

Μάϊος

Εκατομμύρια πολίτες εορτάζουν το Πάσχα, σουβλίζοντας φιάλες κοπανιστού αέρα που τους μοίρασε, στη θέση του καταργηθέντος δώρου, η κυβέρνηση. Τα εν λόγω συμβολικά σφάγια φέρουν επί της μεταλλικής επιφανείας τους απεικονίσεις τροφαντών αμνών, ούτως ώστε οι καταναλωτές να αισθανθούν ότι πράγματι απολαμβάνουν το παραδοσιακό έδεσμα των ημερών.
Με το γκρίκλις άσμα «ντοντ κράι φορ κράισις, μπι χάπι γουιθ άνοιξις» ο έλλην τραγουδιστής Μπάνκερ Φλέξικιουρ, ανιψιός του κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, κατακτά τη δωδέκατη θέση στο φεστιβάλ της Γιουροβίζιον.
Ο κύριος Θεόδωρος Πάγκαλος δηλώνει πως δεν κατάφερε τελικώς να συγκεντρώσει το ποσό το οποίο απαιτείται για τη φορολογική τακτοποίηση των πενήντα τριών ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι σπεύδουν συγκινημένοι στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να συνδράμουν από το υστέρημά τους στην εθνική υπόθεση της οικονομικής διάσωσης του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ιούνιος

Μιλώντας σε έλληνες φοιτητές του Χάρβαρντ, ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου συντρίβει το μέχρι πρότινος θεωρούμενο ως ακατάρριπτο δικό του ρεκόρ, επιτυγχάνοντας εβδομήντα εφτά σαρδάμ επί συνόλου εκατό λέξεων. (Η περσινή επίδοσή του ήταν μόλις 62/100). Ενδεικτικό απόσπασμα: «Πολεμούν εμνένανε εντ την ογκογένειά μου, απειδή συκρούομαι ανταλάτρευτα με τα καρτεστημένα συμφρέοντα». Ο κύριος Κώστας Σημίτης, παλαιότερος κάτοχος του ρεκόρ, καταγγέλλει την επίδοση ως στημένη και ζητεί από τον ΓΑΠ «να την επιεβαιώσει ενώπιον ανερξάτητου αρκοατηρίου».
Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη αυτοάμυνας οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ καταστέλλουν μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, γεγονός που εξοργίζει τον κύριο Λυκουρέτζο. «Εγώ προσπαθώ να πείσω τον κόσμο ότι οι νοσοκομειακές κλίνες είναι πολλαπλάσιες των αναγκών του, κι εσύ πασχίζεις να αποδείξεις το αντίθετο», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας στον κύριο Δένδια.
Με δραματική έκκλησή τους προς το υπουργείο Εμπορίου οι ιδιοκτήτες του γραφείου συνοικεσίων της Θεσσαλονίκης «Το προξενιό» ζητούν την άμεση μετονομασία της επιχείρησής τους, ώστε η τελευταία να μη συγχέεται με το γερμανικό προξενείο, το οποίο συχνά παρενοχλείται από πλήθη οργισμένων διαδηλωτών.

Ιούλιος

Κατόπιν ειδικής συμφωνίας της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, δεκατρείς Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες δημιουργούνται σε ισάριθμες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας τους βασίζεται στο διαχρονικά επιτυχημένο μοντέλο «Arbeit macht frei», προσαρμοσμένο στην ανάγκη ευελιξίας που χαρακτηρίζει το σύγχρονο παραγωγικό υπόδειγμα. Το άθροισμα του ημερήσιου χρόνου εργασίας δεν μπορεί να υπολείπεται των δεκατριών ωρών, ενώ η κατώτατη αμοιβή ορίζεται στα διακόσια έξι ευρώ μηνιαίως (μικτά). Προβλέπονται επίσης πριμ παραγωγικότητας σε είδος (όσπρια, πληγούρι, χαρτί υγείας κ.ά.) καθώς και ειδικά μπόνους επίτευξης στόχων (μπαλόνια, γιρλάντες κ.ά.).
Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα ανακοινώνει πως οι ενωτικές επαφές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ και άλλους επαναστατικούς φορείς ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, οπότε η Λαική Εξουσία είναι πλέον θέμα χρόνου. Η στιβαρή μετωπική συμμαχία εγκαινιάζει τη δράση της με συλλαλητήριο που ξεκινά από το Μοναστηράκι, περνά από το Θησείο και καταλήγει στον Κεραμεικό, όπου τα μέλη του νεοσύστατου Μετώπου απολαμβάνουν τσάι από σαμοβάρι, εκλεκτή ρωσική βότκα και μαύρο αβγοτάραχο.

Αύγουστος

Εκατοντάδες πλυντήρια λεκιασμένου χρήματος τοποθετούνται σε τράπεζες, καζίνο και ξενοδοχεία των μεγάλων ελληνικών πόλεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με δραστικό τρόπο η διαρροή ρευστού προς το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής εγκρίνεται η τοποθέτηση χιλιάδων οφσόρ ATMs σε δρόμους και πλατείες.
Τα δημοσκοπικά ποσοστά των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης καταρρέουν, κινούμενα αθροιστικά στο επίπεδο του 15-16%. Στο επίμονο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων για άμεση διεξαγωγή εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια μιας νέας αναμέτρησης και πως διερευνάται η δυνατότητα παράτασης της θητείας της υπάρχουσας κυβέρνησης πέραν της τετραετίας, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Με ειδικό Τέλος Έλλειψης Επιτηδεύματος, που ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων ενός ευρώ και τριάντα έξι λεπτών μηνιαίως, θα επιβαρύνονται στο εξής οι επιδοτούμενοι άνεργοι. Το τέλος θα παρακρατείται από το επίδομα του ΟΑΕΔ το οποίο εισπράττουν, ύψους τριακοσίων πενήντα εννέα ευρώ και εικοσιτριών λεπτών.

Σεπτέμβριος

Στις ομοσπονδιακές εκλογές που λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες μοιράζονται ίσο αριθμό βουλευτικών εδρών και προσανατολίζονται προς τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό, με συμμετοχή και των Φιλελευθέρων. Οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και Καρατζαφέρης σπεύδουν στο Βερολίνο προκειμένου να προσφέρουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Σε αντάλλαγμα ο κ. Σόιμπλε υπόσχεται ότι η εκταμίευση της 23ης δόσης προς την Ελλάδα, δεν θα καθυστερήσει περισσότερο από τέσσερις μήνες. Η δήλωση αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό από την ελληνική κυβέρνηση και την πλειονότητα των ΜΜΕ.
Η έβδομη κατά σειρά διάσπαση των ΑΝΕΛ έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δυο ακόμη πολιτικών φορέων, της ΛΕΝΑ και της ΜΠΕΣΑΜΕΛ. Το Γραφείο Τύπου του μητρικού κόμματος διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κύριος Καμμένος σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει και ο ίδιος, αφήνοντας μόνο του τον Πάνο.

Οκτώβριος

Με άρθρο του που δημοσιεύεται σε έγκριτη αθηναική εφημερίδα ο κύριος Αντώνης Σαμαράς επιτίθεται με εμφυλιοπολεμικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Αριστεράς, κατηγορώντας την για προδοτική ανευθυνότητα έναντι των δραματικών ιστορικών στιγμών τις οποίες ζει η χώρα. Με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ διαμαρτύρεται έντονα, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι καίει τα χλωρά μαζί με τα ξερά, δια της απαξίωσης του ιστορικού ρόλου του υπεύθυνου αριστερού κυβερνητικού της εταίρου. Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι το άρθρο του δεν αναφερόταν επ’ ουδενί στο κόμμα του κυρίου Κουβέλη, και προσθέτει με νόημα: «Αν όλη η Αριστερά ήταν σαν εσένα, Φώτη μου, όλοι αριστεροί θα ήμασταν».
Οι εκπρόσωποι της τρόικας κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς δεν προσέρχονται σε προγραμματισμένη συνάντησή τους με την ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενοι λόγους υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων κύκλων οι τρεις άνδρες πάσχουν από ακατάσχετη διάρροια, οφειλόμενη σε δηλητηρίαση που υπέστησαν τρώγοντας στρούντελ σε γνωστό αθηναικό ζαχαροπλαστείο. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία υποψιάζεται δολιοφθορά και ανακρίνει ήδη εντατικά τον σεφ και τους σερβιτόρους του καταστήματος.

Νοέμβριος

Η Νορβηγική Ακαδημία ανακοινώνει ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στη Διεθνή Ένωση Τραπεζών και Συναφών Ιδρυμάτων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρμόδιας για τη βράβευση επιτροπής, τα ανά τον κόσμο πιστωτικά ιδρύματα συνεισέφεραν καταλυτικά στην άοπλη επιβολή της παγκόσμιας αναδιανομής του εισοδήματος προς όφελος των χρηματοσυλλεκτικών κοινωνικών τάξεων και εις βάρος των αρτοζητούντων τοιούτων. Στην μεγαλοπρεπή τελετή της απονομής του βραβείου, που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο στο Όσλο, έχουν κληθεί και διακεκριμένοι πρώην τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Παπαδήμος, Στουρνάρας και Γκαργκάνας.
Άγονοι κηρύσσονται επτά διαδοχικοί διαγωνισμοί για την πώληση Οργανισμών του δημόσιου τομέα σε ξένους επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων ιδιωτικοποίησης, όπως η δωρεάν διάθεση τριών μετοχών για κάθε μια που πωλείται και η αναδρομική συμμετοχή των επενδυτών στα καθαρά κέρδη των προηγούμενων ετών.

Δεκέμβριος

Μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της εξέγερσης, ξεσπάνε στο σύνολο των χωρών του ευρωπαικού Νότου, με τάσεις επέκτασης και στην υπόλοιπη ήπειρο. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιδράσουν με σκληρά μέτρα καταστολής, τα οποία δεν αποδεικνύονται ικανά να αποκαταστήσουν τη διασαλευθείσα τάξη.
Στην ελληνική πρωτεύουσα, που επίσης συγκλονίζεται από μαχητικές διαδηλώσεις, διερευνάται πυρετωδώς η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας εκ προσωπικοτήτων, με συμμετοχή των κ.κ. Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή, Πετσάλνικου, Πολύδωρα, Κακλαμάνη, Ανδρουλάκη κ.ά. Στο μεταξύ αίσθηση προκαλούν δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή κατεπειγόντων έργων αναβάθμισης του VIPs ελικοδρομίου του ΓΕΕΘΑ και του χώρου απογείωσης υδροπλάνων του Λιμενικού Σώματος. Οι εξελίξεις που ακολουθούν είναι ραγδαίες και θα περιληφθούν στην ύλη του Μεγάλου Καζαμία του 2014.
kounenik@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου