Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου της Κίνησης Συμπαράστασης στους Διωκόμενους των Διοδίων

Δελτίο τύπου της Κίνησης Συμπαράστασης στους Διωκόμενους των Διοδίων - Θεσσαλονίκης

Με συμμετοχή εκατοντάδων συναγωνιστών πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα των διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και στις Αφίδνες Αττικής. Η επιτυχία της κίνησής μας κρίνεται μεγάλη όσον αφορά στη συμμετοχή αγωνιστών στις κινητοποιήσεις, αλλά και όσον αφορά στην αποδοχή από διερχόμενους οδηγούς και επαγγελματίες. Με κορναρίσματα, χαμόγελα και παραινέσεις οι οδηγοί έδειχναν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους των διοδίων, καθώς και την αγανάκτησή τους με τους μεγαολοεργολάβους οι οποίοι, παραβιάζοντας ακόμα και τις ληστρικές σε βάρος του λαού και του δημοσίου συμβάσεις παραχώρησης, λυμαίνονται το εθνικό δίκτυο της χώρας.
  • Είμαστε όλοι διωκόμενοι, μέχρι να αθωωθούν οι συναγωνιστές μας!
  • Δε θα περάσει το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει στην κοινωνία η τρικομματική κυβέρνηση! 
  • Να επανεξεταστούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων, να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου και να απαλλαγεί το δημόσιο
  • Να λογοδοτήσει  στο λαό το τρίγωνο της διαπλοκής (μεγαλοεργολάβοι – καναλάρχες – πολιτικοί τους υπάλληλοι) και να καθίσουν στο σκαμνί αυτοί που πραγματικά παρανομούν και παραβιάζουν το σύνταγμα της Ελλάδας. 

  Χρυσόγονος: Διαστέλλονται άρθρα του Συντάγματος ώστε να καταπνίγεται η ελεύθερη έκφραση

Δήλωση για το νομικό κομμάτι της υπόθεσης έκανε ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Κ. Χρυσόγονος.
"Η επιβολή διοδίων αποτελεί καταρχήν δυνατότητα της κρατικής εξουσίας, στο γενικότερο πλαίσιο της πρόβλεψης ανταποδοτικών τελών για παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο η δυνατότητα αυτή δεν είναι απεριόριστη, αφού όπως κάθε πρωτοβουλία του νομοθέτη ή της δημόσιας διοίκησης οφείλει να σέβεται τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα και ιδίως, στην προκείμενη περίπτωση, από τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1 , 3 και 4 (ελευθερία κίνησης) και 25 παρ. 1 (αρχή της αναλογικότητας). Συνεπώς η τοποθέτηση σταθμών διοδίων με υψηλό αντίτιμο, σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και πολύ περισσότερο για οδικά έργα τα οποία είναι ανύπαρκτα ή στάσιμα, παραβιάζει την ανταποδοτικότητα και την αναλογικότητα και παρακωλύει υπέρμετρα και άρα αντισυνταγματικά την ελευθερία κίνησης. Η συλλογική διαμαρτυρία κατά παρόμοιων αντισυνταγματικών πρακτικών αποτελεί εξάλλου άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της συνάθροισης (άρθρο 11 Συντ.) και, εφόσον δεν εκτρέπεται σε βίαιες ενέργειες, δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται. Επίσης η ανάρτηση πανώ σε δημόσιους χώρους (όπως οι εθνικές οδοί) με περιεχόμενο τη διαμαρτυρία κατά ενεργειών της κρατικής εξουσίας, όπως η επιβολή διοδίων, αποτελεί επιμέρους προστατευόμενη συνταγματικά εκδήλωση της ελευθερίας της έκφρασης. Οι διατάξεις των άρθρων 183 έως 185 του ποινικού Κώδικα (διέγερση) οφείλουν να υφίστανται σύμφωνη με το Σύνταγμα ερμηνεία, με βάση τα παραπάνω, και όχι να διαστέλλονται ώστε να καταπνίγεται η ελεύθερη έκφραση."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου