Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Σχεδιάζουν να κατασχέσουν τα πάντα οι «εταίροι»

Αναδημοσιεύουμε από το Ποντίκι. Αύριο Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η τρικομματική κυβέρνηση θα επικυρώσε 7 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, μεταξύ αυτών και το ΦΕΚ 240/2012 με το οποίο τροποποιούνται προς το πολύ χειρότερο οι άθλιοι όροι της δανειακής σύμβασης. Μη σας φανεί καθόλου περίεργο ότι πουθενά δε θα δείτε ή διαβάσετε για την αθλιότητα αυτή.
Με την συνήθη πλέον πρακτική των κατεπείγοντων νομοσχεδίων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή σειρά νομοσχεδίων που θα περιλαμβάνουν αλλαγές στους όρους του μνημονίου ώστε να γίνει ευκολότερη η κατάσχεση δημόσιας περιουσίας από τους δανειστές.

Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού που κατατίθεται σήμερα, αναμένεται να έρθει στη Βουλή – πιθανότατα τη Δευτέρα -,  νόμος που θα περιλαμβάνει 5 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έτσι ώστε να καλυφθούν οι «προαπαιτούμενες πράξεις» για τη δόση του Μαρτίου. Η κυβέρνηση βιάζεται θα φέρει για ψήφιση φορολογικό – Π.Ν.Π. έτσι ώστε άμεσα ο Στουρνάρας να ενημερώσει Eurogroup και ΔΝΤ για την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί.

Η επίμαχη διάταξη που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στη βάση των κομμάτων είχε περιληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 240/2012) η οποία τροποποιεί τους κανόνες της δανειακής σύμβασης. Εκεί ορίζεται ότι «ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης». 

Με αυτό τον τρόπο  γίνεται κομμάτι ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο ο όρος πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Κράτους και τα πάσης φύσεως ιδιοκτησιακά δικαιώματά του υπόκεινται σε κατάσχεση, αν το ζητήσουν οι δανειστές. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως πρόκειται για «τυπική αναφορά» η οποία εμπεριέχεται και στα προηγούμενα μνημόνια.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης και όσα περιλαμβάνονταν στις Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  αλλά δεν έχουν κυρωθεί ακόμα από την Βουλή, αν και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Έτσι προβλέπεται να ψηφιστούν όσα όριζαν:

- η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 246/2012) για την αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα.
- η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 238/2012) που μειώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής και την επιχορήγηση στο Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της.

- οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 237 και 229/2012) με τα
προαπαιτούμενα για την μείωση δαπανών και τα ειδικά μισθολόγια.

- η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 224/2012) για την απελευθέρωση των μεταφορών ταξί.

3 σχόλια:

  1. ΦΕΚ 240, ΤΕΥΧΟΣ Α, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
    http://www.et.gr/idocs-nph/pdfimageSummaryviewer.html?args=sppFfdN7IQP5_cc--m0e13bbFLpqz6j9Av3WPlNmT6e8rzSZFxgk-fbyTuXZsV-7kAYi3ORfmarSDOH-2JT0Ec1nyinpn_BK4kicnjz_3u4G8qOBlZzQoc77k1-A9Eyz7vqZ2xJ5_DbEmajJ4HZnGLR3VChziw-X47qQdJvwVjtNVB7aE37cUQ..

    96 σελίδες στα ελληνικά και στα αγγλικά: τώρα βγάζουμε και ΦΕΚ στα αγγλικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φυσικά... και σίγουρα θα το έχουν διαβάσει όλοι τους μέχρι αύριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή