Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Το ΤΣΜΕΔΕ άρχισε να υλοποιεί τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών

Αναρτούμε το Γραμμάτιο Είσπραξης που εξέδωσε το ΤΣΜΕΔΕ σε συνάδελφο που πλήρωσε τις εισφορές του στις 7/1/2013. Από την 1/1/12013 με εντολή της διοίκησης του, υλοποιεί τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών καλώντας τους συναδέλφους να πληρώσουν, όχι το ποσό του ειδοποιητηρίου - μια και αυτό δεν έχει τις αυξήσεις, όπως ήδη έχουμε γράψει - αλλά και τις αυξήσεις για το 2ο εξάμηνο του 2012. Όπως φαίνεται στο Γραμμάτιο που ακολουθεί, η πρώτη σελίδα έχει τις εισφορές του ειδοποιητηρίου (με προσαύξηση λόγω καθυστέρησης), η δεύτερη σελίδα το χαράτσι των 10 € ανά μήνα υπέρ ΟΑΕΔ για το 2ο εξάμηνο του 2012 και η τρίτη σελίδα τις αυξήσεις του 2ου εξαμήνου (235 € επιπλέον το εξάμηνο). Συνολικά 300 € παραπάνω εισφορές το εξάμηνο για τους προ 1993 ("παλιούς") ασφαλισμένους, πολύ περισσότερα για τους μετά το 93. Αναλυτικοί πίνακες με τις ληστρικές εισφορές υπάρχουν ανερτημένοι εδώ.




28 σχόλια:

  1. Είμαι χημικός μηχανικός και πήγα και εγώ σήμερα να πληρώσω το Β εξάμ. 2012 και μου φόρτωσαν εκτός από το αναμενόμενο πρόστιμο επιπλέον 350 ευρώ προσαύξηση και 60 υπέρ ΟΑΕΔ, συνολικά 410 ευρώ, ενώ οι παροχές στην υγεία έχουν ελαχιστοποιηθεί. και η αλητεία δεν έχει σταματημό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατί τους αφήσαμε συνάδελφοι να μας φέρονται έτσι, οι διορισμένοι από πασοκ-νδ πρόεδροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NA MHN TA ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για αρχή να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, να μην πληρώνουν τα έξτρα που τους καλούν τα ταμεία να καταβάλλουν - είναι αδιανόητο να σε καλούν να πληρώσεις εισφορές περισσότερες από αυτές για τις οποίες ειδοποιήθηκες.

    Μας ενημέρωσαν συνάδελφοι που αρνήθηκαν να καταβάλλουν τα έξτρα, ότι τελικά πλήρωσαν μόνο ότι έγραφε το ειδοποιητήριο (αφού προηγήθηκε η σχετική φασαρία)

    Είναι προφανές ότι η κινητοποίηση που αποφάσισε η ανοικτή συνέλευση μηχανικών για τη Δευτέρα 24/1 αποκτά ξεχωριστή σημασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ''Δεν πληρωνω'' οδηγεί νομοτελειακά στο ''Δεν πληρώνομαι''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν σήμερα, υπό αυτές τις συνθήκες κρίσης και ανεργίας, ζητάνε 5000 € ετησίως εισφορές (για μηδενικές παροχές) και φορολογία από το πρώτο ευρώ, ενώ οι εισφορές θα αυξάνουν με νόμο κάθε 3 χρόνια (κάθε φορά από 1000 €) μας οδηγούν μαθηματικά στο "δεν πληρώνω" και στην έξοδο από το επάγγελμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτός είναι ο στόχος: η έξοδος από το επάγγελμα και η αποδοχή -για όσους παραμείνουν- ότι θα αμοίβονται με 300-500 €. Πρέπει, επιτέλους, να βάλουμε ένα stop.
    Η κινητοποίησή μας, πέρα από τα υπόλοιπα (κατάργηση αυξήσεων κλπ), πρέπει να καταστήσει σαφές σε όλους ότι όσοι αποφάσισαν να υλοποιήσουν τις μνημονιακές πολιτικές (διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ κλπ) είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ υπεύθυνοι και υποχρεωμένοι να λογοδοτήσουν.
    Και μια ερώτηση: έχει κανείς δει το θέμα των εισφορών για τον κλάδο υγείας σε σχέση με τις κρατήσεις άλλων ταμείων, τώρα που έχουμε όλοι τις ίδιες "παροχές" (εδώ γελάμε) στον ΕΟΠΥ;
    diompapa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην περίπτωση μισθωτού μηχανικού τι γίνεται? Πληρώνει ο εργοδότης και τα επιπλέον? ξέρει κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έτσι, είναι όπως λένε οι από πάνω, έξοδος από το επάγγελμα, από τη χώρα από τη ζωή στην τελική.

    Οι διοικήσεις ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ (πρόεδροι-γραμματεί κλπ) είναι απολύτως συνυπεύθυνες για τον κατήφορο αυτό και η παραίτηση είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν

    Η περίπτωση των μισθωτών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, το υπουργείο με εγκύκλιο του λέει ότι οι αυξήσεις αφορούν και την Ειδική Προσάυξηση των μισθωτών, αν και ο νόμος λέει για εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών. Συνεπώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αυτόματη αλλαγή κατηγορίας ανα 3ετία στην Ειδική Προσαύξηση (μια που αυτή όπως έχουμε ξαναγράψει δεν έχει εργοδοτικό σκέλος) θα μειώσει ισόποσα και το μισθό των μισθωτών μηχανικών (παλιών και νέων)

    δπ από συσπείρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τυχαίο που όλα βολευουν τους έχοντες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το κάλεσμα για τις 21/1 δεν είναι καθόλου γνωστό. Πρέπει επειγόντως να ξεκινήσει διαδικασία ενημέρωσης των συναδέλφων, το να βρεθούμε 50 άνθρωποι στο ΤΣΜΕΔΕ δεν λέει τίποτα.
    Όσο κι αν είναι απογοητευτικό, η κίνηση αυτή είναι ίσως η μόνη με συμβολική σημασία ικανή να ξυπνήσει από το λήθαργο τον κλάδο μας.
    Συνάδελφοι, ετοιμάστε παντού αφισάκια (στα blogs, στις πολεοδομίες, στις σχολές), απαιτήστε από όλους τους κλαδικούς φορείς να εκδόσουν δελτία τύπου που να καλούν στην κινητοποίηση της 21/1, χρησιμοποιήστε κάθε πρόσβαση σε ΜΜΕ και συλλογικότητες.
    (τί έγινε η mailing list της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών; δεν έχω πάρει ούτε ένα μήνυμα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τα πράγματα στο μεταξύ συνεχώς χειροτερεύουν...

    Το ΤΣΜΕΔΕ (προθυμότερη των πλέον προθύμων μνημονιακών φυσικά η διοίκηση του) ανέρτησε στο site του τις νέες αυξημένες εισφορές και των μισθωτών μηχανικών.

    Πρώτον αυξάνουν την Ειδική Προσαύξηση, εντάσσοντας και τους μισθωτούς στην υποχρεωτική ανά τριετία αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας, με αποτέλεσμα άμεση μηνιαία μείωση μισθού (μια και η Ειδική Προσάυξηση δεν έχει εργοδοτική εισφορά αλλά φορτώνεται εξ ολοκλήρου στον εργαζόμενο) από 13 έως 20 €. Κάθε τρία χρόνια άλλα 20 € θα φεύγουν το μήνα από το μισθό μας για να πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του χρέους.

    Δεύτερον, καταργούν για τους προ 1993 ασφαλισμένους το πλαφόν που υπήρχε (περίπου 2000 €) μέχρι το οποίο υπολογίζονταν οι εισφορές και το εξομοιώνει με αυτό που ήδη υπάρχει στους μετά το 93 ασφαλισμένους (5.546,80 €). Από τη ρύθμιση αυτή θα προκύψει μεγάλη αύξηση εισφορών σε όσους μισθωτούς λαμβάνουν μεικτό μισθό άνω των 2000 €.

    Άρα και οι μισθωτοί μηχανικοί δε γλυτώνουν.

    δπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή δείτε τι έχουν κάνει αν κάποιος φτάσει στην πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια θα δίνει την τελευταία τριετία 1140 ευρώ το μήνα εισφορά! Για να πάρει σύνταξη στα 70 τόσο θα το πάνε το όριο όταν εμείς οι σημερινοί 35-40 ετών θα πλησιάζουμε στη σύνταξη. Άρα δεν βλέπω να παίρνουμε εύκολα σύνταξη!Παράλληλα οι παροχές υγείας είναι αυτές του ΕΟΠΠΥ. Σας λέω το εξής απλό για μένα οι εισφορές πλέον είναι σαν σκέτος φόρος δεν έχουν κάποια ανταπόδοση. Με απλά λόγια μας ζητούν να καλύψουμε το έλλειμα του προυπολογισμού του κράτους ειδικά οι μηχανικοί γιατί ως τώρα πληρώναμε λίγα! Και μέσα σε αυτή την οικονομική δυσκολία! Για μένα πρέπει να τους πάρει και να τους σηκώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η απαντηση στην αυθαιρεσια ειναι μονο μια, ομαδικη πρωτοκοληση αιτησεων διαγραφων απο τεε-τσμεδε, αδιαφορο αν θα αποριφθει η οχι, νομικα ειμαστε κατοχυρωμενοι με την πρωτοκοληση για την παυση οφειλης εισφορων απο την ημερομηνια καταθεσηςτης αιτησης εθελοντικης διαγραφης, υπαρχουν αλλα ασφαλιστικα ταμεια πολυ φθηνωτερα για τις ιδιες παροχες εοπυυ, πχ το ικα ειναι και δωρεαν για ανεργους μισθωτους μηχανικους τσμεδε που ειχαν κρατησεις ικα,οταν θα περασει η κριση, οταν θα εκλογικευθοθν οι εισφορες, οταν δεν θα ταιζεται καμμια δημοσια μαυρη τρυπα με τις εισφορες μας, οταν ο ανεργος μηχανικος δεν θα οφειλει υποχρεωτικα εισφορες για την περιοδο της ανρργιας, θα το σκεφτουμε αν θα επανεγγραφφουμε στο ασφ.ταμειο μηχανικων, οπως αυτο θα ονομαζεται τοτε ! κοροιδια τελος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η εξίσωση δεν έχει λύση ! Και λίγα πληρώναμε και δεν υπάρχει περίπτωση να ανταπεξέλθουμε στις νέες εισφορές.
    Την τελευταία περίοδο, όπως και για αρκετά χρόνια ακόμα, όπου δεν θα γίνονται αρκετά έργα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων αν δεν καταβάλλονται οι νέες εισφορές. Δεν είναι όυτε ληστρικό ούτε πρόχειρο ούτε επίθεση του παγκόσμιου γίνγεσθαι εναντίον της Ελλάδας. Είναι απλά μαθηματικά!
    Ήμασταν και είμαστε πάρα πολλοί για την παραγωγική δυνατότητα της Ελλάδας σε έργα και υπηρεσίες και ούτε ήταν κανονικό να πληρώνουμε 250 € για σύνταξη άνω των 1600.00 € (στην χειρότερη) τόσα χρόνια.
    Ένας Περιβαλλοντολόγος 35 ετών π.χ. πλήρωνε, πρό κρίσης, στο ΤΕΒΕ 480 € όταν ο αντίστοιχος Μηχανικός πλήρωνε στο ΤΣΜΕΔΕ 220 € για πολύ περισσότερες παροχές και μεγαλύτερη σύνταξη. Ο Περιβαλλοντολόγος ακόμη, για κάθε έργο του έδινε και εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ, και όχι μόνο αυτός. ..και το ΤΣΜΕΔΕ φρόντιζε τους Μηχανικούς.
    Παρόλα αυτά η εξίσωση δεν έχει λύση...

    Υ.Γ. Ανήκω στους ελευθ. Επαγγελματίες που όυτε τις μέχρι τώρα εισοφορές δεν μπορούσαν να καλύψουν. Αυτό που θα περίμενα από την ευρύτερη κοινότητα των μηχανικών είναι να διευκολύνουν, να ερευνήσουν και να προωθήσουν την εργασία στο εξωτερικό για όσους έχουν την ανάγκη την δυνατότητα και την διάθεση.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα το διαίρει και βασίλευε μια χαρά κρατεί !!!
      Περιβαλλοντολόγοι εναντίον μηχανικών 1-0…
      Για αυτό καταντήσαμε εκεί που καταντήσαμε!Και που είσαι ακόμα!

      Διαγραφή
    2. Και εγώ στους ελεύθερους επαγγελματίες ανήκω αρχιτέκτονας, 35 ετών με 3 παιδιά θέλει κανείς να συγκρίνει τα ασφαλιστικά και την εφορία που πλήρωσα (ακόμη πληρώνω) με την κατάργηση όλων. Β εξάμηνο του 2012 δεν έχω πληρώσει, από που να βγούνε....Μόλις ήρθαν άλλα 2000 για το Α εξαμ. του 2013...Τα παιδιά και εγώ ανασφάλιστα δηλαδή τώρα...τι κάνω? Παρακαλώ απλά να μην αρρωστήσουμε...Αν βρω τα 1500 κάτι που είχε έρθει το 2012 θα πληρώσω μόνο αυτά, τίποτα αναδρομικό. Το ότι είμαστε πάρα πολλοί δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας ισοπεδώσουν.

      Διαγραφή
    3. συναδέλφισα καταρχάς για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κάνε αίτηση, όπως περιγράφει η ανάρτηση :
      http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2013/02/4.html
      κατά τα λοιπά όλοι μαζί πρέπει να αντισταθούμε στην εξόντωση μας

      Διαγραφή
  16. Για όσους ισχυρίζονταο ότι δίναμε λίγα και δε βγαίνει το ταμείο κλπ, έχω να πω το εξής πολύ απλό:

    Ακόμα και το 2011 το ΤΣΜΕΔΕ έκλεισε με ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 250 ΕΚΑΤ. € (γιατί οι εισφορές ήταν ήδη μεγάλες και οι συντάξεις αξιοπρεπείς)

    όπως έχουμε ξαναδείξει μέσα από το μπλογκ ένας μισθωτός των 2000 € κατέβαλε συνολικά 11.500 € ετησίως και ένας ελέυθερος επαγγελματίας 4000 € ετησίως, καθόλου μικρά ποσά θα έλεγα...

    δπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 250 εκατ. είναι οι ετήσιες συντάξεις 10000 μηχανικών... Οι υπόλοιποι, για φέτος, περιμένουν τις εισφορές μας και τα ποσοστά των Δημοσίων Έργων.
      Όσο δεν συνεχίζει το στρεβλό σύστημα με το δανεισμένο χρήμα που κυκλοφορούσε, η εξίσωση δεν βγαίνει.



      Διαγραφή
    2. το πλεόνασμα (εισφορές - παροχές) είναι 250 εκατ., δηλαδή οι εισφορές πληρώνουν ΟΛΕΣ τις συντάξεις και ΟΛΕΣ τις παροχές και περισσεύουν και 250 εκατ

      Διαγραφή
    3. Αν σε μία χώρα υπό πτώχευση, καταχρεωμένη με συνεχές έλλειμμα, που δεν αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων και που χρειάζεται 40000 μηχανικούς για τα εγχώριά της, οι ~100000 ενεργοί μηχανικοί συνεχίσουν να έχουν δυνατότητα να καταβάλλουν 300-500 € κάθε μήνα, ... τι να πω..?
      Γιατί όσον αφορά τους ελευθ. επαγγελματίες αποκλείεται! και όσον αφορά τους του ευρύτερου δημόσιου τομέα απλά θα αφαιρεθούν από τον μισθό τους.
      Εκτός και αν έρθουν σύντομα πάλι οι ημέρες πλασματικής ευημερίας για όλους μας.

      Διαγραφή
  17. H εξίσωση βγαίνει αν αφήσουν τις εισφορές εκεί που είναι και δεν είναι καθόλου λίγες. Το ταμείο είναι πλεονασματικό και λειτουργεί και δίνει παροχές με τις τωρινές εισφορές. Λειτουργεί λοιπόν και δεν χρειαζόμαστε τους φωστήρες του υπουργείου εργασίας να παρέμβουν και να το κάνουν όπως το ικα και τα άλλα ταμεία δηλαδή πτωχευμένο. Γιατί η λύση με την αύξηση των εισφορών θα πτωχεύσει το τσμεδε αφού δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Το 38% που δεν πληρώνει ή προσπαθεί με διακανονισμό θα γίνει 80%. Αυτή είναι η λύση που μας προτείνει το υπ. εργασίας. Αν άλλα ταμεία έχουν φαληρίσει και έχουν συνεχές έλλειμα, για αυτό δεν ευθύνονται οι μηχανικοί που φρόντισαν να δημιουργήσουν μία κοινή περιουσία στο τσμεδε. Αυτήν τώρα την περιουσία θέλει να γευτεί η πολιτεία. Κοινώς τα παίρνουμε από οπουδήποτε βρίσκονται λίγα χρήματα ακόμη. Αν ψάχνει για χρήματα ας τα βρεί στις καταθέσεις και στο αδήλωτο χρήμα. Ας αφήσει ήσυχο τον τεχνικό κόσμο της εργασίας και ας μην πειράζει τις εισφορές και παροχές της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτά για ένα ταμείο όπως το εταα-τσμεδε που δεν παίρνει δεκάρα από το κράτος αλλά στηρίζεται στα μέλη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. http://lawyalty.wordpress.com/2013/01/29/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%85%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%be%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μόλις μάθαμε ότι έφτασαν στους συναδέλφους, τα ειδοποιητήρια με τις αυξημένες εξοντωτικές εισφορές για το Α εξάμηνο του 2013, όλοι την πέμπτη 28/3 στις 2μμ στο ΕΤΑΑ για να τις πάρουνε πίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συνάδελφοι καλησπέρα. Να ρωτήσω κάτι επί του φλέγοντος θέματος: Πέραν του κλασικού ειδοποιητηρίου (αυξημένου κατά 27%) που μου εστάλη, να περιμένω και κάποιο άλλο λογαριασμό για πληρωμή, που θα αφορά στα αναδρομικά, ή τα πάντα συμπεριλήφθηκαν στο κλασικό ειδοποιητήριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αν δεν καταφέρουμε μέσα στις επόμενες βδομάδες να ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα, να περιμένεις αργότερα και άλλο με τα αναδρμικά των 3 εξαμήνων που έχουν περάσει, δε γνωρίζουμε ακόμα αν αυτό θα αποσταλεί σε έξτρα ειδοποιητήριο ή αν θα σπάσει σε 2-3 δόσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή