Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Διαλύουν το ΤΤ και το δίνουν για πούλημα στο ΤΧΣ

Αναδημοσιεύουμε από το Ίσκρα

ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!
ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΤ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Με μια πρωτοφανή, εγκληματικού χαρακτήρα και διαστάσεων, κίνηση η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην εκχώρηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο περίφημο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Με την κίνηση αυτή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην ουσία θα διαλυθεί, θα χωρισθεί σε "κακή" και "καλή" τράπεζα με την τελευταία να περνάει στη διαχείρηση του ΤΧΣ, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτό θα απολυθούν και πολλοί εξ'αυτών, μπορεί και οι περισσότεροι , κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αφού το νέο ΤΤ μπορεί να επαναπροσλάβει λίγους εξ'αυτών!
Στόχος του ΤΧΣ είναι να "εξυγιάνει" , υποτίθεται, το ΤΤ με σκοπό να το εκποιήσει σε ιδιωτικά τραπεζικά συμφέροντα.
Η κυβερνητική αυτή επιλογή ισοδυναμεί με μέγα εθνικό και οικονομικό έγκλημα αφού το ΤΤ σύμφωνα με τις μελέτες τόσο της Alvarez&Marshal όσο και της Black Rock έχει κριθεί ως βιώσιμο και μια από τις πιο υγιείς τράπεζες της Ελλάδας, η οποία για λόγους πολιτικών και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων έχει εξαιρεθεί αυθαίρετα από τις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να παραχωρηθεί ως δώρο και με προίκα σε ιδιωτικά αρπακτικά τραπεζικά συμφέροντα και πιθανότατα πολυεθνικά.
Το καταστροφικό μοντέλο της ΑΤΕ πάει να επαναληφθεί με ακόμα χειρότερο τρόπο με το ΤΤ.
Η κυβέρνηση μπορεί, όμως, να λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Κι αυτό διότι η συμπαραταγμένη Αριστερά, οι εργαζόμενοι του ΤΤ και μια πλατιά εργατική λαϊκή συμμαχία , μπορούν να ματαιώσουν το κυβερνητικό έγκλημα!
Να διασώσουν το ΤΤ ως δημόσια τράπεζα και να εθνικοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα στην κατεύθυνση της προοδευτικής διεξόδου και ανασυγκρότησης της χώρας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ :
"Το προσχεδιασμένο έγκλημα αφανισμού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκτελείται κατά γράμμα, με τη βούλα της τρικομματικής Κυβέρνησης. Όπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παύει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή, διασπάται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές κομμάτι της περνάει στον αποκλειστικό έλεγχο του ΤΧΣ - σαν  να λέμε της Τρόϊκας - έως ότου ξεπουληθεί σε κάποιο «μεγάλο παίκτη».
Ταυτόχρονα, λύονται οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην ανεργία, είτε στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ οι 72.000 μικρομέτοχοι του ΤΤ, τιμωρούνται αδυσώπητα, με τον εκμηδενισμό των μετοχών τους. 

Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιφυλάσσει για την ιστορική τράπεζα των 113 χρόνων ζωής, τύχη ανάλογη με της PROTON BANK, του προφυλακισμένου κ. Λαυρεντιάδη και για τους εργαζομένους της ακόμη χειρότερη. 

Οι τρείς κυβερνητικοί εταίροι τελειώνουν την Τράπεζα της Λαϊκής Αποταμίευσης, εξυπηρετώντας τα σχέδια του ελληνικού τραπεζικού κατεστημένου και των ξένων δανειστών. 

Η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Που πήγαν άραγε οι τελευταίες βαρύγδουπες ανακοινώσεις ότι «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί και πρέπει να συγχωνευτεί (χωρίς να διασπαστεί) με την Attica Bank και να αποτελέσουν την αρχή της δημιουργίας του τέταρτου ισχυρότερου τραπεζικού σχήματος»; Όλοι βάζουν την υπογραφή τους για τον θάνατο της τράπεζας, που όπως αποδείχθηκε και από την BLACK ROCK, ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από τις λεγόμενες συστημικές. Οι θλιβεροί υπεύθυνοι της τρικομματικής Κυβέρνησης και των τραπεζιτών έχουν ονοματεπώνυμα. Όμως ας μην γελιούνται. Για το έγκλημα θα υπάρξει τιμωρία ποινική και πολιτική.

Οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν υποχωρούν, δεν καταθέτουν τα όπλα και συνεχίζουν τον έντιμο αγώνα τους, μέχρι τη δικαίωσή τους."

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
ΤΧΣ: ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΤ

Tης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ 

Μη ικανοποιητικές ακόμα και μετά τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις υποψήφιους μνηστήρες για την απόκτηση του ΤΤ, της ΕΤΕ της Eurobank και της Alpha Bank, έκρινε τις προσφορές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αποτέλεσμα αυτές να αποσυρθούν και προς το παρόν να μην υπάρχει προσφορά.

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Αττικής αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά της δεν κατατίθεται στο ΤΧΣ αλλά απευθείας στη ΤτΕ καθώς δεν λαμβάνει κρατική στήριξη.

Εκ του αποτελέσματος, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η ΤτΕ θα αποφασίσει αύριο το σπάσιμο του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα και το υγιές τμήμα του θα συνεχίσει τη λειτουργία του υπό την ομπρέλα του δημοσίου όπως συνέβη στη Proton Bank.


Νωρίτερα το euro2day μετέδιδε

Τ.Τ.: Οι απρόθυμοι «μνηστήρες» και η ταμπακιέρα

Στην τελική ευθεία, με … απρόθυμους, όμως, «μνηστήρες», εισέρχεται η διαδικασία διάσπασης και πώλησης του υγιούς τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο το Τ.Τ. να σπάσει αλά Proton και η πώληση της good bank να μετατεθεί για αργότερα.

Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, ως τη 10η πρωινή της Παρασκευής οι τράπεζες που έλαβαν προέγκριση από το Τ.Χ.Σ. (Alpha, ETE, Eurobank) και την ΤτΕ (Αττικής) έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, οι όροι των οποίων θα κρίνουν -κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή το απόγευμα - κατόπιν σχετικών διαπραγματεύσεων οικονομικοτεχνικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα το μέλλον του Τ.Τ.

Προς το παρόν, όμως, ουδείς ανοίγει τα χαρτιά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα, οι πληροφορίες για το πότε θα διενεργηθούν τα διοικητικά συμβούλια των ΕΤΕ, Alpha και Eurobank, προκειμένου να εγκρίνουν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών παραμένουν συγκεχυμένες. Το Δ. Σ της ΕΤΕ, θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα, ενώ το Δ.Σ της Alpha ενδέχεται να συγκληθεί το πρωί της Παρασκευής.

Τα δύο τελευταία 24ωρα η Εθνική και η Alpha γειώνουν τον πυρετό των προσδοκιών, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι το ενδιαφέρον τους για το Τ.Τ. υπάρχει μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ή αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υποβάλουν τελικώς δεσμευτική προσφορά.

Η Εθνική Τράπεζα κρατά κλειστά τα χαρτιά της διευκρινίζοντας ότι η κατάθεση ή μη δεσμευτικής προσφοράς καθώς και το περιεχόμενό της θα οριστικοποιηθεί, αφού συνυπολογισθούν όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα και έχουν αποκρυσταλλωθεί οι όροι υπό τους οποίους πωλείται το υγιές τμήμα του Τ.Τ.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΤΕ κρατά κλειστά τα χαρτιά της, κύκλοι της αγοράς ποντάρουν στο ότι τελικώς θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Όλα δείχνουν, όμως, ότι η ΕΤΕ δεν θα «κυνηγήσει» το Τ.Τ. Αυτό προκύπτει τόσο από τη λιτή, πλην όμως περιεκτική, αρχική προσφορά που κατέθεσε στο Τ.Χ.Σ. για να λάβει την προέγκριση, όσο και από το αίτημα της παράτασης της διαδικασίας, το οποίο και απορρίφθηκε. Η σχετιζόμενη με την Εθνική, λόγω της εγκριθείσας προαιρετικής δημόσιας προσφοράς, Eurobank εκτιμάται ότι δεν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της Attica Bank, η διοίκηση της οποίας θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα τόσο για το Τ.Τ. όσο και για την ΑΜΚ των περίπου 200 εκατ. ευρώ και την έκδοση ισόποσης αξίας ΜΟΔ.

Η Αττικής, παρά τη κυβερνητική στήριξη που της παρείχε η δημόσια παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ και τις υψηλές συνέργειες που προέκυπταν από την αρχική της προσφορά, εξακολουθεί να έχει το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους, που καθιστά την προοπτική απόκτησης του υγιούς τμήματος του Τ.Τ. μη θελκτική στην τρόικα.


Το πιθανό ενδεχόμενο διάσπασης του Τ.Τ. αλά Proton Στο μέτωπο της Alpha Bank, οι πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η τράπεζα θα υποβάλει μεν δεσμευτική προσφορά, επιμένοντας όμως στους όρους και στις προϋποθέσεις που θέτει για να έχει ισχύ αυτή.

Η προσφορά της Alpha Bank από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα αυστηρή» σε ό,τι αφορά όχι μόνο την απορρόφηση υφιστάμενων εργαζομένων του Τ.Τ., αλλά και τα οικονομικά της στοιχεία, σε βαθμό που κατά τις ίδιες πηγές «δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή».

Αν η Alpha Bank δεν βελτιώσει την προσφορά της και δεν υπάρξει έκπληξη από την πλευρά της Εθνικής, είναι πιθανόν ο πλειοδοτικός διαγωνισμός να αποβεί άκαρπος και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να διασπαστεί σε good - bad bank αλά Proton.

Το «νέο Τ.Τ.» θα διατηρηθεί αυτόνομο προς το παρόν και θα επιχειρηθεί εκ νέου η πώλησή του ως τα τέλη Μαΐου.

Σε αυτήν την περίπτωση θα εξεταστεί και η πιθανότητα δημιουργίας bridge bank που με κορμό το υγιές τμήμα του Τ.Τ. θα ενσωματώσει μικρές τράπεζες μετά την εξυγίανσή τους.


Το αγκάθι για το προσωπικό
Αγκάθι, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, είναι και το εργασιακό καθεστώς περίπου 700 εργαζομένων στο Τ.Τ., το οποίο στηρίζεται στη μισθολογική και επιδοματική κατάσταση των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. Η Alpha στην αρχική της προσφορά δεν δεσμευόταν για την απορρόφηση των παραπάνω υπαλλήλων, και προς το παρόν δεν φαίνεται να κάνει πίσω σε αυτήν τη θέση.

Αν η ΕΤΕ, που άφηνε να εννοηθεί στην αρχική, πλην όμως λιτή προσφορά της ότι δεσμεύεται για το σύνολο του προσωπικού, δεν σώσει την… παρτίδα υποβάλλοντας μια ανταγωνιστική προσφορά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Δημόσιο θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Και αυτό διότι αφενός θα πρέπει να διαπραγματευθούν με πρώτο μέλημα τη διασφάλιση του συνόλου των εργαζομένων με την πλειοδότρια τράπεζα ή την τρόικα (σ.σ. σε περίπτωση όπου μεταταγούν στο Δημόσιο οι περίπου 500 - 700 εργαζόμενοι του Τ.Τ. που προσελήφθησαν με καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου) και την ίδια στιγμή να επιδιώξουν να βελτιώσουν και άλλα σημεία των προσφορών.


...το καυτό θέμα των δανείων
Και το καυτό θέμα των όποιων ανταγωνιστικών προσφορών κατατεθούν θα έγκειται στα δάνεια που είναι διατεθειμένες να αγοράσουν οι ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Οι τράπεζες κλήθηκαν να υποβάλουν το καταρχήν ενδιαφέρον τους βάσει των due diligence που διενήργησαν επί των οικονομικών καταστάσεων α΄ εξαμήνου του Τ.Τ., ενώ στο τέλος της διαδικασίας παρασχέθηκαν και κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία λογιστικών καταστάσεων 30/9 του Τ.Τ.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, το προς μεταβίβαση ενεργητικό του Τ.Τ. ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ περίπου και το παθητικό σχεδόν σε 15 δισ. ευρώ.

Ο πραγματικός έλεγχος όμως του Τ.Τ. ξεκίνησε με τη διαδικασία του data room που διενεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Οι τράπεζες που υπέβαλαν αίτηση προέγκρισης είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του Τ.Τ. μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος. ...και πώς αυξάνει ο λογαριασμός του funding gap

Από τον έλεγχο των δανείων προέκυψαν δυσάρεστες… εκπλήξεις. Και αυτό διότι κάποιες τράπεζες, που έπαιζαν ως φαβορί, εμφανίζονται απρόθυμες να αγοράσουν -επιχειρηματικά- δάνεια του Τ.Τ. που τυπικά είναι ενήμερα και περιλαμβάνονται ως εκ τούτου στο υγιές τμήμα. Πρόκειται για δάνεια της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ από τα περίπου 6,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται αρχικά στην good bank.

Η απροθυμία τους να αγοράσουν τα παραπάνω δάνεια αυξάνει το funding gap του Τ.Τ. από τα 3,5 στα 3,8 - 3,9 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν… ενθουσιάζει το ταμείο, το οποίο καλείται να καλύψει τη διαφορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου