Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Η καταστροφική ποιότητα των οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Προσέξτε στο παραπάνω γράφημα που αλιέυσαμε από εδώ το πόσο τυφλά νεοφιλελεύθερα είναι τα οικονομικά τσακάλια της ΕΕ και της ΕΚΤ. Το γράφημα απεικονίζει την εξέλιξη των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα, από το 2009 έως και το 2012. Με σκούρο κόκκινο η πρώτη πρόβλεψη,με λιγότερο σκούρο, οι επόμενες με μαύρο η πραγματική τελική μεταβολή του ΑΕΠ. Όπως μπορεί ο καθένας (χωρίς καμιά ιδιαίτερη γνώση οικονομικών) να δει, οι φωστήρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν με προβλέψεις για απλά μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης, συνέχισαν με προβλέψεις χαμηλής ύφεσης, στη συνέχεια μεγάλωναν διαρκώς την ύφεση, για να τους ξεπεράσει φυσικά κάθε φορά η ακόμα πιο αρνητική πραγματικότητα. Αποτέλεσμα οι χρυσοπληρωμένοι αυτοί "οικονομικοί δολοφόνοι" να πέφτουν έξω κάθε χρόνο 7 έως 8% στις προβλέψεις τους, τη στιγμή που διατάζουν νέες σφαγές. Ακόμα και πέρισυ που προέβλεπαν ύφεση  - 6% η τελική σίγουρα θα προκύψει ακόμα μεγαλύτερη (πάνω από 6%), οδηγώντας μέσα σε 4 χρόνια σε συνολική μείωση του ΑΕΠ πάνω από 20% - μοναδικό φαινόμενο σε καιρό "ειρήνης".

Όπως πολύ σωστά γράφει και το site από όπου αναδημοσιεύουμε:
"Ο κύριος ένοχος είναι το χαμηλό επίπεδο του «πολλαπλασιαστή» (περίπου 0,5) στα μοντέλα. Τα μοντέλα βασίζονται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι, όταν μείωνεις τις συντάξεις, απολύεις εκπαιδευτικούς και προσβάλλεις ολόκληρες χώρες ότι είναι ανεύθυνες και διεφθαρμένες, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερο, αντί λιγότερο, καθώς ελαττώνεται μεν το εισόδημά τους, αλλά και αυξάνει η εμπιστοσύνη τους, αντισταθμίζοντας με αυτό περίπου 50 % από τις περικοπές της κυβέρνησης." 

Πολιτικές (νεοφιλελεύθερες) εκτιμήσεις του πυρήνα της ΕΕ, που - δυστυχώς πάνω στα κεφάλια μας - αποδεικνύονται εκτός από αντιεπιστημονικές και παντελώς καταστροφικές για την κοινωνία (όχι βέβαια και για το κεφάλαιο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου