Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Καταργείται η οικονομική - διοικητική αυτοτέλεια τομέων κύριας ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία

ΝΕΕΣ αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό με την οικονομική και διοικητική ενοποίηση των τομέων κύριας ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Σήμερα, υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχουν ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου για την ενοποίηση των ταμείων έως το τέλος του έτους. Ο σχεδιασμός του υπουργείου οδηγεί σε νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις και στις εισφορές και στην περαιτέρω ενοποίηση κλάδων ασφάλισης με στόχο τη δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος.
Οι ενοποιήσεις κύριων και επικουρικών ταμείων αναμένεται να φέρουν νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα προωθείται ο εξορθολογισμός των ποσών των εφάπαξ που καταβάλλουν τα ταμεία σύμφωνα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νέες παρεμβάσεις θα μειωθούν έως 10% οι νέες συντάξεις σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και έως 30% οι συντάξεις στα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ), γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.
Παρόλο που οι ασφαλιστικοί νόμοι προβλέπουν την ενοποίηση των ταμείων από το 2014 για τις επικουρικές και το 2015 για τις κύριες, οι παρεμβάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή το β' εξάμηνο φέτος, καθώς τα οικονομικά των ταμείων έχουν ήδη καταρρεύσει.
Επί τάπητος θα τεθούν οι εξής αλλαγές:
- Κατάργηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ταμείων. Τα συγχωνευμένα ταμεία στο ΙΚΑ και στους υπόλοιπους τρεις ασφαλιστικούς φορείς (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ) θα σταματήσουν να λειτουργούν ως αυτόνομοι λογαριασμοί με ξεχωριστό προσωπικό, διευθύνσεις κ.λπ.
- Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων
Στα συγχωνευμένα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχει νέος υπολογισμός συντάξεων. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τους νέους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη από το 2014, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, κατά 30% στο ΤΕΒΕ, το οποίο αποκλίνει κατά πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο ταμεία στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΑ και το ΤΑΕ. Επίσης μειώσεις μεταξύ 15% και 20% θα υπάρξουν στο ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) καθώς και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
- Ενιαίες εισφορές
Θα υπάρξουν ενιαίες εισφορές και άρα και παροχές. Το αρχικό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει περιληφθεί στο 2ο μνημόνιο προέβλεπε μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών για το ΙΚΑ σε ποσοστό 5%. Παράλληλα το κράτος από το 2015 θα εγγυάται μόνο την εθνική κατώτατη σύνταξη των 350 ευρώ και πάνω σ' αυτή θα διαμορφώνεται το ποσό της τελικής σύνταξης που λαμβάνει ο ασφαλισμένος ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει.
- Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης
Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία εξαίρεσης ταμείων από το ΕΤΕΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει «ατομικούς λογαριασμούς», πράγμα που σημαίνει ότι, εφόσον μειώνονται οι μισθοί, άρα και οι κρατήσεις, είναι θέμα χρόνου η νέα ανακοίνωση στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.
Αργυρώ Μαυρούλη
http://www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου