Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η Κρήτη γίνεται... μπαταρία με fast track

Αναδημοσίευση από Νέα Κρήτη, οι λοιπές επενδύσεις που εγκρίθηκαν είναι εδώ

Προ τετελεσμένων επιχειρεί να φέρει την κοινωνία της Κρήτης η προώθηση μέσω fast track τριών μεγάλων "επενδύσεων" βιομηχανικών ΑΠΕ. Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Μέριμνά της ήταν να εγκρίνει με... συνοπτικές διαδικασίες την εγκατάσταση συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 2.000 MW στο νησί μας.

Συγκεκριμένα ενέκρινε τα εξής:

1. Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα από την εταιρεία Elica Group με προϋπολογισμού 1,99 δισ ευρώ.

2. Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 μεγαβάτ στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης από την εταιρεία SOLAR POWER PLANT LASSITHI EPE με προϋπολογιαμό 268 εκ. ευρώ.

3. Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών, ισχύος 1.077 μεγαβάτ, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε. με προϋπολογισμό 2,46 δισ ευρώ.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους μεγάλης μερίδας πολιτών, περί μετατροπής της Κρήτης σε μια τεράστια... μπαταρία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιχειρούμενης παρέμβασης στη φυσιογνωμία του νησιού, αναφέρουμε τούτο: Ολόκληρη η Κρήτη σε περίοδο αιχμής μέσα στον Αύγουστο, με πληθυσμό διπλάσιο λόγω τουριστών και όλα τα κλιματιστικά να δουλεύουν στο φουλ λόγω καύσωνα, χρειάζεται το πολύ 800 μεγαβάτ για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως εδώ δε μιλάμε ούτε για την Κρήτη, ούτε για τις ανάγκες της. Είναι προφανές ότι μιλάμε για τη μετατροπή του νησιού σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προορίζεται για εξαγωγή. Μόνο χθες εγκρίθηκε η εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ ισχύος άνω των 2.000 MW. Χωρίς να υπολογίζουμε τις ήδη εγκατεστημένες. Χωρίς να υπολογίζουμε, όσες τελούν υπό έγκριση. Χωρίς τα φωτοβολταϊκά. Χωρίς υβδριδικά. Χωρίς τα λοιπά ηλιοθερμικά. Χωρίς κανείς να είναι σε θέση να μας πει, αν υπάρχει κάποιο όριο σε όλο αυτό το πράγμα που μας συμβαίνει...

Για οφέλη μιλά ο Υπουργός, για "τάπα" λέει ο βοσκός...

Στην Επιτροπή που ενέκρινε χθες τη βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας της Κρήτης συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, Μεταφορών, Μ. Βορίδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Δόλλης. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, μάλιστα, δήλωσε: "Τα έργα αυτά πρόκειται να διεκπεραιωθούν μέσα από γρήγορες και απλές διαδικασίες, με τη μέριμνα του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Invest in Greece και της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων. Τα οφέλη για τη χώρα μας από τις επενδύσεις αυτές θα είναι πολλαπλασιαστικά, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και συνολικά για την Ελλάδα, από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και συνολικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας".

Την ώρα, ωστόσο, που ο κ. Χρυσοχοϊδης κάνει πανηγυρικές δηλώσεις για πολλαπλασιαστικά οφέλη των τοπικών κοινωνιών, οι άνθρωποι που μίσθωσαν τις ιδιοκτησίες τους για το αιολικό πάρκο Μιαμούς- Αγιου Κυρίλου έχουν κάθε λόγο να δυσανασχετούν. Σύμφωνα με το βοσκό κ. Χαραλάμπη Κουτεντάκη, οι "επενδυτές" ουδέποτε του κατέβαλαν το μίσθωμα ύψους 360 ευρώ κατ' έτος που είχαν συμφωνήσει για τη γη του. Περίπου 10 άτομα βρίσκονται στη θέση του κ. Κουτεντάκη, όπως λέει. Ενώ δηλαδή διέθεσαν τις ιδιοκτησίες τους για τις ανάγκες του αιολικού πάρκου, ουδέποτε εισπραξαν δραχμή. Υπάρχουν, όμως, και άλλα 5-6 άτομα, τα οποία "πληρώθηκαν κάνα-δυο φορές και μετά τους ξεχάσανε κι αυτούς"...

Ο κ. Κουτεντάκης και χωριανοί του γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στα οποία αναφέρεται ο κ. Υπουργός. Το έχει σκεφτεί απ' όλες τις πλευρές, όπως λέει, το πράγμα και έχει κάνει την αυτοκριτική του: "Δε φταίνε αυτοί, εμείς φταίμε που τους αφήκαμε και μπήκαν στον τόπο μας"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου