Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Όχι στο κούρεμα των ομολόγων των ταμείων

Η υλοποίηση του PSI μέσα στη βδομάδα, οδηγεί στο άμεσο κούρεμα των ομολόγων που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους κατά 53,5 %. Συνολικά τα Ταμεία καλούνται να αποφασίσουν έως την Τετάρτη το «κούρεμα»,  ομολόγων ονομαστικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ που κατέχουν προσδοκώντας την κάλυψη των απωλειών (σωθήκαμε τώρα...). Στο «κουρείο» θα μπουν και επιπλέον 14 δισ. ευρώ καταθέσεις ταμείων (ΕΤΑΑ, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ κ.ά.) που μετατράπηκαν με αποφάσεις της ΤτΕ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Συνολικά οι απώλειες από το «κούρεμα» που μένει να αποκατασταθούν θα φτάσουν τα 11 - 12 δισ. ευρώ. Τα ταμεία οφείλουν να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στη ληστεία αυτή, μια και αποτελούν δημόσιους και όχι ιδιωτικούς φορείς (όλα σχεδόν είναι νπδδ) και διαχειρίζονται ασφαλιστικές εισφορές (δηλαδή το μόχθο του κόσμου της εργασίας) και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια. Επιπλέον αποτελεί πρόκληση η χρηματοδότηση και στήριξη των τραπεζών με 50 δις € καθώς και η εξαίρεση των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Εμείς λέμε να διαγραφεί το σύνολο του χρέους, εκτός του μέρους που αντιστοιχεί στα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση των τραπεζιτών και η τρόικα κάνουν ακριβώς το αντίστροφο. Οι διοικήσεις των ταμείων (και του ΤΣΜΕΔΕ) έχουν το βάρος της ευθύνης να αρνηθούν την κλοπή αυτή, τόσο για τα ομόλογα απου απευθείας κατέχουν, όσο και για το μέρος που η Τράπεζα της Ελλάδος διαχειρίζεται και έχει μετατρέψει ερήμην των Ταμείων σε ελληνικά ομόλογα. Αναρτούμε δελτίο τύπου της αδεδυ για το θέμα (νωρίς το θυμήθηκαν κι αυτοί, μην ξεχνάμε και την εποχή που συναινούσαν στα δομημένα).
υγ1. Πληροφορηθήκαμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε χθες ομόφωνα τη μη συμμετοχή του στο "κούρεμα" (για τα 157 εκατ. € που έχει απευθείας σε ομόλογα, απόφαση η οποία όμως δε σημαίνει τίποτα αν δεν υπάρχει αντίστοιχη και του ΕΤΑΑ). Σήμερα (6/3) που συνεδριάζει το ΕΤΑΑ (Μάρνης 22) για το θέμα θα υπάρχει κινητοποίηση της ΕΜΔΥΔΑΣ εκεί στις 15:00.
υγ2. Αλλά η ζημιά δεν έχει τέλος: για όσα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου ως εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας, έγινε γνωστό χτες σε σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΗΣΤΕΙΑ
ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ
ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
Η συγκυβέρνηση και η Τρόικα συνεχίζουν το έγκλημα σε βάρος της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Αφού για χρόνια καταλήστεψαν τα αποθεματικά των Ταμείων χαρίζοντάς τα στις Τράπεζες και τους επιχειρηματίες, αφού χρησιμοποίησαν τα αποθεματικά για την ενίσχυση του χρηματιστηρίου και οδήγησαν τα Ταμεία στη σημερινή δραματική κατάσταση, ετοιμάζονται σήμερα να δώσουν τη χαριστική βολή στα αποθεματικά των Ταμείων και να τα οδηγήσουν σε διάλυση μέσα από το κούρεμα των ομολόγων.
Η Κυβέρνηση και η Τρόικα όχι μόνο δεν εξαίρεσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το κούρεμα των ομολόγων, που αποτελεί βασικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά αντίθετα αρνούνται να καλύψουν κάθε νέα απώλεια των Ταμείων τη στιγμή που χαρίζουν και πάλι απλόχερα δεκάδες δις στις Τράπεζες.
Τα αποθεματικά όμως των Ταμείων αποτελούν ιερή περιουσία των ασφαλισμένων.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει ζητήσει και ζητά την εξαίρεση των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα Δ.Σ. των Ταμείων να μην προχωρήσουν στο νέο έγκλημα σε βάρος των Ταμείων και των ασφαλισμένων.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα πάρει κάθε μέτρο για να αποτρέψει τη νέα ληστεία σε βάρος των Ταμείων. Στα πλαίσια αυτά επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των αποθεματικών των Ταμείων. Επίσης θα εξετάσει και προσφυγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη σε παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012, στις 13.30 μπροστά στα γραφεία του ΤΕΑΔΥ (Όθωνος 10), όπου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ταμείου για να πάρει αποφάσεις για το παραπάνω θέμα.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

1 σχόλιο:

  1. Και το ΕΤΑΑ με ψήφους 11 - 2 αποφάσισε τη μη συμμετοχή του στο "κούρεμα" για τα περίπου 780 εκατομ. € ομόλογα που έχει στην κατοχή του. Τώρα το ερώτημα είναι αν θα επανέλθειη κυβέρνηση με απειλές, συλλογικές ρήτρες ή δεν ξέρουμε τι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή