Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Αποχαιρετώντας την Θεανώ Γιαλύρη

Αναρτούμε άρθρο της Ελένη Πορτάλιου από την Εποχή για το χαμό της συντρόφισσας Θεανώ Γιαλύρη.
Η Θεανώ Γιαλύρη άφησε προχτές την Πέμπτη για πάντα την πόλη της, την Αθήνα. Συντρόφισσά μας και φίλη πολλών από εμάς από την περίοδο ακόμη της δικτατορίας και των πρώτων δύσκολων χρόνων του ΚΚΕ εσωτερικού μετά το 1974. Υπήρξε μέλος του Γραφείου της Αθήνας, γραμματέας της Α΄ Αθήνας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος και μαζί με τον Παναγιώτη Γκάζγκα και τον Τάσο Αθανίτη αποτέλεσαν την πολύ δραστήρια δημοτική ομάδα του ΚΚΕ Εσωτερικού. Τα χρόνια κύλησαν, ήρθαν διαφοροποιήσεις, όμως οι σχέσεις έμειναν πάντοτε ισχυρές. Στην ΕΠΟΧΗ έγραψε αρκετές φορές για τα ζητήματα, ιδίως, της πόλης έχοντας όχι μόνο την πολιτική αλλά και επιστημονική επάρκεια να τα προσεγγίζει. Οι συγγενείς, σύντροφοι και στενοί φίλοι συνόδευσαν τη Θέα, όπως την αποκαλούσαν, στο νεκροταφείο του Παπάγου. Θα τη θυμόμαστε. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στο σύντροφό της Γιάννη και τα παιδιά της Ειρήνη και Ιάσονα.
 
Η Θεανώ των κοινών αγώνων
 
Η αγαπημένη μας Θεανώ Γιαλύρη πέθανε απροσδόκητα στο νοσοκομείο Σωτηρία από μια σοβαρή λοίμωξη, στη διάρκεια της μετεγχειρητικής θεραπείας της για τον καρκίνο του πνεύμονος που αντιμετώπισε έγκαιρα και θετικά. Η αμετάκλητη απώλειά της είναι συνθλιπτική για την οικογένειά της, τους φίλους και τους συντρόφους της, που τη γνώρισαν και την αγάπησαν από την εποχή του αντιδικτατορικού αγώνα μέχρι σήμερα. Η Θεανώ, πνεύμα οξύ και ασυμβίβαστο, εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Οργάνωση Σπουδαστών και τον Ρήγα Φεραίο και στη μεταπολίτευση στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Για μικρό διάστημα, μετά τη μετεξέλιξη του κόμματος, προσέγγισε το ΚΚΕ, για να παραμείνει τελικά ανένταχτη στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Εξαιρετική επιστήμων, πολεοδόμος-χωροτάκτης, ενέτασσε πάντα τα μικρά συμβάντα στις ευρύτερες χωρικές τους διαστάσεις στον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο, ανέλυε τις καταστάσεις με τη δημιουργική και πρωτότυπη σκέψη ενός πολυδιάστατου ανθρώπου. Εργάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και εκπόνησε δεκάδες μελέτες σε συνεργασία με ιδιωτικά γραφεία. Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά με τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών και στάθηκε στο πλευρό των κοινωνικών κινημάτων της πόλης, προσφέροντας απλόχερα τη γνώση και την εμπειρία της. Ασχολήθηκε συστηματικά με την πόλη της – τον δήμο Παπάγου.
Θεανώ, αγαπημένη μου φίλη. Σχεδόν σαράντα χρόνια δεν χωρίσαμε ποτέ. Ήσουν η αναφορά μου, με στήριζες στα δύσκολα και με συμβούλευες με επιμονή και τρυφερότητα. Προσηλωμένη εξίσου στα σπουδαία και στα καθημερινά, υπόδειγμα ηθικής ακεραιότητας και ευθύνης, άφησες ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κόσμο και στην καρδιά μας. Είμαστε τυχεροί όσοι σε γνωρίσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου