Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ούτε ένα ευρώ από τις εισφορές μας στα βρώμικα παιχνίδια κυβέρνησης - τραπεζιτών

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
Με σταθμό την υπογραφή του μνημονίου και στη συνέχεια την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, προχωρούν μια σειρά αντιδραστικές τομές που διαλύουν ότι είχε μείνει όρθιο από την κοινωνική ασφάλιση. Στην ήδη αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις υπέρογκες εισφορές, τις μειωμένες παροχές και την ταλαιπωρία των συναδέλφων στο ΤΣΜΕΔΕ, με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβλήθηκαν νέες μεγάλες αυξήσεις εισφορών.
Τη στιγμή που τα ταμεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και της στάσης των πληρωμών, Κυβέρνηση, Τρόικα, ΣΕΒ ενδιαφέρονται να βάλουν στο χέρι ότι απέμεινε από τα αποθεματικά τους. Στο πλαίσιο αυτό τα ταμεία «προτρέπονται» να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια μετακύλησης του κόστους της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων.
Οι πρόσφατες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν να κάνουν με την Attica Bank και το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ, σχετικά με τη «διάσωση» της καταρρέουσας Proton Bank, κινούνται σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε, μπροστά σε ακόμα σχέδιο διάσωσης μιας ιδιωτικής τράπεζας, με τα λεφτά των ασφαλισμένων.
Ήδη έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΕΤΑΑ η συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, απόφαση που μόνο για τα αποθεματικά του ταμείου θα σημάνει τεράστια απώλεια (άνω των 500 εκατ. €). Οι «επενδύσεις» όμως δεν σταματάν εδώ: Το ΕΤΑΑ έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, καθιστώντας το ταμείο σημαντικό μέτοχο της τράπεζας.
Είναι άμεσος ο κίνδυνος να εξανεμιστούν εισφορές ετών. Ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται από την ολοένα και βαθύτερη πρόσδεση του ταμείου με την Attica Bank και το χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι ετοιμάζουν νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών.
Καλούμε την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ να πάρει θέση:
  • ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ. Άμεση αποδέσμευση του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τον χρηματιστηριακό τζόγο και την Τράπεζα Αττικής.
  • Καμία συμμετοχή του ταμείου στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων.
  • Άμεση απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο.
  • Άμεση μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό για όλο το διάστημα ανεργίας για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου