Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Καλέσματα για τα Συλλαλητήρια της 8/3


Εμείς οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων δηλώνουμε την ευγνωμοσύνη μας στα δημόσια πανεπιστήμια για τη γνώση και την κατάρτιση που μας προσέφεραν καθώς και για την κοινωνικοποίηση μας μέσα στο πανεπιστημιακό οικοσύστημα. Το κατάφορο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο απορυθμίζει ακαδημαϊκά και επαγγελματικό τη χώρα, ενώ γεννά μία νέα κοινωνική κατάφορη αδικία και θα εντείνει τις περιφερειακές ανισότητες.
Ως ελάχιστο δείγμα αγωνίας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, δηλώνουμε -καλούμε όλους τους αποφοίτους να κατακλύσουν δημοκρατικά τους δρόμους στις 8 Μάρτη στην Αθήνα. Οι φοιτητές δίνουν ένα ηρωικό αγώνα. Η κυβέρνηση , τα ΜΜΕ τους αγνοούν. Το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που είναι. Οι φοιτητές ήταν αλληλέγγυοι στα Τέμπη και στους αγρότες. Η ελληνική κοινωνία ήρθε η ώρα να στηρίξει τον αγώνα τους που είναι αγώνας για την παιδεία και τη δημοκρατία.
Όλοι στο συλλαλητήριο Παρασκευή 8 Μάρτη. Να βουλιάξει η Αθήνα.
Να μην τα καταντήσουν τα Δημόσια πανεπιστήμιά κρατικές προβληματικές εταιρείες (όπως στη Υγεία, και τους σιδηρόδρομους..)


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Αρ. Πρωτ. : 9313                                                                                   Αθήνα, 05/03/2024

 

                                                               Προς: Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

                                                                          (για ενημέρωση των μελών)

Θέμα: Συμμετοχή στη Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ και στα Συλλαλητήρια για την Εκπαίδευση και για την ημέρα της Γυναίκας στις 8/3.

 

    Σε συνέχεια της από 10/1/2024 Ανακοίνωσης μας και της σχετικής απόφασης της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχουμε στη Στάση Εργασίας την Παρασκευή 8/3 από τις 11πμ μέχρι τη λήξη ωραρίου καθώς και στη συγκέντρωση στις 12:00 στην πλ. Κλαυθμώνος που καλεί η ΑΔΕΔΥ και στα Προπύλαια στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και στο οποίο συμμετέχει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα.

    Α. Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας που τιμούμε τον αγώνα των γυναικών για ίσα δικαιώματα, πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι σεβαστά για όλους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή θρησκείας. Να απαιτήσουμε τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από στερεότυπα και διακρίσεις λόγω φύλου. Είναι αδήριτη ανάγκη να σταματήσει η βία κατά των γυναικών, ο σεξισμός, η διαφορετική αντιμετώπιση τους στους χώρους εργασίας , οτιδήποτε συνιστά διάκριση.

  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας
  • Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία
  • Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών
  • Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική υγεία
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη)
  • Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων και υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά
  • Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής και μαθημάτων για τα ίσα δικαιώματα, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
  • Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία
  • Δημιουργία προϋποθέσεων για ίση αντιπροσώπευση των φύλων σε θέσεις ηγεσίας

 

Β. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βασίζονται στην αρχή «όποιος πληρώνει, παίρνει πτυχίο». Ειδικά στις συνθήκες της χώρας μας με τις κοινωνικές ανισότητες, την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την κεκτημένη με αγώνες παράδοση της δωρεάν παιδείας, η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ είναι ο ορισμός της κοινωνικής αδικίας και της αναξιοκρατίας. Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα φέρει περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια. Συνέπεια αυτού θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη προώθηση της εμπορευματοποίησής τους. Από την «πίτα» της υπάρχουσας χρηματοδότησης ένα μέρος θα κατευθυνθεί στα ιδιωτικά, τα οποία παντού στον κόσμο είναι κρατικά χρηματοδοτούμενα ακόμη και σε ποσοστό που φτάνει ενίοτε το 70% και 80%. Επίσης η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ είναι καταφανέστατα αντισυνταγματική. Το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος ορίζει ξεκάθαρα ότι «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» και στην παρ. 8 ότι «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται». Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρες οι διατυπώσεις. Καμιά ερμηνευτική ακροβασία δεν μπορεί να συγκαλύψει το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός. Ειδικά σε επαγγέλματα με ευθύνες εφαρμογής των επιστημονικών γνώσεων όπως αυτό του Μηχανικού, η αυτόματη εγγραφή των αποφοίτων ιδιωτικών Πανεπιστημίων στα Επιμελητήρια και η απόδοση ισότιμων επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα οδηγήσει σε πρόσθετο ευτελισμό και υποτίμηση το επάγγελμα του Μηχανικού και σε επισφάλεια τα Δημόσια και ιδιωτικά έργα και Υποδομές της χώρας. Οι σπουδαστές των ιδιωτικών αφού αποτύχουν ή αποφύγουν τις εισαγωγικές εξετάσεις, θα αποφοιτούν με καλύτερους βαθμούς και δυνατότητες διορισμού και ισότιμα θα υπογράφουν και θα επιβλέπουν Μελέτες και Έργα. Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού.

  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
  • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
  • Όχι στις διώξεις και την καταστολή των αγώνων της νεολαίας
  • Όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων – Πολυτεχνείων και των διπλωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου