ψήφισμα του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων
Κατατέθηκε, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που αφορά στον περιορισμό των διαδηλώσεων και στοχεύει να περιορίσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.
Η απαγόρευση συνεύρεσης στους δημόσιους χώρους, για την έκφραση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, αποτελεί ωμήεπέμβαση στη Πολεοδομική /Κοινωνική και Αρχιτεκτονικήδιαχείριση και στο ρόλο των Δημόσιων Χώρων των Πόλεων, ενώ παράλληλα φέρνει ασφυκτικούς περιορισμούς στη δράση του λαϊκού κινήματος, με ενίσχυση του πλέγματος καταστολής και ποινικοποίησης των λαϊκών διεκδικήσεων.
Η κυβέρνηση προκλητικά διακηρύσσει ότι στόχος της είναι «η προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών» και, από το πρώτο κιόλας άρθρο, εξισώνει τους αγώνες του λαού με κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια, ενώ βάζει στο στόχαστρο κατακτημένες λαϊκές ελευθερίες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης κάθε λαϊκή κινητοποίηση διαταράσσει την «κοινωνικοοικονομική ζωή»και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρει ότι στόχος είναι να «μην διαταράσσεται υπέρμετρα», όπου «ως διατάραξη» ορίζεται «η εξαιτίας της συνάθροισης σοβαρή παρεμπόδιση της κίνησης των πολιτών και γενικά η διασάλευση της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής μιας περιοχής». Η προσπάθεια της νομοθεσίας που προτείνεται να βάλει στο γύψο τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι τόσο κραυγαλέα που στους πολυποίκιλους περιορισμούς που θέτει με το νομοσχέδιο για να είναι τελικά ‘νόμιμη’ μια «δημόσια συνάθροιση», περιλαμβάνεται μέχρι και η «μη παρακώληση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα», καθιστώντας έτσι παράνομη μια κινητοποίηση που διεκδικεί πχ τη στελέχωση ενός νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας.
Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται από την κυβέρνηση η δυνατότητα στην αστυνομία να ‘εκτιμάει ‘ με βάση μια σειρά από έννοιες και διατάξεις – «λάστιχο», το κατά πόσο έχουν τα εργατικά συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς, το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Θα μπορεί λοιπόν η τελευταία να απαγορεύει ή ακόμα και να διαλύει μια συγκέντρωση, καθιστώντας μέχρι και «ιδιώνυμο αδίκημα» τη συμμετοχή ατόμου σε διαδήλωση, που κατά της γνώμη της, δεν θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί.
Πρόκειται ουσιαστικά, για ένα νομοσχέδιο, σε συνέχεια και προηγούμενων διατάξεων και νόμων και περιορισμών τηςδράσης του κινήματος, όπως τα ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια για την κήρυξη των απεργιών, την μετατροπή σε ιδιώνυμο του αδικήματος της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών,που στην ουσία θέτει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Είναι ένα νομοσχέδιο αυταρχισμού και καταστολής.
Το νομοσχέδιο αυτό, αν θεσμοθετηθεί, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και δεν θα εφαρμοστεί. Η κοινωνία θα το ακυρώσει στη πράξη, όπως έκανε και στο παρελθόν με παρόμοιους νόμους, που επιχείρησαν να βάλουν στο γύψο τις λαϊκές διεκδικήσεις.
Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θεωρεί ότι αυτό το Νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και αυταρχικό γιατί περιορίζει τη λειτουργία του Δημόσιου χώρου καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διεκδίκηση του λαού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου