Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Πριμοδότηση όσων επενδύουν σε οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς με έξτρα τετραγωνικά

Που έρχονται: μπόνους δόμησης, μειώσεις αρτιότητας & έξτρα τετραγωνικά με ήπιο ενεργειακό αποτύπωμα




Τις αλλαγές που έρχονται μέσω του νέου χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό παρουσίασε η δημοσιογράφος Μάχη Τράτσα στην εφημερίδα «Το Βήμα». Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, στόχος του νέου χωροταξικού είναι η ανάπτυξη του κλάδου σε «τουριστικά χωριά» και ο περιορισμός της διάσπαρτης εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ ως βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του στόχου θα είναι η πριμοδότηση όσων επενδύουν σε οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς με έξτρα τετραγωνικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνουν το 50% της επιτρεπόμενης δόμησης σήμερα.

Μεταξύ των όσων αναλύονται για το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, ξεχωρίζει η μείωση της αρτιότητας στα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα (ΣΤΚ), ή αλλιώς τουριστικά χωριά, που σήμερα αναπτύσσονται σε εκτάσεις 150-800 στρεμμάτων. Εκεί, δημιουργείται σύμφωνα με το δημοσίευμα μια νέα κατηγορία τουριστικής ανάπτυξης (4 ή 5 αστέρων) για ΣΤΚ μικρής κλίμακας, 30-150 στρεμμάτων, με συντελεστή δόμησης 0,2 και τουριστική κατοικία στο 10% της έκτασής τους. Όμως, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» πολεοδόμοι, θα πρέπει να προστεθεί μια δικλίδα ασφαλείας. «Σήμερα σε ένα νησί χτίζεις ΣΤΚ με συντελεστή δόμησης 0,1 στα 150 στρέμματα. Εάν περάσουν οι νέες ρυθμίσεις ποιος θα εμποδίσει έναν επενδυτή να το σπάσει στα πέντε και να χτίσει με συντελεστή 0,2; Δηλαδή αύξηση της δόμησης κατά 100%» αναφέρουν στην εφημερίδα.

Το «δώρο» του μπόνους δόμησης δίνονται έτσι ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές οι οργανωμένες μορφές ανάπτυξης τουρισμού (ΟΜΑΤ). Ως παράδειγμα, προτείνεται αύξηση των επιτρεπόμενων τετραγωνικών κατά 50% σε όσους επενδύουν σε ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης). Και επειδή πρόκειται για μεγάλες αναπτύξεις, το… δέλεαρ της έξτρα δόμησης είναι ακόμη πιο σημαντικό. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, σε 800 στρέμματα – που είναι η μικρότερη έκταση για ανάπτυξη ΠΟΤΑ, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν περιοχές χιλιάδων στρεμμάτων – αύξηση του συντελεστή δόμησης από 0,2 σε 0,3 δίνει επιπλέον δόμηση 80.000 τ.μ. Για τα παραπάνω όμως, οι πολεοδόμοι στους οποίους απευθύνθηκε «Το Βήμα», εκτιμούν ότι, εάν τελικά η πρόταση νομοθετηθεί, μπορεί να εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας βάσει της νομολογίας του ΣτΕ περί πολεοδομικού κεκτημένου.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πε το νέο χωροταξικό θα παρέχονται κίνητρα για απόσυρση παλιών καταλυμάτων. Με την παραχώρησή τους στους ΟΤΑ για μη τουριστικές χρήσεις, οι ιδιοκτήτες θα αποκτούν δικαίωμα δόμησης νέων καταλυμάτων με αυξημένο συντελεστή σε άλλη έκταση εντός του ίδιου δήμου ενώ η αύξηση του συντελεστή θα εξαρτάται από τα αστέρια του καταλύματος. Επιπλέον τετραγωνικά θα κερδίζουν επίσης καταλύματα και υποδοχείς «πρότυπου χαρακτήρα» με ήπιο ενεργειακό, περιβαλλοντικό, υδατικό αποτύπωμα, όπως και πολυτελή καταλύματα πολλών αστέρων για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.

Με πληροφορίες από «Το Βήμα»

1 σχόλιο:

  1. Ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο Παπακωνσταντίνου -Σηφουνάκης με τον ΝΟΚ/2012 που έδωσε αύξηση του Σ.Δ. σε εντός σχεδίου. Γιατί αυτοί να μην τους μιμηθούν; Στα ίδια χνάρια βαδίζουν, δεν κάνουν κάτι άλλο. Αλλά το εντός σχεδίου το "Βήμα" τότε δεν το σχολίασε, τώρα γιατί το σχολιάζει;
    Για το εντός σχεδίου δες ανάλυση εδώ:
    https://angelmois.blogspot.com/2019/03/2012-10-11-2012.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή