Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Περιβάλλον: Ποινικοποιείται η προστασία του, Τήνος και Άγραφα στο σκαμνί

Περιβάλλον: Ποινικοποιείται η προστασία του, Τήνος και Άγραφα στο σκαμνί
Δίωξη δέχτηκαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης 4 άτομα επειδή κατήγγειλαν παράνομες εργασίες εγκατάστασης αιολικών στα Άγραφα. Σειρά έχουν οι κάτοικοι της νήσου Τήνος που βρίσκουν στην πόρτα τους, ο ένας μετά τον άλλον, τον δικαστικό κλητήρα.


Η εταιρεία ζητεί να φυλακιστούν όσοι κινητοποιήθηκαν και να τους επιβληθεί ποινή 10.000 ευρώ αν επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους

Στα ευρυτανικά Άγραφα, εταιρείες που επιδίωκαν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών με συνολικά 40 ανεμογεννήτριες, έχουν καταθέσει μήνυση κατά 4 πολιτών, μελών του Συντονιστικού Αθήνας για την Ευρυτανία και τα Άγραφα και του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής ομάδας.

Το «κακούργημα» των 4 ήταν ότι αντιλήφθηκαν εργασίες που πραγματοποιούσε η εταιρεία μέσα σε περιοχές Natura υποστηριζόμενες από ελικόπτερο σε περίοδο αναπαραγωγής της άγριας πανίδας, κάτι που απαγορεύεται. Οι δασικές αρχές της Ευρυτανίας δεν εντόπισαν ποτέ το ελικόπτερο, αν και επιχειρούσε τουλάχιστον από 7/5 έως και 11/5/2019, ούτε διαπίστωσαν κάποια παράβαση. Ακόμα αναμένεται η έκβαση της μήνυσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αν δηλαδή θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες ή θα μπει στο συρτάρι



Την ίδια στιγμή νέα αγωγή έρχεται στο φως από εταιρεία αιολικών πάρκων εις βάρος 100 κατοίκων της νήσου Τήνος. Συγκεκριμένα η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ ζητεί αποζημίωση άνω των 300.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που απέτρεψαν την υλοποίηση της εγκατάστασης. Η εταιρεία ζητεί να φυλακιστούν όσοι κινητοποιήθηκαν για έναν χρόνο και να τους επιβληθεί ποινή 10.000 ευρώ σε περίπτωση που επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους.


«Δεν τρομάζουμε με τα χαρτάκια που μοιράζει ο δικαστικός κλητήρας σήμερα. Πεισμώνουμε, συσπειρωνόμαστε και εντατικοποιούμε τον αγώνα». Με αυτά τα λόγια και μια φωτογραφία από τα Πράσσα της Τήνου, όπου φαίνονται από άκρη σε άκρη οι ανθισμένοι ασπάλαθοι, αντέδρασε μέσω ανάρτησης στα social media μία από τις 100 πολίτες του νησιού που ενάγονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες παρεμπόδισαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις 11 Φεβρουαρίου και 4 Μαΐου 2020.


Ακολούθησε σειρά από αντίστοιχες τοποθετήσεις εναγομένων, οι οποίοι θέλησαν να στείλουν σαφές μήνυμα ότι δεν εκφοβίζονται και δεν πρόκειται να κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από τον αγώνα που δίνουν ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους.

Η εταιρεία, που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εις βάρος των 100 Τηνιακών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται κι ένας ανήλικος (17 ετών), είναι η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ και είναι μόνο μία από τις τέσσερις εταιρείες που επιχειρούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο νησί. Είναι όμως ακόμη μία εταιρεία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα που αψηφά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας κι επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις της διά της νομικής οδού.

Αντίστοιχη τακτική είχε ακολουθήσει πριν από λίγο καιρό, όπως είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ της στις 29.12 η «Εφημερίδα των Συντακτών», η εταιρεία WRE Ελλάς, που εγκατέστησε αιολικό πάρκο στα Κουλέντια Λακωνίας, μηνύοντας τους πάντες, ακόμη και ΜΜΕ, επειδή είχαν φιλοξενήσει δηλώσεις εναντίον της «επένδυσης». Σκοπός της εταιρείας, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να τοποθετήσει τρεις ανεμογεννήτριες στην περιοχή Πράσσα, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ανέγγιχτη και πήγαιναν σε αυτήν μόνοι οι μελισσοκόμοι και τα χιλιάδες αδέσποτα ερίφια του νησιού.


Ορατές ήδη οι αλλοιώσεις στο περιβάλλον

Ήδη, από τις παρεμβάσεις της εταιρείας, η αλλοίωση στο περιβάλλον και στη φυσιογνωμία της περιοχής είναι παραπάνω από ορατή. Τόσο μέσω της διάνοιξης δρόμων όσο και μέσω της διαπλάτυνσης παλιών χωμάτινων μονοπατιών, για ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στο σημείο που είναι να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, τα βαρέα οχήματα που μισθώνει η εταιρεία, δηλαδή φορτηγά που μεταφέρουν τα κομμάτια των γιγάντιων ανεμογεννητριών, μπετονιέρες και γερανοί.

Αλλοιώσεις έχουν γίνει επίσης και στο ίδιο το πεδίο της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, όπου πραγματοποιήθηκαν εκσκαφές στο μέχρι πρότινος απάτητο βουνό και δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα χαρακτηριστικά για τις Κυκλάδες φρύγανα και οι ασπάλαθοι ούτε οι παμπάλαιες πεζούλες, που οροθετούσαν παλιούς οικισμούς και αγροκτήματα. Σε όλα αυτά προστίθενται οι μεγάλες ποσότητες τσιμέντου που φυτεύονται στη γη, οι οποίες ισοδυναμούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κινήματος, με τα κυβικά που χρειάζονται για την οικοδόμηση μιας πενταώροφης πολυκατοικίας.


Σημειώνεται δε ότι ο Δήμος Τήνου έχει καταγγείλει πως η διάνοιξη της πρόσβασης στο σημείο είχε γίνει παράνομα, καθώς ένα μέρος της περνά από δημοτική έκταση χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως η εταιρεία άδεια και γι’ αυτό τον λόγο η δημοτική αρχή έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Όμως από την Τετάρτη, ο ένας μετά τον άλλον οι κάτοικοι του νησιού έβρισκαν στην πόρτα τους τον δικαστικό κλητήρα, ο οποίος τους παρέδιδε αγωγή με την οποία η εταιρεία ζητάει συνολικά 328.286,20 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά τα έσοδα που υπολόγιζε να εισπράξει η εταιρεία, θεωρώντας ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του πάρκου την 25η Μαρτίου, αλλά δεν κατάφερε τελικά να τα εισπράξει λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που εμπόδισαν τη δημιουργία του. Συνυπολογίζοντας ενδεχόμενες τεχνικού χαρακτήρα καθυστερήσεις, εκτιμά πως η «χασούρα» ξεκινά από την 1η Απριλίου και η αποζημίωση που διεκδικείται συνολικά αφορά το διάστημα μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου