Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ σε τηλεδιάσκεψη



Βρισκόμαστε ήδη εδώ και βδομάδες σε μία πρωτοφανή κατάσταση για όλους και όλες. Σε αυτή τη συγκυρία, η ηγεσία του ΤΕΕ αποδείχτηκε όχι απλώς κατώτερη των όποιων προσδοκιών, αλλά πολύ κατώτερη και από τα όρια ανοχής των – μέχρι πρότινος – υποστηρικτών της. 

Η στήριξή της στην οικονομική και επιστημονική κοροϊδία των voucher, από τις πρώτες δηλώσεις του Γ. Στασινού. Κοροϊδία η οποία αποκαλύφθηκε στα μάτια όχι απλώς της πλειοψηφίας των εργαζόμενων επιστημόνων, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, αναγκάζοντας τελικά την κυβέρνηση να τα μαζέψει άρον – άρον και να παραδεχτεί το αδιανόητο της κατάστασης, με τα τραγελαφικά περιεχόμενα των σεμιναρίων και τη συνολικότερη λογική της «κατάρτισης των κλικ», την ώρα που το ΤΕΕ αντί να «βγει στα κάγκελα», σώπαινε. Με αυτά και με εκείνα όμως, οι μηχανικοί θα πάρουν το επίδομα των 600 και όχι των 800 ευρώ. 

Η υποτίμησή της στην ανάγκη μέτρων συνολικότερης στήριξης των εισοδημάτων, ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μισθωτούς (με ή χωρίς τυπική σχέση εργασίας). Οι ασφαλιστικές εισφορές πρακτικά δεν μειώθηκαν, οι υπόλοιπες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις (απέναντι σε τράπεζες κλπ) στις καλύτερες περιπτώσεις αναβλήθηκαν. 
Η καθυστέρησή της να τοποθετηθεί για τα μέσα προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας των μηχανικών, τόσο τα γραφεία όσο και τα εργοτάξια 
Η έλλειψη σοβαρής τοποθέτησης για την ριζική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας 
Η αδιαφορία να αναδείξει έναν κοινωνικά χρήσιμο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι μηχανικοί μέσα στην κρίση, όπως έγινε σε μια σειρά από χώρες, με την άμεση κατασκευή υποδομών υγείας ή την αλλαγή γραμμών παραγωγής για την παραγωγή υγειονομικού υλικού. 

Τα παραπάνω ήταν ορισμένες μόνο από τις πλευρές αυτής της κατάστασης. Είναι νομίζουμε δεδομένο, ότι όταν ακόμα και η – τα τελευταία χρόνια βουβή – ΔΗΣΥΜ κάνει δημόσια κριτική σε όσα συμβαίνουν, ο πρόεδρος του ΤΕΕ δεν έχει καμία νομιμοποίηση να συμπεριφέρεται ως μοναδικός εκπρόσωπος του κλάδου, παρακάμπτοντας, κατά τις συνήθειές του, τις συλλογικές διαδικασίες των οργάνων του ΤΕΕ. Η προσκόλλησή του στην κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε πρόσχημα στήριξης των μηχανικών. Η μοναδική κίνηση που έκανε η ηγεσία του ΤΕΕ ήταν το παρατηρητήριο καταγραφής των προβλημάτων. Καμία διεκδίκηση πρακτικά απέναντι στην κυβέρνηση.

Απαιτούμε να συνεδριάσει μέσα στον επόμενο μήνα η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, για να συζητήσει για όλα τα ζητήματα της συγκυρίας, για να αποτιμήσει τη στάση του προέδρου του ΤΕΕ το προηγούμενο διάστημα, και για να σχεδιάσει τις παρεμβάσεις για την επόμενη περίοδο. Οι τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν, για τη δημοκρατική ευαισθησία δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι.

Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου