Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Δεν φτάνει η απόφαση του ΚΑΣ να «κοπούν» δύο όροφοι από το κτήριο στην περιοχή Μακρυγιάννη



Οι διατάξεις του ΝΟΚ/2012 που αυξάνουν την δόμηση σε ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ πρέπει να καταργηθούν



Περιβάλλον: Οι εφημερίδες γράφουν με φανταχτερούς τίτλους ότι το ΚΑΣ αποφάσισε να «κοπούν» 2 όροφοι από το 10ώροφο κτήριο στην περιοχή του Μακρυγιάννη που κρύβει την Ακρόπολη. Αλλά πουθενά δεν είδα τι ακριβώς λέει η απόφαση, όσο κι αν έψαξα δεν την βρήκα πουθενά δημοσιευμένη.

Αρχιτέκτονας: Βλέπω ότι έγινες καχύποπτος.

Περιβάλλον: Δεν είμαι «καχύποπτος», και παλαιότερα υπήρχαν αποφάσεις και του ΣΤΕ και άλλων Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ, ΕΠΑΕ, κλπ) για τα κτίρια του Βωβού, αλλά κανένα δεν κατεδαφίστηκε. Και με την «Μεταφορά Συντελεστή δόμησης» υπήρχαν αποφάσεις του ΣΤΕ, αλλά το Υπουργείο πάντα τις τακτοποιούσε μέχρι που κτίστηκε όλη η Κηφισίας. Και δεν συνεχίζω γιατί τα έχουμε συζητήσει παλιότερα. Από την απόφαση να «κοπούν» μέχρι την «διαταγή κατεδάφισης» και μέχρι την «διαταγή εκτέλεσης της κατεδάφισης» υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Το έχω ξαναδεί το έργο. Οι αποφάσεις «εκδίδονται» αλλά η «διαταγή κατεδάφισης» δεν εκδίδεται ποτέ, και αν κατά «λάθος» εκδοθεί, τότε βγαίνει μια απόφαση δικαστηρίου που λέει ότι η «διαταγή εκτέλεσης της κατεδάφισης» δεν μπορεί να «εκτελεστεί» γιατί «προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο κτίριο».

Αποκλειστική ευθύνη στην κατάσταση τη σημερινή έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον ΝΟΚ/2012 (Νέο Οικοδομικό Κανονισμό) που αύξησε άμεσα και έμμεσα την Δόμηση με τα άρθρα 10 και 11. Το έχουμε αναλύσει σε προηγούμενες συζητήσεις μας. Το κτίριο το συγκεκριμένο ποτέ δεν θα μπορούσε να φτάσει τους 10 ορόφους χωρίς τις ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ/2012 Είναι απλοί υπολογισμοί πρακτικής αριθμητικής, δεν χρειάζεται αλγόριθμος, για να το καταλάβει κανείς. Το κτίριο έφτασε τους 10 ορόφους γιατί οι διατάξεις του ΝΟΚ/2012 το επιτρέψανε .

Και αυτές οι διατάξεις ισχύουν για όλη τη χώρα. Και αυτό το γνωρίζουν και στο ΣΤΕ και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι η «αύξηση της δόμησης των κτιρίων» που απορρέει από την εφαρμογή του ΝΟΚ/2012 είναι αντισυνταγματική γιατί προκαλεί επιβάρυνση του Περιβάλλοντος. Προσποιούνται ότι δεν τα γνωρίζουν, γιατί αυτό απαιτούν τα επενδυτικά συμφέροντα.

Ας μη κρύβονται λοιπόν πίσω από αποσπασματικές αποφάσεις, γιατί το θέμα δεν είναι μόνο η «οπτική επαφή» με την Ακρόπολη, είναι και ο αερισμός και η θέα, των ήδη υφιστάμενων κτιρίων σε ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, η ισότητα των πολιτών απέναντι στο νόμο.

Διαβάστε επίσης:

1 σχόλιο:

  1. Διαβάστε και τα τρία άρθρα στο τέλος. Είναι μια πολύ καλή ανάλυση του ΝΟΚ/2012 όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αντισυνταγματικότητά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή