Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Επιστολή προς το ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ και τα μέλη του Συλλόγου της Συσπείρωσης Αριστερών Τοπογράφων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΣΔΑΤΜ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ
Ο τεχνικός κόσμος σε συνεργασία με τους άλλους δοκιμαζόμενους κλάδους κατάφεραν στην εποχή της πανδημίας που προσπαθούν να αμφισβητηθούν δημοκρατικά δικαιώματα και προσπαθούν να κάνουν την κρίση ευκαιρία για γνωστούς και ημέτερους, να ξεσκεπάσουν και να σταματήσουν εν μέρει προς το παρόν, ένα καραμπινάτο σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο τέλος. Παμένει αναπάντητο το ερώτημα για το τι θα γίνουν τα 85.000.000€ που θα έπαιρναν τα ΚΕΚ από τα οποία τα 36.000.000€ θα έπαιρναν οι 7 πλατφόρμες που έφτιαξαν τα προγράμματα σε μία νύκτα Χρειάζεται συνέχιση της προσπάθειας και απαίτηση να δοθεί επίδομα 800€ για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις στον δοκιμαζόμενο κλάδο για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το ΤΕΕ και η ηγεσία του έλαβε μέρος στην προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικότητας, του ρόλου και της λειτουργίας των ΚΕΚ, της κυβερνητικής πολιτικής, δια της ηχηρής απουσίας του. Στη στάση του καθρεφτίζεται η ακροδεξιά αλαζονεία που επιδεικνύει η κυβέρνηση, σε αρμονική συνεργασία με την λαμογιά των λογικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που είναι βαθιά ριζωμένη στον μηχανισμό του, μπολιασμένη πλέον και από την καταπάτηση αρχών και αξιών που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει μεγάλο θράσος ο Πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ να στέλνει επιστολή στις 27 Απριλίου 2020 προς τα μέλη του συλλόγου και να ζητά οικονομική ενίσχυση αντί να δώσει πρώτα εξηγήσεις.
Ας αφήσει κατά μέρος τα μελόβρεχτα περί διαφωνίας το πρωί, και συμφωνίας το απόγευμα με τα voucher της ντροπής και των σκανδάλων, και να δώσει τόσο αυτός όσο και τα μέλη του ΔΣ Νίκος Αντωνίου, Νίκος Ζαρκαδούλας, Διονυσία Φουντά, Σπυράκης Βασίλης, Καρβελάς Δημήτρης έγγραφες εξηγήσεις για τις αποφάσεις και τις πράξεις τους.

Στις 8 Απριλίου 2020 τα παραπάνω μέλη του ΔΣ αποφάσισαν την συνεργασία με ΚΕΚ όπως ανακοινώθηκε στις 9 Απριλίου μετά από προτροπή των μελών της ΔΗΣΥΜ να θεωρηθεί η κρίση ευκαιρία. Κάτω από αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν, και οτιδήποτε άλλο είναι στάχτη στα μάτια του κλάδου.
Πρώτο θέμα λοιπόν. Βάφτισαν την συνδιαλλαγή με τα ΚΕΚ δωρεά για να είναι «νόμιμη» η απόφασή τους.
Από τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) στη συνεδρίασή του στις 6 Απριλίου σε αντίστοιχη πρόταση «συνεργασίας» γίνεται λόγος για χορηγία στα μέλη και όχι δωρεά στο σύλλογο. (από πρακτικά ΔΣΑ «πρέπει να απευθύνει ο Σύλλογος δημόσια πρόσκληση προς όλους ανεξαιρέτως τους παρέχοντες την τηλεκατάρτιση, επιδιώκοντας την μεγαλύτερη δυνατή χορηγία ανά συμμετέχοντα δικηγόρο, το ποσό της οποίας θα αναδιανέμετο αμέσως στα μέλη του συλλόγου, κάτι που θα είχε δημόσια προαναγγελθει.»
Αντίστοιχα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) στην συνεδρίαση στις 6 Απριλίου τέθηκε το ερώτημα «αν ο Π.Ι.Σ. θα πρέπει να συνεργαστεί με τα ΚΕΚ που διατυπώνουν παρόμοιες προσφορές ώστε να υπάρξει αντισταθμιστικό όφελος τόσο για τον Π.Ι.Σ., όσο και για τον Ιατρικό Σύλλογο που θα ακολουθήσει την προτροπή του (π.χ. 50 ευρώ ανά ιατρό ανά τον σύλλογο και 20 ευρώ για τον Π.Ι.Σ.)

Είναι φανερό ότι το σύνολο των ΚΕΚ απευθύνθηκαν σε επιστημονικούς συλλόγους για να κάνουν χορηγίες με αντισταθμιστικό όφελος. Μόνο στον σύλλογο Τοπογράφων θα έκαναν δωρεά;
Όσο και να επιχειρείται να εξισωθεί το εμπόριο και η συναλλαγή με τη δωρεά, δεν γίνεται.
Ανακοινώνεται λοιπόν από τον σύλλογο στις 9 Απριλίου «Σύμφωνα με τα παραπάνω, αποφασίσαμε να δεχθούμε την πρόταση συγκεκριμένων ΚΕΚ για εισφορά επιπλέον σημαντικού αντισταθμιστικού οφέλους υπό την μορφή δωρεάς στο σύλλογο για τις αιτήσεις που θα καταθέσουν οι συνάδελφοι μέσω των παρακάτω ηλεκτρονικών πλατφόρμων του συλλόγου μας.»
Σύμφωνα με την χθεσινή επιστολή του προέδρου: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους 100 δικαιούχους του προγράμματος, μέλη και φίλοι του ΠΣΔΑΤΜ, που αιτήθηκαν την ένταξη στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω της συνεργασίας που ανακοίνωσε ο σύλλογος με συγκεκριμένα ΚΕΚ. Τα αναμενόμενα έσοδα του συλλόγου από αυτή την συνεργασία θα ξεπερνούσαν τα 7.500 ευρώ υπό την μορφή δωρεάς από τα συγκεκριμένα ΚΕΚ.»
Συνεπώς τίθεται το ερώτημα: Αφού οι αιτήσεις έγιναν γιατί τα ΚΕΚ δεν καταβάλλουν τα χρήματα της «δωρεάς» και ο πρόεδρος δεν τα διεκδικεί; Ο σύλλογος «τίμησε» τη συμφωνία. Τα λογότυπα των ΚΕΚ είναι ακόμα αναρτημένα στο site του συλλόγου.
Που είναι η έγγραφη συμφωνία με τα ΚΕΚ και τι αναφέρει;
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράνομη απόφαση του ΔΣ στις 8 Απριλίου από τα 6 μέλη του ΔΣ που συμφώνησαν συστάθηκε 5μελής επιτροπή με αποκλειστικά πέντε από τους έξι. Συγκεκριμένα τους Καλογιαννάκη Μιχάλη Αντωνίου Νίκο, Ζαρκαδούλα Νίκο, Φουντά Διονυσία και Βασίλη Σπυράκη.
Γιατί σε θέμα που αφορά οικονομικές συναλλαγές δεν συμμετέχει η ταμίας του Συλλόγου Μαρία Κωνσταντινίδη;
Η Εξελεγκτική επιτροπή έχει λάβει γνώση της απόφασης; Γιατί σε ένα τόσο λεπτό θέμα δεν έγινε πρόταση η «επιτροπή» να αποτελείται και από μέλος ή μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής;»

Ας πάμε τώρα και στις λεπτομέρειες. Στην πρότασή του ο Καλογιαννάκης Μιχάλης στις 7 Απριλίου 2020 αναφέρεται στην δωρεά προς τον σύλλογο για «τουλάχιστον 50 ευρώ ανά αίτηση»
Από ότι φαίνεται τελικά η «πιάτσα» έκανε fix προσφορές περί τα 70 ευρώ σε όλους. Στον δικό μας σύλλογο έκανε 50€;
Στην επιστολή του προέδρου αναφέρεται σε «100 δικαιούχους του προγράμματος, μέλη και φίλοι του ΠΣΔΑΤΜ» που θα έφερναν έσοδα «που θα ξεπερνούσαν τα 7500 ευρώ». Δηλαδή ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε το αντίτιμο της συναλλαγής, όμως με μια πρόχειρη διαίρεση αυτή υπολογίζεται σε 75€ το κεφάλι. Αλήθεια το ποσό αυτό θα εμφανιζόταν στα ταμεία του συλλόγου αν το πρόγραμμα προχωρούσε, ή θα εμφανιζόταν κανένα άλλο ποσό;
Να σημειώσουμε ότι με βάση την «πιάτσα» στους μεν δικηγόρους όλο το ποσό θα πήγαινε στα μέλη στους δε γιατρούς 50 στον γιατρό και 20 στον σύλλογο. Δηλαδή η πρόταση των ΚΕΚ προς τους άλλους συλλόγους ήταν το ποσό να πάει όλο ή μέρος στα μέλη.
Γιατί δεν αναφέρθηκε ποτέ αυτό ή κάτι αντίστοιχο στον σύλλογο των τοπογράφων;

Πρέπει τέλος να σχολιάσουμε ότι η πρόταση του ΔΣ που θίγει την αξιοπρέπεια του κλάδου βρήκε ανταπόκριση σε λιγότερα από 100, από τα χιλιάδες μέλη του συλλόγου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα των voucher που αναγκάστηκαν να κάνουν τα μέλη του συλλόγου. Συμμεριζόμαστε τις καλές προθέσεις όλων των μελών του συλλόγου βοηθήσουν τον σύλλογο, όμως η τραυματική αυτή εμπειρία δείχνει ότι ο σύλλογος πρέπει να λειτουργήσει σε μια άλλη λογική από την λογική της συνδιαλλαγής των διαδρόμων.

Τα ερωτήματα θεωρούμε όχι χρίζουν άμεσης έγγραφης απάντησης με επισυναπτόμενα τα απαραίτητα έγγραφα

Αθήνα 28 Απριλίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου