Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με το Σχέδιο Κοινής Ανακοίνωσης Ομοσπονδιών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 6-3-2020

Αρ. Πρωτ.: Προς : Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
(για ενημέρωση των μελών μας)

Θέμα : Σχετικά με το Σχέδιο Κοινής Ανακοίνωσης Ομοσπονδιών.

Συνάδελφοι/σες
Ενημερώνουμε σχετικά με τις προσπάθειες διαμόρφωσης κοινού αγωνιστικού πλαισίου με όμορες Ομοσπονδίες εργαζομένων, ώστε να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικότερα τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης, υποστελέχωσης και εκχώρησης αρμοδιοτήτων. Κατόπιν Σύσκεψης που πραγματοποιήσαμε στις 21/2 στα γραφεία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, αναλάβαμε να συντάξουμε σχέδιο κοινής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινή Συνέντευξη Τύπου και κοινές αγωνιστικές δράσεις. Το Σχέδιο αυτό ανταποκρινόμενοι στα αίτημα των υπολοίπων Ομοσπονδιών περιορίστηκε στα ζητήματα που μπορούσαν από κοινού να διεκδικηθούν και σεβόμενοι τις διαδικασίες συζήτησης του από τα αρμόδια Δ.Σ. δεν αναρτήθηκε ούτε κοινοποιήθηκε πουθενά.
Αθήνα, 6-3-2020
Αρ. Πρωτ.: 8103
Θέμα : Σχέδιο Κοινής Ανακοίνωσης Ομοσπονδιών.

Σε συνέχεια των συναντήσεων μας στις 12 και 21/2 οι συνυπογράφουσες Ομοσπονδίες δηλώνουμε τη ριζική μας αντίθεση στο κατατεθέν Νομοσχέδιο Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις”.
Το Νομοσχέδιο συνεχίζει και επιταχύνει τη διαχρονική πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και υποβάθμισης των αρμόδιων Δημοσίων Υπηρεσιών. Δεν έχουμε αμφιβολίες για το λόγο που δρομολογούνται αυτές οι «λύσεις». Είναι προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων ώστε να ανατεθούν έργα, μελέτες και συμβάσεις με “ευέλικτες” διαδικασίες μακριά από τους ελέγχους του Δημοσίου. Είναι ταυτόχρονα προσπάθεια να διοριστούν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ «έκτακτοι υπάλληλοι» στις “αμαρτωλές” Αναπτυξιακές, αντί μόνιμου προσωπικού, σε βάρος της διαφάνειας, της αμεροληψίας και του Δημοσίου Συμφέροντος.
Ζητάμε την απόσυρση του Ν/Σ και από κοινού διεκδικούμε:
  • Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες
  • Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες
  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού
Δηλώνουμε ότι από κοινού θα αγωνιστούμε για την αποτροπή των παραπάνω δυσμενών για το Δημόσιο Συμφέρον εξελίξεων και θα υπερασπιστούμε το αντικείμενο της εργασίας μας και τη λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας και του Περιβάλλοντος.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
  1. Πρόεδρο Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.
  2. Πρόεδρο Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.
  3. Πρόεδρο Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ.
  4. Πρόεδρο Π.Ο.Σ.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
  5. Πρόεδρο Π.Ο.ΜΗ.ΤΕ.Δ.Υ.
  6. Πρόεδρο Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Στο παραπάνω Σχέδιο λάβαμε τις εξής απαντήσεις:

1. 25/2/2020: “Από ΠΟΓΕΔΥ είμαστε σύμφωνοι με την ανακοίνωση και στο ΔΣ μας στις 4/3 θα αποφασίσουμε και την αεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα.“ 

2. Προς Δ.Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ 

Απαντώντας στο Σχέδιο κοινού Δελτίου Τύπου μετά την συνάντηση των Ομοσπονδιών, σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. της ΟΣΥΑΠΕ πήρε απόφαση να μην το συνυπογράψει, ούτε να συμμετάσχει στην αποχή από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, γιατί από την μεριά σας εξακολουθείτε να βάζετε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών σας τα ζητήματα του «προβαδίσματος» σας στις θέσεις ευθύνης και όσα συνδέονται με αυτό (τοποθέτησή σας στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου, παρεμβάσεις σε Περιφερειάρχες για ακύρωση τοποθετήσεων αναπλήρωσης, προσφυγές για Οργανισμούς κλπ).

Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει υλοποιώντας το διεκδικητικό της πλαίσιο.

26-2-2020 Για το Δ.Σ.
Πανουτσάκου Βέτα


Οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες δε μας απέστειλαν κάποια απάντηση. Εκ των πραγμάτων και λόγω της ψήφισης του Νομοσχεδίου βρεθήκαμε σε κοινές (περίπου) Στάσεις Εργασίας την Πέμπτη 5/3/2020 με την ΟΣΥΑΠΕ και την ΠΟΕ ΟΤΑ μόνο, χωρίς όμως συντονισμό και συνεννόηση.
Εκτιμούμε ότι ενώ από πλευράς μας δείξαμε κάθε διάθεση συνεννόησης και σεβασμού στις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και χώρου, δεν υπήρχε η ίδια διάθεση από όλους. Αντίθετα υπήρξαν προαπαιτούμενα υποστολής κλαδικών μας διεκδικήσεων όχι μόνο σε κοινές τοποθετήσεις (που είναι εύλογο και το πράξαμε), αλλά και στις αυτοτελείς μας παρεμβάσεις. Η στάση τους αυτή μπορεί να έχει πρόσκαιρα κλαδικά ή άλλα πλεονεκτήματα, ακυρώνει όμως τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ευρύτερου μετώπου εργαζομένων απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές. Για να το πούμε με απλά λόγια θα απομείνουμε να τσακωνόμαστε για μια “θέση ευθύνης” που σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει καν γιατί θα έχει περάσει στους ιδιώτες.
Τον δίκαιο αγώνα μας θα τον δώσουμε σε κάθε περίπτωση, μόνοι μας ή και άλλους μαζί. Και επειδή έχουμε μάθει να βάζουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας και των εργαζομένων μπροστά θα επανέλθουμε και θα επιμείνουμε στην ανάγκη συμπόρευσης και κοινών δράσεων με όλους τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου