Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Διώξεις αγωνιστών κατά των Αιολικών στα Άγραφα



Διώξεις και καταστολή δεν φοβίζουν το κίνημα 


Μέσω του εκφοβισμού προσπαθούν οι αρχές να εμποδίσουν τη δράση των πολιτών ενάντια στην ανέγερση αιολικών εργοστασίων στα Αγραφα, καθώς τέσσερις ακτιβιστές καλούνται σε εξηγήσεις από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας. 

Κλήση για παροχή εξηγήσεων σε τέσσερα ενεργά μέλη του κινήματος κατά της εγκατάστασης αιολικών εργοστασίων στα Αγραφα απέστειλε η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καρδίτσας για «εξακρίβωση τέλεσης αδικημάτων παράβασης άρθρων» σχετικά με «διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας».

Τα συγκεκριμένα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα τελέστηκαν, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, στις 22 Αυγούστου του περασμένου καλοκαιριού έξω από το δημαρχείο Καρδίτσας, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το ξεπούλημα δέκα δημοτικών οικοπέδων του Δήμου Καρδίτσας σε τεχνική εταιρεία, προκειμένου να περάσουν οι υποδομές για την κατασκευή του εναέριου δικτύου μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος των αιολικών πάρκων.

Ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις, αποκλείοντας το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Την ίδια ώρα που οι δυνάμεις των ΜΑΤ προκαλούσαν το κοινό αίσθημα, στη βουνοκορφή της Νιάλας η αστυνομία προστάτευε μη σύννομα αδειοδοτημένες χωματουργικές εργασίες της εταιρείας, οι οποίες σταμάτησαν ύστερα από μαζικές κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες του Δικτύου Προστασίας Αγράφων και των κινήσεων πολιτών της Ευρυτανίας.

Σημειώνεται ότι, εξαιτίας των πολύπλευρων δράσεων του κινήματος κατά της καταστροφής των Αγράφων, η επικύρωση του ξεπουλήματος αυτών των δέκα οικοπέδων δεν έχει πραγματοποιηθεί και η καταστροφική «πράσινη επένδυση» της εγκατάστασης 40 ανεμογεννητριών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Οπως φαίνεται, αυτό έχει εξοργίσει τις εταιρείες κατασκευής αιολικών και τις ντόπιες χωματουργικών εργασιών που επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στις βουνοκορφές και στις πλαγιές των Αγράφων.

Ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στην ιστορία, στο περιβάλλον και στο μέλλον του τόπου, αλλά και ως έμπρακτη αλληλεγγύη στους διωκόμενους, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων καταδικάζει απερίφραστα την προσπάθεια ποινικοποίησης του ειρηνικού αγώνα ενάντια στην καταστροφή της φυσικής ακεραιότητας των Αγράφων από την επέλαση των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία (Ελευθερίας) της Καρδίτσας σήμερα στις 6 μ.μ. με το σύνθημα «Ημουν κι εγώ εκεί».

«Οσο παίρνουν εντολές για λήψη κατασταλτικών μέτρων και άσκηση διώξεων τόσο ο αγώνας αυτός θα διευρύνεται και θα δυναμώνει. Από τους μαθητές, τους τοπικούς φορείς και τις αυτοοργανωμένες συλλογικότητες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας έως τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις κινήσεις αλληλεγγύης σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά πλέον και άλλων χωρών, αυτός ο αγώνας απλώνεται και τα κατασταλτικά εμπόδια που βάζουν μπροστά θα υπερκαλυφθούν από το εύρος και την ορμή του», αναφέρει η Πρωτοβουλία κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων.
«Ο αγώνας δεν ποινικοποιείται, οι αγωνιστές δεν τρομοκρατούνται»
29 Νοεμβρίου 2019

Από την “Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και στα Αιολικά στα Αγραφα” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση.

“Τα απίστευτα γεγονότα που διαδραματίζονται στην πόλη μας τους τελευταίους μήνες που κορυφώθηκαν με την κλήση τεσσάρων αγωνιστών και μελών της “Ανοιχτής Συνέλευσης”, να δώσουν εξηγήσεις γιατί αγωνίζονται για την υπεράσπιση των Αγράφων, έχουν προκαλέσει ένα κύμα μαζικής αντίδρασης, αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην κοινωνία της Καρδίτσας αλλά και στο πανελλήνιο.

Συλλογικότητες, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβάθμια σωματεία, μαζικοί φορείς αλλά και απλοί πολίτες που είναι κατά της βεβήλωσης της περιοχής των Αγράφων, εχουν πάρει δημόσια θέση και στέκονται στο πλευρό όσων κλήθηκαν απο την αστυνομία να δώσουν εξηγήσεις. Απαιτούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες και να σταματήσει κάθε απόπειρα δικαστικής δίωξης.

Καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στη λεηλασία της περιοχής των Αγράφων από τα “επενδυτικά” σχέδια και υπερασπίζονται τις ελευθερίες των ανθρώπων και το δικαίωμα της έκφρασης και της διεκδίκησης.

Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και ώρα 10.30 η “Ανοιχτή Συνέλευση” καλεί σε συγκέντρωση στον Θερινό Κινηματογράφο Καρδίτσας για μαζική συλλογική μετάβαση στο αστυνομικό τμήμα όπου οι αγωνιστές έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις.»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου