Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Χτύπημα Μητσοτάκη-Βρούτση σε εργολαβικούς εργαζόμενους: με εκπρόθεσμη τροπολογία κατήργησαν την αιτιολόγηση των απολύσεων

Έτερη τροπολογία εισάγει πλαφόν 4.608 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη που μπορεί να χορηγήσει ο ΕΦΚΑ


Θυμίζοντας τον… παλιό κακό εαυτό της, η ΝΔ προκάλεσε το απόγευμα θύελλα αντιδράσεων, με δύο τροπολογίες που κατέθεσε εκπρόθεσμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μισή μόλις ώρα πριν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «κυβερνησιμότητα» των ΟΤΑ, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κτλ. Από τις δύο εκπρόσθεσμες τροπολογίες, μαζί με αυτή της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχίζει σιγά σιγά να φανερώνει το αντεργατικό και αντιλαϊκό προφίλ της, κάτι βεβαίως όχι και τόσο νέο ή άγνωστο στον κόσμο της δουλειάς και στους απόμαχούς της. Αναλυτικότερα.

Η μια τροπολογία, αντεργατική από την πρώτη μέχρι την τελευταία της λέξη, καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί με βάσιμο λόγο την απόλυση εργαζόμενου, ενώ προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση που μια επιχείρηση έχει προσλάβει έναν εργαζόμενο μέσω εργολάβου, τότε την ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας την έχει αποκλειστικά ο εργολάβος και όχι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται. Καταργείται δηλαδή η δυνατότητα του εργαζόμενου, αν έχει απαιτήσεις και δικαιώματα που δεν ικανοποιεί ο υπεργολάβος, να στραφεί στον εργολάβο για την αποζημίωσή του (εδώ η τροπολογία).

Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει πλαφόν στις συντάξεις. Ειδικότερα, με την τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας. Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (12.5.2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία (εδώ η τροπολογία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου