Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αυταρχικές και απαξιωτικές συμπεριφορές Συντονιστή και προϊσταμένων κατά υπαλλήλων της Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ. 7871                                                                       Αθήνα,  06/8/2019
                               Προς:   Πίνακας Αποδεκτών

Θέμα: Αυταρχικές και απαξιωτικές συμπεριφορές Συντονιστή και προϊσταμένων κατά υπαλλήλων της Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου

Κύριοι Υπουργοί, 

Η Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τον Ν.3199/2003, θέτει ως περιβαλλοντικό στόχο την επίτευξη της «καλής» κατάστασης των υδάτινων σωμάτων ορίζοντας μεταξύ άλλων διαδικασία αδειοδότησης των υδροληψιών. Με την εφαρμοζόμενη από τις Δ/νσεις Υδάτων ΚΥΑ 146896/2014 απλοποιήθηκε σημαντικά η διαδικασία αδειοδότησης των υδροληψιών. Ωστόσο, παρά τη νομοθέτηση απλοποιημένων διαδικασιών, τα αιτήματα αδειοδότησης των πολιτών αξιολογούνται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μετά από καθυστέρηση αρκετών ετών (πάνω από πέντε). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν τη μη εξυπηρέτηση του πολίτη αφετέρου δε την αδυναμία αξιόπιστης αποτύπωσης του ισοζυγίου απολήψεων και υδάτινων αποθεμάτων ενόψει και της 2ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών τα τέλη του 2022. Οι λόγοι για την παραπάνω δυσλειτουργία είναι η έλλειψη προσωπικού στις Δ/νσεις Υδάτων αλλά και οι παρερμηνείες του νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης από τον εκάστοτε Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακυρώνει τις όποιες απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης της ΚΥΑ 146896/2014. 

Τελευταία, μας έχουν κοινοποιηθεί καταγγελίες συναδέλφων μας για την απαράδεκτα αυταρχική και απαξιωτική συμπεριφορά του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κ. Μιχελάκη, ο οποίος όπως φαίνεται, επηρέασε τον αν. προϊστάμενο Γ.Δ. Περιβαλλοντικής και Χωροταξικής Πολιτικής κ. Γαζή και την αν. προϊσταμένη Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου κ. Μούλια απέναντι σε υπαλλήλους της Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου. Ο Συντονιστής και οι παραπάνω προϊστάμενοι με γραπτές εντολές τους τροποποιούν τη διαδικασία αδειοδότησης, καταργώντας ουσιαστικά στην πράξη τις απλοποιημένες διαδικασίες της ΚΥΑ 146896/2014. Σημειώνεται ότι, η ίδια η ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης των διαδικασιών της, με έκδοση Κανονιστικής Πράξης από τον Συντονιστή, μετά όμως από τη σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και τώρα της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και Υδάτων, την οποία Κανονιστική Πράξη ουδέποτε ο Συντονιστής εξέδωσε.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον ίδιο και δυστυχώς όπως μας αναφέρεται, και τους περί αυτόν προϊσταμένους, να απειλούν με πειθαρχικές διώξεις τους συναδέλφους μας, να τους κατηγορούν για παρακώλυση των διαδικασιών αδειοδότησης, καθώς και να τους χαρακτηρίζουν εμμονικούς και με έλλειψη ορθής κρίσης, γιατί «τολμούν» να εκφράσουν εγγράφως την επιφύλαξη τους στα Σχέδια Αποφάσεων που προσυπογράφουν, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Υ.Κ., λόγω της ακολουθούμενης διαδικασίας αδειοδότησης. Οι ίδιοι που κατηγορούν για παρακώληση των διαδικασιών αδειοδότησης, είναι αυτοί που έχουν στα χέρια τους Σχέδια Αδειών για πάνω από δώδεκα (12) μήνες, χωρίς να τα υπογράφουν καθώς είναι προσυπογραμμένα με επιφύλαξη από τους συναδέλφους μας και τα οποία θα έπρεπε να είχαν υπογράψει ή απορρίψει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την εισήγησή τους, σύμφωνα με την ΚΥΑ 146896/2014. Είναι τέτοιο το μένος και η αυταρχική τους διάθεση, όπου έφτασαν να διώκουν πειθαρχικά συνάδελφο μας υπάλληλο της Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου επειδή ανέπτυξε, με ανοικτό λογισμικό, Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποφάσεων Αδειοδότησης Έργων Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων για όλες τις Δ/νσεις Υδάτων χρησιμοποιώντας τεχνικές αναγνώρισης κειμένου μέσω των δεδομένων του ΔΙΑΥΓΕΙΑ και για το οποίο επικροτήθηκε από συλλογικούς φορείς ιδιωτών. 

Κύριοι Υπουργοί, 

Η διαφάνεια, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η αποτελεσματικότητα, αποτελούν βασικές αρχές για την εφαρμογή των κανόνων Δικαίου, της Νομιμότητας και της Χρηστής Διοίκησης, καθώς επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τον συντονισμό της λειτουργίας των Δ/νσεων Υδάτων. 

Συμπεριφορές αυταρχισμού, όπως μας καταγγέλλονται, καθώς επίσης απαξίωσης κατά συναδέλφων, παρακώλυσης και δυσφήμησης της λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο Δημόσιο. 

Σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα και να μας ενημερώσετε σχετικά με τις ενέργειες σας, προκειμένου να επικρατήσει η αναγκαία σε μία Υπηρεσία συνεργασία για την ευόδωση των στόχων της. 

Πίνακας Αποδεκτών

Αποδέκτες


1. Υπουργός Εσωτερικών, κ.Τ.Θεοδωρικάκος

2. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κ.Χατζηδάκης

Κοινοποίηση:

1. Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ.Κ.Αραβώσης

2. Συντονιστής ΑΔΗΔΜ, κ.Β.Μιχελάκης

3. ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου