Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Σχετικά με τα Εξάρχεια


Σχετικά με τα Εξάρχεια

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις[1] σχετικά με τα σχέδια της νέας δημαρχιακής της Αθήνας που αφορούν ‘παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα για την ανάπλαση - ανασυγκρότηση της περιοχής των Εξαρχείων’, σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, δείχνουν, άλλη μια φορά, το πόσο μακριά από την επίλυση των προβλημάτων των γειτονιών της Αθήνας κινούνται και οι δυο τους. Στοχοποιώντας το πάρκο Ναυαρίνου, ένα πάρκο που εδώ και δέκα χρόνια δημιουργήθηκε, διαχειρίζεται και συντηρείται από φίλους και κατοίκους της περιοχής, ενώ πρόσφατα μετατράπηκε σε μια μεγάλη παιδική χαρά, τόσο αναγκαία για τα Εξάρχεια, ‘θα περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου’.
Γιατί Δήμος και Κυβέρνηση θέλουν να στραγγαλίσουν κάτι που δεν προκαλεί πρόβλημα, αλλά δημιουργεί λύση; Είναι φαιδρό όταν ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει το πάρκο αυτό ως ένα καλό παράδειγμα για τη δημιουργία νέων πράσινων χώρων, σε συνεργασία με τους πολίτες, στο σχέδιο δράσης του για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή[2], να στοχοποιείται τώρα ο κοινόχρηστος αυτός χώρος πρασίνου και παιδικής χαράς ως ένα από τα κακώς κείμενα της περιοχής, στα οποία πρέπει να παρέμβουν δήμος και κυβέρνηση για την ‘ανασυγκρότησή’ της! Είναι φανερό πως ο,τιδήποτε κινηματικής φύσης ενοχλεί τη νέα δημαρχιακή και τη νέα κυβέρνηση και επιθυμούν απλά το στραγγαλισμό του.
Σχετικά με τις μαφίες που λυμαίνονται την περιοχή τα τελευταία χρόνια –το πραγματικό πρόβλημα της περιοχής- ούτε λόγος. Μόνο στα σχέδια ‘μακροπρόθεσμου’ χαρακτήρα αναφέρονται ‘επιχειρήσεις-«σκούπα» ενάντια στους διακινητές ναρκωτικών’. Τόσα χρόνια έχει διαπιστωθεί πως η έντονη αστυνομική παρουσία δεν είναι η λύση στα κοινωνικά και οικονομικά αυτά προβλήματα, που οι ίδιοι οι θεσμοί δεν βοηθούν στη διευθέτησή τους. Όσες «σκούπες» και να περνιούνται, τα προβλήματα θα υπάρχουν και θα διαιωνίζονται, όταν δήμος και κυβέρνηση απλά εξαπολύουν βεγγαλικά, χωρίς να έχουν τη διάθεση να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος.





[2] https://resilientathens.files.wordpress.com/2017/06/cap-part-b-adaptation-plan.pdf , σελ 52-54. Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με την υπ’ αρ. 568/2017 Α.Δ.Σ. (ΑΔΑ: ΩΝΩΜΨ6Μ-6ΦΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου