Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πολιορκούν τις παραλίες της Ιου



Παραλία Παπάsave-ios.gr 
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πολιορκούν τις παραλίες της Ιου

Σιδερένιες πόρτες βρίσκει μπροστά του όποιος επιχειρεί να προσεγγίσει την παραλία Παπά -η φωτογραφία της οποίας χρησιμοποιείται ως «σήμα κατατεθέν» της Ιου από τους τουριστικούς πράκτορες- ενώ άγρια είναι η εκμετάλλευση του, σπάνιου φυσικού κάλλους, όρμου της Κουμπάρας, όπου ανεγείρεται εδώ και χρόνια πεντάστερο τουριστικό χωριό παρά την απαγόρευση από το ΣτΕ λόγω παραβάσεων.


Ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές στην Ιο έχει προκαλέσει το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία προς όφελος συγκεκριμένου επιχειρηματία, ο οποίος μέσα σε μια δεκαετία έχει αγοράσει πάνω από το 30% του νησιού.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες επώνυμες καταγγελίες κατοίκων και τουριστών, πλήρης είναι πλέον η ιδιωτικοποίηση στην παραλία Παπά, σύμβολο του νησιού που η φωτογραφία της συνοδεύει όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες προβολής της Ιου.

Εργοτάξιο στην παραλία Παπάsave-ios.gr

Τα έργα είχαν ξεκινήσει από το 2008 και από το 2016 η είσοδος στους κοινούς θνητούς άρχισε να απαγορεύεται, ενώ όποιος επιχειρούσε να προσεγγίσει την παραλία από τη θάλασσα ενημερωνόταν από σεκιούριτι πως πρόκειται για ιδιωτική παραλία.

Το παραδοσιακό μονοπάτι που οδηγούσε στην πλαγιά σφραγίστηκε με σιδερένιες πόρτες. Φέτος όμως η κατάσταση έγινε ακόμα πιο άγρια, καθώς όποιος θέλει να απολαύσει την πανέμορφη παραλία καλείται να πληρώσει 40 ευρώ!

Το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα Calilo στην εν λόγω παραλία θεωρήθηκε ένα από τα 15 νέα ξενοδοχεία που προτείνονταν προς επίσκεψη κατά το 2018 από τους New York Times σε μία από τις «καλύτερες τοποθεσίες στο Αιγαίο».

Τη διαχρονική ομερτά τοπικών αρχών, πρώην δημάρχων, αστυνομικών και λιμεναρχών, πολεοδομιών και πολλών βουλευτών για πλήθος πολεοδομικών, περιβαλλοντικών, εργατικών παραλείψεων και παρανομιών στην Ιο έρχονται πλέον να σπάσουν δύο πρόσφατα γεγονότα που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.»: μια πρόταση-καταπέλτης ενός εισαγγελέα ευρωπαϊκού δικαστηρίου και μια έκθεση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Σύρου.

Στις 22 Απριλίου 2019 («Εφ.Συν.», Τα κατεχόμενα της Ιου) είχαμε παρουσιάσει μία από τις δεκάδες σκοτεινές υποθέσεις στην Ιο, την ιστορία γύρω από το νησάκι-ακρωτήρι στην είσοδο του όρμου της Κουμπάρας, ενός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, του πρώτου αξιοθέατου που αντικρίζει ο επισκέπτης με το πλοίο.

Εκσκαφές στην κορυφογραμμή στο Διακοφτόsave-ios.gr

Ενας στενός «λαιμός» άμμου που ενώνει δύο παραλίες και επιτρέπει το καλοκαίρι σε παραθεριστές και λουόμενους την πρόσβαση στο Διακοφτό από τη στεριά. Τον χειμώνα με τα πρώτα δυνατά Μποφόρ τα κύματα χωρίζουν τις δύο αμμουδιές και το Διακοφτό, όπως λέει και το όνομά του, γίνεται πάλι νησί.

Το 2007 το νησάκι αυτό μαζί με τμήμα της παρακείμενης στεριάς πουλήθηκε στον επιχειρηματία και χρηματιστή της Wall Street, Αγγελο Μιχαλόπουλο, ο οποίος με την εταιρεία του «105 Α.Ε.» λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε την ανέγερση ενός ολόκληρου πεντάστερου τουριστικού χωριού στη συγκεκριμένη περιοχή αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους.

Με τον νόμο 4179/2013, τον οποίο υπέγραφαν οι υπουργοί Γιάννης Μανιάτης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιτράπηκε η παραχώρηση της παραλίας και του αιγιαλού για αποκλειστική χρήση σε πεντάστερα ξενοδοχεία, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό την επίσκεψη πολιτών και επισκεπτών τουριστών στις παραλίες αυτές.

Η ταφόπλακα μπήκε με την υπογραφή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. κοινής υπουργικής απόφασης τον Δεκέμβριο του 2016 για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ηταν μια απόφαση που προκάλεσε πλήθος διαμαρτυριών από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενεργούς πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η WWF, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Αιγαίου.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα το 2017 και κάλεσμα διαδικτυακών υπογραφών, δεκάδες διανοούμενοι, καλλιτέχνες, οικολόγοι, αρχιτέκτονες, Ελληνες κάτοικοι του εξωτερικού και τουρίστες ανέφεραν ότι «βλέπουν το κυκλαδικό τοπίο να καταστρέφεται και τις περιοχές τους να εκποιούνται και να παραχωρούνται για all inclusive εκμεταλλεύσεις στο ανώνυμο χρήμα, την ώρα που οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας δεν φαίνεται να έχουν την οργανωτική δομή και ικανότητα να προστατεύσουν το κυκλαδικό τοπίο».

Επειτα από προσφυγές το ΣτΕ ανέστειλε τις εργασίες με προσωρινή διαταγή. Παρά την απαγόρευση, το... τσιμέντωμα συνεχίστηκε.

Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος διαπιστώνοντας 15 σοβαρές παραβάσεις από την εταιρεία «105 Α.Ε.». Αναφέρουμε μερικές από αυτές ενδεικτικά από το πόρισμα:

Κατασκευή γέφυρας στην «Κουμπάρα»save-ios.gr


Kατασκευή γέφυρας στην «Κουμπάρα»save-ios.gr

● Αυθαίρετες παραβάσεις στον αιγιαλό λόγω κατασκευής των γεφυρών σύνδεσης της Χερσονήσου Διακοφτό με την περιοχή της Κουμπάρας Ιου με τεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

● Εγκατάσταση μεταλλικής προβλήτας χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.

● Αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας στη βόρεια πλευρά της Χερσονήσου Διακοφτού.

● Αυθαίρετες επεμβάσεις εντός ζώνης παραλίας στο ίδιο μέρος (λιθόκτιστο κτίσμα τριγωνικού σχήματος).

● Κατασκευή σκυροδετημένου δρόμου εντός ζώνης παραλίας.

● Τοποθέτηση ξαπλωστρών εντός ζώνης αιγιαλού στην παραλία της Κουμπάρας μπροστά από το εστιατόριο Erego χωρίς άδεια παραχώρησης αιγιαλού.

● Κατασκευή δύο γεωτρήσεων χωρίς την απαιτούμενη άδεια εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων.

● Αλλοίωση της φυσικής κατάστασης τμήματος οριοθετημένου ρέματος.

● Ανεξέλεγκτη διάθεση αδρανών υλικών.
Πρόστιμο

Μπλόκο προς την παραλία Παπάsave-ios.gr

Βάσει των ανωτέρω παραβάσεων αυτό που προβλέπεται είναι η επιβολή διοικητικού προστίμου, ύψους συνήθως λίγων χιλιάδων ευρώ, αφού οι παραβάτες κληθούν σε απολογία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιητών, Ανδρέα Ζαμάνο, «αυτό εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου, διότι ο επιχειρηματίας πληρώνει αυτά τα μικρά πρόστιμα και συνεχίζει για τις επόμενες καταστροφές».

Επισημαίνεται πως όλες οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν μόνο το περιβαλλοντικό σκέλος και όχι το πολεοδομικό, για το οποίο υπάρχουν επίσης σοβαρές καταγγελίες. Αρμόδια για να επιβάλει τα πρόστιμα είναι η Περιφέρεια Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, φέρεται να έμεινε πρόσφατα σε ένα από τα ξενοδοχεία του επιχειρηματία στην Ιο.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. και νυν υπουργός Γιάννης Βρούτσης δειπνούσε με εκπροσώπους των επιχειρηματιών σε εστιατόριο ιδιοκτησίας τους δίπλα στην παράνομη, κατά την έκθεση των επιθεωρητών, πισίνα με θέα τη γέφυρα στην αμμουδιά και τα (παράνομα) σπασμένα βράχια της ακτογραμμής στην παραλία Κουμπάρα.

Ο επιχειρηματίας Μιχαλόπουλος διατηρεί στενές σχέσεις με πολιτικά στελέχη από διάφορους χώρους, κυρίως από τη Ν.Δ. και τον ΠΑΣΟΚ, αλλά και με υψηλόβαθμα στελέχη εκδοτικών ομίλων.

Επισημαίνεται πως το 2016 ο τότε βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, είχε καταθέσει ερώτημα προς τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν υπογράψει την ΚΥΑ με θέμα: «Τσιμεντοποίηση παραλίας και αλλοίωση τοπίου στην περιοχή «Κουμπάρα - Διακοφτό»» της Ιου.

«Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και της παραλίας ναι, έχουν τα πιο πολλά παραθαλάσσια ξενοδοχεία, αλλά όχι για να χτίσουν τσιμεντόδρομους μέσα στην παραλία ή γέφυρες από βράχο σε βράχο» έγραφε τότε ο κ. Αμυράς ως βουλευτής του Ποταμιού, η στάση του οποίου σήμερα ως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα αναζητείται.
To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το ΣτΕ

Nταμάρι στο Διακοφτόsave-ios.gr

Στις 19 Φεβρουαρίου 2016 κάτοικοι και φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Ιητών, προσέφυγαν δικαστικά για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα και συγκεκριμένα για τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο (περιλαμβάνει ξενοδοχείο 249 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο αναζωογονήσεως spa και συναφή έργα για την υποστήριξη του κύριου έργου).

Οι αιτούντες, τρεις ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων καθώς και τρεις ενώσεις, ισχυρίζονται ότι έλαβαν γνώση της επίδικης απόφασης στις 22 Δεκεμβρίου 2015, όταν παρατήρησαν να εκτελούνταν εργασίες.

Το αντεπιχείρημα από την πλευρά της τεχνικής εταιρείας του επιχειρηματία ήταν πως είχε υπάρξει μια δημοσίευση τον Αύγουστο του 2013 σε τοπική εφημερίδα της Σύρου και έτσι το κοινό θα μπορούσε να ενημερωθεί.

Η πλευρά του επιχειρηματία προσέφυγε τότε στο ΣτΕ επικαλούμενη παραγραφή της υπόθεσης και πως η αίτηση ακυρώσεως, που στρέφεται κατά των υπουργικών αποφάσεων, είναι εκπρόθεσμη διότι «ασκήθηκε μετά την πάροδο 60 ημερών από την ανάρτηση της αποφάσεως αυτής στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Η πρώτη πενταμελής σύνθεση του ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση σε νέα επταμελή σύνθεση, η οποία με τη σειρά της απέφυγε να απαντήσει ως προς το αν πρέπει εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης και ζήτησε τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (έκδοση προδικαστικής απόφασης), όπου η υπόθεση εκδικάστηκε στις 27 Μαρτίου 2019.

Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της την πρόταση της εισαγγελέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Τζούλιαν Κόκοτ (ημερομηνία της 23/5/2019, Υπόθεση C 280/18 Alain Flausch κ.λπ. κατά Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το «όλο έργο αναπτύσσεται σε μεγάλη έκταση γης και συνεπάγεται την κατάληψη αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιας εκτάσεως, τα οποία αποτελούν κοινόχρηστα πράγματα».

Η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Στρασβούργο αποφαίνεται ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί επί της ουσίας και δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, γιατί δεν είχαν ευρέως ενημερωθεί οι κάτοικοι της Ιου και ότι δεν επαρκούσε μια καταχώριση στη Διαύγεια.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση της εισαγγελέως, θα πρόκειται για μια πρώτη νίκη κατοίκων και φορέων απέναντι στον επιχειρηματία, που θα συνιστά παράλληλα και μια ηχηρή απάντηση στις υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αλλά και σε αυτήν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ..

Η δικαστική προσπάθεια το θέμα να παραγραφεί και να μην εξεταστεί επί της ουσίας η προσφυγή του Συλλόγου Ιητών και άλλων φορέων για την ιδιωτικοποίηση της παραλίας Κουμπάρα, όπως όλα δείχνουν, δεν ευδοκιμεί.

Το 2008 ο τότε δήμαρχος της Ιου, Γιώργος Πουσσαίος, αντιλαμβανόμενος την άμεση ανάγκη χωρικού σχεδιασμού σε ένα τουριστικά αναπτυσσόμενο νησί ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης της νήσου Ιου στην έδρα χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η μελέτη που καθιέρωνε ζώνες τουριστικής ανάπτυξης, ζώνες κατοικίας, ζώνες βιοτεχνικών δραστηριοτήτων και ζώνες προστασίας για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας του νησιού παρεδόθη επίσημα στον δήμο το 2010.

Οι προτάσεις της μελέτης, συνοδευόμενες μεταξύ των άλλων με όρους δόμησης για την προστασία περιοχών και παραλιών που θεωρήθηκαν άξιες ειδικής προστασίας, κοινοποιήθηκαν σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και όχι μόνο.

Εντεκα χρόνια μετά το αποτέλεσμα είναι οι παραλίες της Ιου, για τις οποίες η μελέτη προέβλεπε περιοριστικούς όρους δόμησης, να ανοικοδομηθούν ταχύτατα ακυρώνοντας τη μελέτη χωρικού σχεδιασμού που εκπονήθηκε από τους πλέον επίσημους αδιάβλητους μελετητές με δημοτική δαπάνη 150.000 ευρώ.

Βάσει της δημοσιογραφικής έρευνας, προκύπτει πως η υπόθεση των παραλιών Κουμπάρα και Παπά είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου. Τα όσα συμβαίνουν στην Ιο και οι εκθέσεις των επιθεωρητών Περιβάλλοντος αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά νησιά είναι εντελώς απροστάτευτα, έρμαιο της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας.

Οι αρμοδιότητες των δημάρχων και Περιφερειών αλλά και των αρχιτεκτονικών επιτροπών σε περιοχές που υπάρχουν τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, παραδοσιακοί οικισμοί και ζώνες Natura πρέπει να επανεξεταστούν.

Οι περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν με τις εκθέσεις των επιθεωρητών απαιτούν χρόνια για να γίνουν και εκατοντάδες εργαζόμενους ώστε να υλοποιηθούν, καθώς και μια στρατιά αρμοδίων υπαλλήλων που δεν βλέπουν και δεν ακούνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου