Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019

Απόφαση Μηταράκη για επικουρική ασφάλιση στα χέρια των ιδιωτών

Από Iskra


Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων σχετικά με την αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «έργο της εν λόγω Ομάδας θα αποτελέσει η επεξεργασία και η διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται, επίσης, η πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου, «δύναται να καλεί να συμμετέχουν στις εργασίες της ομάδας εκπρόσωποι φορέων, εμπειρογνώμονες ή πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα με ειδικές γνώσεις στα θέματα που άπτονται του έργου της ομάδας, εφόσον αυτό κρίνεται χρήσιμο ή/και αναγκαίο».

Όπως ορίζει η υπουργική απόφαση, η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στο γραφείο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019.

Ουσιαστικά, με την απόφαση Μηταράκη, ανοίγει ο δρόμος της υλοποίησης του προγράμματος της κυβέρνησης της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό των «τριών πυλώνων» και τη μεταφορά κεφαλαίων στην ιδιωτική ασφάλιση, ένα δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν.4387/2017, ο νόμος Κατρούγκαλου, δηλαδή.

Άλλωστε, τις πρώτες «τροχιοδεικτικές βολές» τις έριξε ο ακροδεξιών απόψεων βουλευτής της, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που στα μέσα του περασμένου Ιούλη είπε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό είναι ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της επικουρικής σύνταξης αλλά και της κύριας, δηλαδή η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος σε όλο το φάσμα των συντάξεων.

Τι σημαίνουν οι ιδιώτες στην επικουρική και η κεφαλαιοποίησή της; «Ατομικός κουμπαράς» για κάθε ασφαλισμένο – εργαζόμενο, ο οποίος θα επιλέγει, αν θα το διαχειρίζεται κρατικός πάροχος, επαγγελματικό ταμείο ή άλλη «επενδυτική» εταιρεία. Ωστόσο, να μεν θα γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι τι εισφορές θα καταβάλλουν, αλλά δε θα ξέρουν εάν θα πάρουν σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της, δηλαδή με λίγα λόγια οι κόποι μιας ζωής του εργαζομένου θα γίνονται αντικείμενο τζόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου