Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Η απεργία στο… ηλεκτρονικό απόσπασμα κυβέρνησης και εργοδοσίας

ΜΕΤΑ: Η απεργία στο… ηλεκτρονικό απόσπασμα κυβέρνησης και εργοδοσίας
12 Αυγούστου 2019


Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την ψήφιση στη Βουλή των αντεργατικών τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, προανήγγειλε και νέα παρέμβαση στην απεργιακή νομοθεσία, σε συνέχεια αυτής της προκατόχου του, Έφης Αχτσιόγλου.

Έτσι, στη διάταξη που προβλέπει την παρουσία 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, για τη λήψη απόφασης για απεργία, θα προστεθεί ότι αυτή γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία επί του συνόλου των μελών του σωματείου. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα επεκτείνεται και στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους.

Επίσης, προωθείται η δημιουργία ηλεκτρονικούμητρώου Συνδικάτων και συνδικαλιστών, καθώς και ειδική ιστοσελίδα, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις τους ηλεκτρονικά, προκειμένου – όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση – να αποτραπεί το φαινόμενο της αφισορρύπανσης από τα Συνδικάτα!

Όλα αυτά γίνονται, στο όνομα της διαφάνειας και της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων.

Ως ΜΕΤΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι η εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων είναι υπόθεση των ίδιων και των εργαζομένων μελών τους, και σε καμία περίπτωση του κράτους, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Δεν κόπτονται αυτοί για τη δημοκρατία και τη συμμετοχή. Το έχουν αποδείξει στην πράξη, με την ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων, με την τρομοκρατία, τις απολύσεις συνδικαλιστών και την απαγόρευση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.

Οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους φοβούνται την ουσιαστική και ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στην εσωτερική ζωή των συνδικάτων και στο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους και λήψης των αποφάσεών τους και γι’ αυτό ασκούν ανοιχτή τρομοκρατίακαι εκβιασμούς και προσπαθούν να εξαγοράσουν«συνδικαλιστές» για να επιβάλλουν «εργασιακή ειρήνη» στους χώρους δουλειάς, για να εξασφαλίζουν απρόσκοπτα τα υπερκέρδη τους και να επιβάλλουν μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες.

Αυτοί που πρωτίστως ενδιαφέρονται για τη μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων για απεργία ή και για οποιαδήποτε μορφή πάλης είναι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, γιατί χωρίς τη μαζική και ενεργή συμμετοχή τους κανένας αγώνας δεν μπορεί να είναι νικηφόρος.

Επιδιώκεται, μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, να διαμορφώνεται η «θέληση» των εργαζομένων από τα γραφεία των διευθυντικώνστελεχών μιας επιχείρησης. Σ’ ένα τέτοιο αποστειρωμένο περιβάλλον, που ο ένας εργαζόμενος δε θα μπορεί να πείσει τον άλλον, μέσα από μια ελεύθερη, ουσιαστική και δημοκρατική συζήτηση, για την ορθότητα ή όχι της λήψης της μίας ή της άλλης απόφασης, θα αφήνεται ελεύθερο το πεδίο των εργοδοτικών παρεμβάσεων.

Κυβερνήσεις που για την εκλογή τους δεν απαιτείται το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του λαού στις βουλευτικές εκλογές δεννομιμοποιούνται να νομοθετούν τον τρόπο που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους τα Συνδικάτα.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια ευνουχισμού της ελεύθερης συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης και στην κατάργηση όλων των αντεργατικών παρεμβάσεων που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου