Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Διαμαρτυρία Μαχόμενων Ελεύθερων Μηχανικών

Ενημερώνουμε για την ακόλουθη συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών από συναδέλφους, παρά τη διαφωνία μας με ορισμένα σημεία του κειμένου όπως οι εξετάσεις.


Μετά από οκτώ χρόνια με πέντε νόμους αυθαιρέτων (Ν.3775/2009, Ν.3843/10, Ν.4014/11,Ν.4178/13, Ν.4495/17), εκ των οποίων ο ένας κρίθηκε αντισυνταγματικός (Ν.4014/11), μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών , τις αλλεπάλληλες αλλαγές στον τρόπο ανάθεσης δημοσίων έργων, την συνεχόμενη καθίζηση της Ελληνικής Οικονομίας και ως ΑΦΟΡΜΗ την έκδοση της διευκρινιστικής ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ 2 του Ν.4495/17 (1,5 χρόνο μετά την έκδοση του νόμου και λίγους μήνες πριν την επίσημη λήξη του.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στην απαξίωση στην οποία οδηγήθηκε το επάγγελμα του μηχανικού και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ τα εξής 

1-Αποσαφήνιση με κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας. Η δουλειά του μηχανικού να βασίζεται σε μια επιστημονικά αποδεκτή,ξεκάθαρη και εφαρμοστέα νομοθεσία, χωρίς κενά και περιθώρια παρερμηνείας ενώ σε περίπτωση τυχόν ασαφειών πρέπει να είναι άμεση η συνδρομή των υπηρεσιών
για διευκρινήσεις με καθολική ισχύ.

2- Σύσταση μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης τηςΠολεοδομικής Νομοθεσίας που θα περιλαμβάνει εκτός από θεσμικούς εκπροσώπους ελεύθερους και έμπειρους επαγγελματίες μηχανικούς. Στόχος της Επιτροπής είναι η κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, η παρακολούθηση της εφαρμογής της, η επισήμανση των προβλημάτων και η εισήγηση βελτιώσεων. Η συμμετοχή στην Επιτροπή ελεύθερων επαγγελματιών είναι απαραίτητη καθώς αυτοί εφαρμόζουν στην πράξη την νομοθεσία.
Η δημιουργία της Επιτροπής είναι απαραίτητη καθώς δίνει την ευκαιρία της
αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του νομοθέτη και των ανθρώπων που εφαρμόζουν τον νόμο, με σκοπό τον εξορθολογισμό και αναπροσαρμογές της νομοθεσίας με προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, το δημόσιο συμφέρον και τη δημιουργία ενός δομημένου περιβάλλοντος, ικανό να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής. 

3-Ο έλεγχος και η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος να μην μετατρέπει τον Μηχανικό σε εισπρακτικό γραφειοκράτη. Η συνεχής μεταβολή της νομοθεσίας των αυθαιρέτων καθώς και η εμπλοκή των τεχνικών θεμάτων με τα νομικά μας οδηγεί σε αδυναμία διεκπεραίωσης των υποθέσεων μας, καθώς και σε σύγκρουση με άλλους κλάδους (νομικοί, συμβολαιογράφοι). Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο παράλογης άσκησης ποινών εναντίον Μηχανικών ενώ ταυτόχρονα μας εκθέτουν ως επαγγελματίες στους πελάτες-ιδιοκτήτες οι οποίοι μας θεωρούν ανακόλουθους ή μη γνώστες του αντικειμένου. 

4- Άμεση επαναφορά των εξετάσεων στους ελεγκτές δόμησης και δημιουργία τμήματος νομικής προστασίας αυτών. Ο έλεγχος από τους ελεγκτές δόμησης, είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και με την 
κατάργηση των εξετάσεων οδηγείται σε αποτυχία. Δεν είναι αυτονόητη η γνώση της νομοθεσίας ή ο έλεγχος κατασκευών την οποία καλούνται να ελέγξουν οι ελεγκτές δόμησης απλά και μόνο από την κατοχή του τίτλου σπουδών. 
Απαιτείται σαφέστατα προϋπηρεσία (τουλάχιστον 3ετής).
Η διαφορά μεταξύ της κατάργησης των εξετάσεων των ΕνεργειακώνΕπιθεωρητών (οι οποίοι έχουν αποκτήσει βάσεις λόγω των υποχρεωτικών σεμιναρίων) από αυτή των Ελεγκτών Δόμησης είναι χαοτική. 
Θεωρούμε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ την κατάργηση των εξετάσεων των ελεγκτών δόμησης.

5 - Δημιουργία εύχρηστων ηλεκτρονικών συστημάτων
Επιγραμματικά σας αναφέρουμε πως μόνο εύχρηστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία μας παρέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καθώς περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο να ασχοληθούμε με το σύστημα παρά στο να εκπονήσουμε την οποιαδήποτε
μελέτη του αντικειμένου μας . 

6- Πίεση προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε η ανάθεση των Δημοσίων Έργων σε αναδόχους να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της μεγαλύτερης έκπτωσης αλλά και άλλων προϋποθέσεων ώστε να εκτελούνται άρτια έργα.
Με οδηγό τα προαναφερόμενα 
ΚΑΛΟΥΜΕ 
Τους συλλόγους και τα επιμελητήρια να ορθώσουν το ανάστημα τους προς υπεράσπιση των ελεύθερων επαγγελματιών μελών τους. Να αποβάλλουν τις αγκυλώσεις που τους διακατέχουν μέχρι σήμερα στο να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων ή του οπουδήποτε πολιτικού κόμματος.

Έχουμε οδηγηθεί σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ και πλέον η εργασία μας είναι γραφειοκρατικού διεκπεραιωτικού τύπου νομικής φύσεως πάρα Μηχανικού, καθώς καλούμαστε να επιλύσουμε τα συμβολαιογραφικά ή νομικά κωλύματα. Σε ένα ανοιχτό επάγγελμα με αμοιβές που πλησιάζουν τα όρια της ανέχειας και με μια νομοθεσία που παλινωδεί ασταμάτητα το λιγότερο που οφείλουν να κάνουν τα συλλογικά όργανα είναι να ΣΤΑΘΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον ανταπόκρισης από τους αρμόδιους φορείς, θα μελετηθεί πολύ σοβαρά η κίνηση Πανελλαδικής Αποχής ως τελευταίο μέσο να προστατευθεί η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και η εργασία που μας βιοπορίζει.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ.

3 σχόλια:

 1. Έχουμε δίκιο να διαμαρτυρόμαστε αλλά ίσως πρέπει και εμείς να μην ακολουθούμε μιμούμενοι τις γενικόλογες διατυπώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα. Και το κείμενο αυτό έχει αρκετά γνωρίσματα παλιάς κοπής. Σύντομα:
  1.Η «κωδικοποίηση και η απλούστευση της νομοθεσίας» μπαίνει σαν διεκδίκηση από το 1985 με την ίδια μορφή. Δεν μπορεί να μπαίνει με την ίδια μορφή και το 2019.Χρειάζεται εξειδίκευση.
  2. Το ίδιο ισχύει και για το «οδηγούμαστε σε σύγκρουση με άλλους κλάδους (νομικοί, συμβολαιογράφοι). Έχουμε υποχρέωση να γνωρίζουμε κάποια θέματα που αφορούν το επιστημονικό μας πεδίο. Τα συμβόλαια συντάσσονται βάσει των τοπογραφικών και των σχεδίων των Μηχανικών. Η σύνταξή τους λοιπόν απαιτεί ο Μηχανικός που τα συντάσσει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Όταν δεν τις έχει τότε προκύπτουν διαφορές με τους νομικούς και τους συμβολαιογράφους. Οι συμβολαιογράφοι είχαν και έχουν «Σύλλογο» που τους στηρίζει επιστημονικά. Εμείς ούτε είχαμε ούτε έχουμε ακόμη.
  3. Ο θεσμός του «ελεγκτή δόμησης» δεν ήταν η καλύτερη επιλογή, γιατί κατήργησε τον Δημόσιο έλεγχο των κτιρίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. O Architetto νομίζω ότι μπορεί να γράψει ένα κείμενο πιο ολοκληρωμένο και όχι σαν το χθεσινό "σύντομο". Νομίζω ότι με το "σύντομο" δεν βοηθάει. Με την εμπειρία που έχει, και αυτή φαίνεται στα κείμενά του, ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει καλύτερα. Γιατί δεν του το ζητάτε;

   Διαγραφή