Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Επιτέλους οι εισφορές μας πιάνουν τόπο

Τι λέτε; να ζητήσουμε και εμείς που έχουμε χρυσοπληρώσεις τις ανακεφαλαιοποιήσεις της Άττικα κανένα δανειάκι?



Τις αυξημένες καταναλωτικές του ανάγκες έλυσε με τον καλύτερο τρόπο πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, χάρη στην ταχεία έγκριση και εκταμίευση καταναλωτικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ (σπαστό σε δύο τμήματα, 70.000 και 30.000) από την κρατική μη συστημική Attica Bank. Και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, σε 15 και 9 χρόνια αντίστοιχα, και αμφίβολες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα", το συνολικό ύψος των 100.000 ευρώ του καταναλωτικού δανείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θεωρείται από την τραπεζική αγορά εξωπραγματικό, καθώς τέτοιου οικονομικού μεγέθους καταναλωτικά δάνεια δεν δίνονταν ακόμα και σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ούτε στις προ κρίσης εποχές των παχιών αγελάδων.

Πόσο μάλλον όταν μόλις προχθές ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε τραπεζικά στελέχη για καταχρηστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ίδια τράπεζα σε πελάτες που δεν πληρούσαν τα εχέγγυα, ξεπερνώντας την πάγια τραπεζική πρακτική, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ότι ζημίωσαν την εν λόγω τράπεζα και τους μετόχους της.

Κακουργηματική δίωξη για τα δάνεια της Attica Bank

Ποινική δίωξη για απιστία κατά συναυτουργία και κατά μόνας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και για απλή συνέργεια στην απιστία ασκήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς σε βάρος πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank, για τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων της Attica Bank, τα οποία φέρονται να χορηγήθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην απιστία σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων πέντε εταιρειών που οφελήθηκαν από τα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι προκλήθηκε ζημία στην περιουσία της τράπεζας από πέντε περιπτώσεις δανείων συνολικού ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο 2011-2015.

Τα δάνεια αυτά εκτιμάται ότι χορηγήθηκαν στις εμπλεκόμενες εταιρείες, οι οποίες είχαν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο και με μηδενική ή μερική εξασφάλιση.

Δύο περιπτώσεις δανείων σε εταιρείες αρχειοθετήθηκαν, καθώς οι εμπλεκόμενοι είχαν αποπληρώσει ολοσχερώς τα χρέη τους.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από πόρισμα και μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε διαπιστώσει συστηματική χορήγηση των επίμαχων επισφαλών δανείων από την Τράπεζα Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου