Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

ΡΙΣΤάΡΤ: Για το ΣΤΥΕ και τη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων του κλάδου




Στις τελευταίες συναντήσεις με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών οι εργοδοτικές ενώσεις στον κλάδο της μελέτης και της κατασκευής επιχειρούν να αμφισβητήσουν την δικαιοδοσία του σωματείου μας να διαπραγματεύεται για τη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων του κλάδου, με το πρόσχημα ότι «υπάρχει και ο "ΣΤΥΕ" ως σωματείο στον κλάδο».
Είναι προφανές ότι αυτή η επίκληση συνιστά προσπάθεια αναβολής της έναρξης της διαπραγμάτευσης, αλλά να θυμίσουμε ποιος είναι ο "ΣΤΥΕ" ο οποίος ουσιαστικά είναι σωματείο φάντασμα.
Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι:

- Ο "ΣΤΥΕ" είχε προσφύγει κατά του ΣΜΤ το 2008, όταν το Σωματείο μας κατάφερε να συνάψει πρώτη φορά Συλλογική Σύμβαση στην οποία αναφερόταν ρητά ότι καλύπτονται και οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

- Ο "ΣΤΥΕ" τον οποίο επικαλούνται οι εργοδότες ότι εκπροσωπεί και αυτός τον κλάδο, είχε ΜΗΔΕΝ αντιπροσώπους στο τελευταίο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Πώς το κατόρθωσε αυτό; Στις εκλογές του υπήρχαν τόσο προφανείς παρατυπίες που δεν επιχειρήθηκε καν να εγκριθούν οι σύνεδροί του.

- Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΤΥΕ, Α. Στοϊμενίδης, εργάζεται πλέον ουσιαστικά στο δημόσιο τομέα (http://dpe.damt.gov.gr/apps/employees/m/ypall.php…). Δεν είναι κάπως προκλητικό να υποστηρίζουν οι εργοδότες ότι εκπροσωπεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους τεχνικούς;

Τα παραπάνω νομίζουμε ότι αρκούν για να αποδείξουν κατά πόσο ο "ΣΤΥΕ" έχει οποιαδήποτε αντιπροσωπευτικότητα στους μισθωτούς τεχνικούς. Δεν θεωρούμε βέβαια τυχαίο ότι και η πολιτική κατεύθυνση του "ΣΤΥΕ", όταν αυτός εμφανίζεται, είναι αυτή της "Κοινωνικής Συμμαχίας" της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, και της ταξικής συνεργασίας με την εργοδοσία «για να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου μας». Παρότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των σωματείων να υπάρχουν, να δρουν ελεύθερα, να διαπραγματεύονται, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, νομίζουμε ότι η αναφορά των εργοδοτών στο "ΣΤΥΕ", έχει μια κάποια σχέση και με την τοποθέτηση που έχει ο "ΣΤΥΕ" απέναντί τους.

ΡΙΣΤάΡΤ
συλλογικότητα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου