Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παράνομος και λανθασμένος τρόπος υπολογισμού του Εφάπαξ σε Μισθωτούς Μηχανικούς.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7515 Αθήνα, 1/3/2018
Προς: 1. Υφυπουργό Εργασίας , Κοιν. Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κο Πετρόπουλο Αναστάσιο
2. Γεν. Γραμ. Κοιν. Ασφαλ. κα Βρακά
3. Διοικητή ΕΤΕΑΕΠ κο Μπρίκη
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ του ΤΕΕ
2. Α' βάθμιες Ενώσεις

Θέμα: Παράνομος και λανθασμένος τρόπος υπολογισμού του Εφάπαξ σε Μισθωτούς Μηχανικούς.



Κε Υπουργέ, κα Γεν. Γραμματέα, κε Διοικητή

Κατόπιν συναντήσεων μαζί σας, αλλά και με Υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΤΕΑΕΠ διαπιστώσαμε -και παρά τις σχετικές σας διαβεβαιώσεις- ότι ο υπολογισμός της Εφάπαξ Παροχής του πρώην ΤΣΜΕΔΕ για τους προ το 93 Μισθωτούς Μηχανικούς μέλη μας, γίνεται βάσει της παραγράφου 6 της Εγκυκλίου Φ.30043/59517/Δ.15-16/1001 (13/3/2018): “Κατόπιν των ανωτέρω, διευκρινίζεται ότι, ως αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής μέχρι 31/12/1992, στους μισθωτούς/στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους νοούνται αυτές που προκύπτουν αν οι εκάστοτε μηνιαίες ασφαλιστέες για εφάπαξ παροχή αποδοχές/τιμές των ασφαλιστικών κατηγοριών, από την έναρξη ασφάλισής τους έως και την 31η/12/2013, αναπροσαρμοστούν ετησίως για το χρονικό διάστημα από το επόμενο, από αυτό που αφορούν έτος, μέχρι την 31η/12/2013, κατά τη μεταβολή του εκάστοτε μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιµών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, και εν συνεχεία προσδιοριστεί ο μέσος όρος τους.
και όχι σύμφωνα με τη σαφή πρόβλεψη του Νόμου Ν.4387/16 : “Για τους μισθωτούς με εισφορά ύψους 4% επί των αποδοχών, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του εξήντα τοις εκατό (60 %) των αποδοχών, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, υπέρ του κλάδου επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31.12.2013, με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου. Ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής, νοείται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε (5) τελευταία έτη έως και τις 31.12.2013, εφόσον υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου, χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας. Ο ως άνω μέσος όρος προσαυξάνεται ετησίως κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 8 του παρόντος.“ αλλά και την παράγραφο 2 της ίδιας Εγκυκλίου: “Ειδικότερα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής, νοείται, για μεν τους μισθωτούς, ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε (5) τελευταία έτη έως και τις 31.12.2013, εφόσον υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου, χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας“.
Επειδή καμία εγκύκλιος δε μπορεί να αντικαταστήσει άρθρα Νόμου και επειδή η διαφορά αυτή δημιουργεί διαφορές χιλιάδων ευρώ κατά τον υπολογισμό της Εφάπαξ παροχής σε βάρος των Μισθωτών Μηχανικών, σας καλούμε όπως αποκαταστήσετε άμεσα τη δυσλειτουργία αυτή, διορθώνοντας τη σχετική Εγκύκλιο.
Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

5 σχόλια:

  1. ποιο είναι ΑΥΤΟ το συνδικάτο που αγωνίζεται να ισοφαρίσει ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ αποδοχές εργαζομένων ή συνταξιούχων; Δεν μας νοι΄λαζει να μας δώσετε γάϊδαρο, μας νοιάζει να ψοφήσει ο γάϊδαρος του γείτονα! Στην λίστα του ΕΤΕΑΕΠ το εφάπαξ των μηχανικών ΚΑΙ ΜΟΝΟ ανάμεσα σε μια 30ριά κλάδους ήταν ΠΑΓΩΜΕΝΟ (ΔΕΝ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΟΝΟΝΤΑΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ) για 7-8 έτη (ΛΟΓΩ ΑΠΟΥΣΙΑΣ αλγορίθμου υπολογισμόυ) και ο Πετρόπουλος διόρθωσε μια μεγάλη αδικία, επισπεύδοντας τα ΠΕΝΙΧΡΑ εφάπαξ των μηχανικών που μια εποχή υπολογίζονταν για 2,5 με 3 χιλ. €, δηλαδή κοροϊδία! Τώρα τι ζητούν αυτοί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε ζήτησε κανείς να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά αυτός για τους μισθωτούς που αδικήθηκαν από την εν λόγω εγκύκλιο

      Διαγραφή
    2. Αστειεύεστε προφανώς, ή δεν ξέρετε Ελληνικά, ή ακόμα χειρότερα δεν αντιλαμβάνεστε πως στήνονται επικοινωνιακά, τα χαρατσώματα των πολιτών. Η διαμαρτυρία αυτή πουθενά δεν ξεκαθαρίζει ότι ζητά να αναβαθμιστούν (στα των ελεύθερων επαγγελματιών) τα δικαιώματα των μισθωτών. Ζητά να ακυρωθεί η εγκύκλιος Πετρόπουλου που έλυσε σοβαρότατο χρονίζον πρόβλημα σε βάρος των μηχανικών και ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ που ήθελε αποκλειστικά να "εκθέσει" τους προηγούμενους και ό,τι αρπάξει! Δεν έιδατε δηλαδή τις δηλώσεις Μυταράκη και την προπαγάνδα των βοθροκάναλων για "χρυσά εφάπαξ μηχανικών" ; Τι είδους ανεξάρτητη και αριστερή παράταξη είστε;

      Διαγραφή
    3. Προσθέτω ότι σαφώς εννοείται στην επιστολή, ότι ζητά να διορθωθεί η παράνομη εφαρμογή των νόμων, δηλαδή ΝΑ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ (μισθωτών και ελεύθ. επ. ) ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ, που σημαίνει δηλαδή στις 2,5 με 3 χιλ. € . Ακριβώς έτσι το χειρίστηκε και ο υπουργός και οι εγκάθετοί του στα ΜΜΕ.

      Διαγραφή
  2. Γέμισαν τα βοθροκάναλα με ψευιές για "χρυσά εφάπαξ" αλλά δεν ξέρει ο υπούργος για ΠΟΣΑ πρόκειται. Δεν του είπαν ότι είναι μερικές χιλιάδες άνθρωποι που περίμεναν 7-10 χρόνια και το εφάπαξ είναι της τάξης των 10 χιλ. για 35ετία; Μήπως είναι άλλη μια προπαγανδιστική απάτη των Μυταράκη και Βρούτση, σαν τις ανύπαρκτες "χρυσές" συντάξεις των 24 χιλ. € ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή