Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Εγκύκλιος για την καταβολή βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων κατ΄ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 (Α΄152) όπως ισχύει, στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ - τέως ΕΤΑΑ


Διαβάστε επίσης:

Καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή βοηθήματος ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους- ασφαλισμένους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)-τέως ΕΤΑΑ (τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών) με εγκύκλιο του Οργανισμού, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».


Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τη λήψη του βοηθήματος, υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, μέσω ΟΠΣ2, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ ή στο ΚΕΠ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του, καθώς επίσης και μέσω της εφαρμογής «e-Υπηρεσίες» του Οργανισμού, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης του ΕΦΚΑ.

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, καθώς και το συνολικό χορηγούμενο ποσό, καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.

Συγκεκριμένα:

Για χρόνο ασφάλισης 3 έως και 4 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για τρεις μήνες.

Για χρόνο ασφάλισης 5 έως και 6 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για τέσσερις μήνες.

Για χρόνο ασφάλισης 7 έως και 8 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για πέντε μήνες.

Για χρόνο ασφάλισης 9 έως και 10 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για έξι μήνες.

Για χρόνο ασφάλισης 11 έως και 12 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για επτά μήνες.

Για χρόνο ασφάλισης 13 έως και 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για οκτώ μήνες.

Για χρόνο ασφάλισης που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για εννέα μήνες.

Η καταβολή του βοηθήματος πραγματοποιείται, μέσω του ΟΠΣ2 του Οργανισμού και αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής εμπρόθεσμης αίτησης, ενώ η καταβολή του αναστέλλεται για τους εξής λόγους:

– Ανάληψη μισθωτής εργασίας ή έναρξη αυτοαπασχόλησης, εκτός αν το βοήθημα χορηγείται, βάσει της προϋπόθεσης που περιγράφεται στο Κεφ. Α΄ παρ. 1β της εγκυκλίου (εισοδηματικό κριτήριο), καθώς και άσκηση οποιασδήποτε άλλης μορφής απασχόλησης.

– Υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, εκτός των περιπτώσεων συνταξιοδότησης ή υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση, λόγω θανάτου.

– Υπαγωγή του δικαιούχου στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του ΕΦΚΑ ή άλλου φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, μετά τη διακοπή του επαγγέλματoς.

– Λήξη της ισχύος του εγγράφου πιστοποίησης της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, όταν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών.

Δικαίωμα συνέχισης της ανασταλείσας χορήγησης του βοηθήματος έχουν οι ασφαλισμένοι, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός δύο ετών από την ημερομηνία της αρχικής έγκρισης χορήγησης του βοηθήματος.

Οι λόγοι διακοπής και ανάκλησης χορήγησης του βοηθήματος είναι οι ίδιοι που ισχύουν και για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Βοηθήματα που τυχόν έχουν καταβληθεί, μετά την ημερομηνία διακοπής, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Για τους παραπάνω ασφαλισμένους δεν αποτελεί προϋπόθεση υποβολής της αίτησης για τη λήψη του παρόντος βοηθήματος ο εφοδιασμός τους με δελτίο ανεργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και, συνεπώς, δεν υπάγονται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό (π.χ. διακοπή της επιδότησης, λόγω μη ανανέωσης του δελτίου ανεργίας). Ωστόσο, προαιρετικά και μόνο μπορούν να εφοδιαστούν με δελτίο ανεργίας, κατόπιν αίτησής τους και εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, δεν δύνανται να κατέχουν δελτίο ανεργίας οι αιτούντες το παρόν βοήθημα με βάση την προϋπόθεση που περιγράφεται στο Κεφ. Α΄ παρ. 1β της εγκυκλίου (εισοδηματικό κριτήριο), καθόσον δεν έχουν προβεί σε διακοπή επαγγέλματος.

Το βοήθημα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ, μηνιαίως.

Το μηνιαίο ποσό του βοηθήματος δεν προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων μελών οικογενείας του δικαιούχου. Επίσης, δεν προβλέπεται η καταβολή αναλογούντων Δώρων Εορτών Χριστουγέννων/Νέου Έτους και Πάσχα.

Έκαστο μηνιαίο βοήθημα αντιστοιχεί σε 25 ημέρες επιδότησης, όπως στην τακτική επιδότηση ανεργίας.

Ειδικά, στην περίπτωση υπαγωγής στο βοήθημα, βάσει της προϋπόθεσης που περιγράφεται στο Κεφ. Α΄ παρ. 1β της παρούσας εγκυκλίου (εισοδηματικό κριτήριο), εάν ο δικαιούχος ασκήσει, όπως έχει δικαίωμα, επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια λήψης του βοηθήματος, τότε ως μηνιαίο βοήθημα καταβάλλεται ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ του μηνιαίου βοηθήματος (360 ευρώ) και του καθαρού εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.

Εφόσον από τον ανωτέρω έλεγχο προκύψει η καταβολή μη δικαιούμενων βοηθημάτων, αυτά συμψηφίζονται με βοηθήματα που θα καταβληθούν τον επόμενο ή τους επόμενους μήνες και, εάν αυτά δεν επαρκούν, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η καταβολή του βοηθήματος γίνεται με πίστωση του ατομικού λογαριασμού του δικαιούχου στη δηλωθείσα εμπορική τράπεζα ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεν προβλέπεται η απόδοση ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια καταβολής του βοηθήματος.

Για τη χορήγηση του βοηθήματος πλέον της μίας φοράς εξετάζεται κάθε φορά η συνδρομή των απαιτούμενων νόμιμων προϋποθέσεων. Χρόνος ασφάλισης που υπολογίστηκε για την καταβολή του βοηθήματος δεν λαμβάνεται υπόψη για την επαναχορήγησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου