Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Σχέδιο για ρύθμιση ασφαλιστικών χρεών έως 30.000 ευρώ σε 60 δόσεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ρύθμιση οφειλών έως 30.000 ευρώ σε έως 60 δόσεις μέσω παρακρατήσεων στις συντάξεις των οφειλετών ετοιμάζει το υπ. Εργασίας με στόχο τη σταδιακή εξόφληση των ασφαλιστικών χρεών των επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν μεν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν μπορούν να "βγουν" στη σύνταξη ακριβώς λόγω των ασφαλιστικών οφειλών τους.

Ο λόγος για τους εμπόρους, βιοτέχνες, "μπλοκάκηδες", τα μέλη εταιρειών, αλλά και τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους που αν και έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα συντάξιμα χρόνια –είτε έχουν κάνει παύση εργασιών, είτε όχι– δεν τους επιτρέπεται από τον ΕΦΚΑ να συνταξιοδοτηθούν, αν δεν εξοφλήσουν πρώτα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, εφάπαξ ή τμηματικά (με ρύθμιση).

Το υπάρχον ασφυκτικό –λόγω της συνεχούς υπερχρέωσης των αυταπασχολούμενων από τα αλλεπάλληλα "χαράτσια"– θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει ρύθμιση οφειλών αποκλειστικά έως 15.000-20.000 ευρώ σε έως 40 δόσεις, δεν φέρνει πλέον αποτέλεσμα, καθώς ολοένα και λιγότεροι μπορούν να ενταχθούν, ενώ ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να αυξήσει παραπέρα τα έσοδά του από ρυθμίσεις...

Γι' αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, υπό τη συνεχή πίεση των εκπροσώπων των ελευθέρων επαγγελματιών, η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας δέχεται –αυτή την περίοδο– εισηγήσεις, οι οποίες προβλέπουν καταρχάς την αύξηση του ορίου των ασφαλιστικών οφειλών τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι και στα 30.000 ευρώ.

Παράλληλα είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν έως και στις 60 οι δόσεις εξόφλησης των οφειλών μέσω αντίστοιχων παρακρατήσεων στις συντάξεις των οφειλετών.

Εξάλλου, εξετάζεται να μπει και ένα πλαφόν της τάξεως των 346 ευρώ/μήνα, κάτω από το οποίο δεν θα μειώνεται η σύνταξη του οφειλέτη, μετά την επιβολή αυτών των παρακρατήσεων...

Οι όροι

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται στην κυβέρνηση προβλέπει ότι:

1. Το νέο ανώτατο όριο οφειλών προς τα Ταμεία, το οποίο μπορεί να εξοφληθεί τμηματικά μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξη ενός οφειλέτη, θα ανέλθει ανά κατηγορία ασφαλισμένων:

- Στα 30.000 ευρώ –έναντι 20.000 ευρώ που 'ναι σήμερα– για τους ασφαλισμένους για τους τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές, μεσολαβητές-ασφαλιστές κ.λπ.).

- Στα 20.000 ευρώ ή ακόμα και τα 30.000 ευρώ –έναντι 15.000 ευρώ που 'ναι σήμερα– για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι )

- Στα 10.000 ευρώ –έναντι 4.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα ισχύουν τώρα– για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφοι, κ.λπ.).
inRead Advertisement by VIDADS since 2011





Παράδειγμα

Έστω έμπορος, ασφαλισμένος στον τέως ΟΑΕΕ, με συμπληρωμένα τα 67 χρόνια του, έκλεισε την 1η Οκτωβρίου τα 38 έτη ασφάλισης. Έτσι μπορεί να βγει στη σύνταξη. Ωστόσο χρωστά 32.000 ευρώ. Για να βγει στη σύνταξη, αν δεν μπορεί να πληρώσει εφάπαξ αυτά τα 32.000 ευρώ, θα πρέπει –εφόσον θεσπισθεί η εν λόγω νέα ρύθμιση– να εξοφλήσει εφάπαξ τα 2.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ σε δόσεις.

2. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων (μέσω παρακρατήσεων στη σύνταξή του) με τις οποίες θα μπορεί να εξοφλήσει τις ασφαλιστικές οφειλές του –όπως προβλέπει το ίδιο εξεταζόμενο σχέδιο– ένας επαγγελματίας, προκειμένου να "βγει" στη σύνταξη θα ανέλθουν σε 60 έναντι 40 που 'ναι σήμερα.

Παράδειγμα

Έστω αυταπασχολούμενος μηχανικός, ασφαλισμένος στο τέως ΕΤΑΑ, συμπληρώνει την 1η Δεκεμβρίου 2018 τα 40 χρόνια ασφάλισης και έχει ήδη κλείσει τα 65 ηλικιακά έτη. Έχει θεμελιώσει, δηλαδή, συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ωστόσο χρωστά 19.000 ευρώ στο Ταμείο του.

Εφόσον θεσπισθεί η εν λόγω ρύθμιση, θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του σε έως 60 δόσεις. Έτσι θα προκύψει μία μηνιαία δόση της τάξεως των 316 ευρώ.

Το (κατώτατο) όριο της σύνταξης ενός ασφαλισμένου κάτω από το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί μετά την παρακράτηση της δόσης για την εξόφληση των χρεών στα ταμεία θα ανέλθει στα 346 ευρώ, δηλαδή στο επίπεδο της εθνικής σύνταξης με 15 χρόνια ασφάλισης.
Μ' άλλα λόγια, η δόση που θα προκύψει για την εξόφληση των ασφαλιστικών οφειλών ενός επαγγελματία ο οποίος θα ενταχθεί στην εν λόγω ρύθμιση θα είναι τέτοια, ώστε να μένει στην τσέπη τουλάχιστον το ποσό των 346 ευρώ/μήνα. Ό,τι υπόλοιπο χρέους προκύψει από το πλαφόν αυτό, θα εξοφλείται εφάπαξ από τον ασφαλισμένο.

Παράδειγμα

Έστω, βιοτέχνης ασφαλισμένος στον τέως ΟΑΕΕ. Έχει κλείσει από τις 15 Σεπτεμβρίου τα 40 χρόνια ασφάλισης και έχει συμπληρώσει τα 64 έτη του. Άρα έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μάλιστα, προκύπτει γι' αυτόν μία σύνταξη της τάξεως των 720 ευρώ/μήνα.

Ωστόσο, οφείλει στο Ταμείο του 23.000 ευρώ. Εφόσον περάσει η νέα ρύθμιση, θα μπορεί να βγει στη σύνταξη, καταβάλλοντας σε 60 δόσεις το παραπάνω χρέος. Έτσι θα προκύψει μία μηνιαία δόση της τάξεως των 383 ευρώ. Η πληρωμή, όμως, αυτής της δόσης θα ρίξει τη σύνταξή του κάτω από το επίπεδο της κατώτερης εθνικής σύνταξης (346 ευρώ/μήνα) και συγκεκριμένα στα 337 ευρώ/μήνα. Εφόσον περάσει η σχετική ρύθμιση, η σύνταξη του εν λόγω ασφαλισμένου δεν θα πέσει κάτω από τα 346 ευρώ. Άρα, η μηνιαία δόση θα αναπροσαρμοσθεί προς τα κάτω, φτάνοντας τα 374 ευρώ/μήνα (έναντι 383 ευρώ /μήνα). Το υπόλοιπο του χρέους ύψους 540 ευρώ (60 μήνες Χ 9 ευρώ), το οποίο δεν μπορεί να πληρωθεί μέσω των 60 μηνιαίων παρακρατήσεων στη σύνταξη, ενδέχεται να ζητηθεί να καταβληθεί εφάπαξ, με την έναρξη ή το πέρας της ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου