Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Αυτές τις νέες αυξήσεις στα αεροναυτικά τέλη από 1η Απριλίου 2018 ποιοι θα τις πληρώσουν?


Στους παρακάτω συνδέσμους φαίνονται τα αυξημένα αεροναυτικά τέλη που χρεώνει η FRAPORT GREECE για το για κάθε ένα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αφενός για το έτος 2017 (από 11.04.17 όταν και ολοκληρώθηκε η παράδοση από το ΤΑΙΠΕΔ) και αφετέρου κατά πολύ περισσότερο για το έτος 2018 (από 01.04.18 θα ισχύσουν οι νέες αυξήσεις):

7. Κως

Όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες των ανακοινώσεων της FRAPORT GREECE:

1. Στα τέσσερα προϋφιστάμενα τέλη (Τέλος Εκσυχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων-ΤΕΑΑ, Προσγειώσεως, Στάθμευσης και Υπέρπτησης) σύμφωνα με τα όσα προβλέπονταν στη σύμβαση παραχώρησης (σελ.58) εφαρμόστηκαν από 11.04.2017 ακόμα τρία νέα (Φωτισμού, Ασφάλειας και Επιβατών).
Αναλυτικά στοιχεία για τους δυσμενείς για το δημόσιο συμφέρον όρους της σύμβασης εδώ.

2. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας των 14 αεροδρομίων υπό το νέο καθεστώς (11.04.2017) η συνολική χρέωση ανά επιβάτη είναι μεγαλύτερη των 13 ευρώ (με το νέο τέλος Ασφάλειας που ανέρχεται στο 1,5 ευρώ να βαρύνει τον επιβάτη) όσο και αν προσπάθησε το ΤΑΙΠΕΔ να πείσει για το αντίθετο όταν υπογράφηκε η Σύμβαση Παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
(Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα από το δελτίο τύπου του ΤΑΙΠΕΔ στις 14.12.15)
"Σε ό,τι αφορά στα Αεροναυτικά Τέλη, τα ισχύοντα σήµερα στα Περιφερειακά Αεροδρόµια ανέρχονται σε 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη. 
Με πρωταρχικό σκοπό να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη του τουρισµού και να διασφαλιστεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών Περιφερειακών αεροδροµίων η Σύµβαση Παραχώρησης προβλέπει ανώτατο όριο αεροναυτικών χρεώσεων σε προκαθορισµένα επίπεδα. 
Η Σύµβαση Παραχώρησης δεν προβλέπει ουσιαστική αύξηση των αεροναυτικών τελών. 
Η συνολική µέγιστη χρέωση έχει οριοθετηθεί σε 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ενώ είναι µόνο δυνατό να αναπροσαρµοστεί ετησίως µε τον εκάστοτε ισχύοντα δείκτη τιµών καταναλωτή από την ηµεροµηνία Έναρξης Παραχώρησης µέχρι την ολοκλήρωση των άµεσων επενδύσεων. 
Μετά την ολοκλήρωση των άµεσων επενδύσεων, δηλαδή όταν οι υποδοµές θα έχουν βελτιωθεί ώστε να συµµορφώνονται µε τα προκαθορισµένα πρότυπα, τα Αεροναυτικά Τέλη ανά επιβάτη θα µπορούν να αυξηθούν κατά 5,5 ευρώ κατά µέγιστο, φθάνοντας µέχρι τα 18,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, ποσό δυνάµενο µόνο να αναπροσαρµοστεί ετησίως µε το 90% του ισχύοντος δείκτη τιµών καταναλωτή. "

3. Εντός μόνο του πρώτου έτους (2017) λειτουργίας των 14 αεροδρομίων υπό το νέο καθεστώς έχουν γίνει αναπροσαρμογές προς τα πάνω στις διάφορες κατηγορίες αεροναυτικών τελών με τελευταία ανανέωση της ανακοίνωσης της FRAPORT GREECE για τις τρέχουσες τιμές στις 17.10.17.
Επίσης για τα δρομολόγια των χαρακτηρισμένων άγονων γραμμών το συνολικό ποσό ανά επιβάτη φτάνει πλέον στα 16,74€ (τέλος επιβατών 12€ συν 1,5€ τέλος ασφαλείας συν ΦΠΑ 24% επί του συνόλου) 

4. Για το δεύτερο έτος (2018) λειτουργίας των 14 αεροδρομίων υπό το νέο καθεστώς, προβλέπονται επιπλέον αυξήσεις αυτή τη φορά στα τέλη προσγείωσης και στα τέλη στάθμευσης. 
Όπως φαίνεται στους συνημμένους πίνακες η αύξηση είναι τέτοια που φτάνει ακόμα και σε ακέραιο διπλασιασμό 
π.χ. για το τέλος προσγείωσης
στην κατηγορία έως 5 tn (MTOW:μέγιστο βάρος απογείωσης) από 50 ευρώ αυξάνεται στα 100 ευρώ
στην κατηγορία 5 έως 10 tn (MTOW:μέγιστο βάρος απογείωσης) από 100 ευρώ αυξάνεται στα 200 ευρώ
Επίσης για τα τέλη στάθμευσης εφαρμόζεται νέα αυξημένα τέλη κατά τη θερινή περίοδο, τα οποία αυξάνονται ανάλογα και με το χρόνο στάθμευσης.

Συμπερασματικά

Από 01.04.18 η FRAPORT GREECE θα εφαρμόσει νέες ραγδαίες αυξήσεις των αεροναυτικών τελών στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
​.​
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι αυξήσεις αυτές, αν και θεωρητικά αφορούν τις αεροπορικές εταιρείες που είναι οι χρήστες των αερολιμένων, είναι βέβαιο πως οι εταιρείες δεν υπάρχει περίπτωση να επωμιστούν το κόστος αυτών των αυξήσεων και με τη σειρά τους θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις αυτές στα αεροπορικά εισιτήρια του επιβατικού κοινού.

ΚΑΙ Η "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου