Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018

Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός στην… υπηρεσία της γ’ αξιολόγησης
Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στην ΑΔΕΔΥ, έπειτα από την απόρριψη από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής της Επιτροπής (20-12-17) των προτάσεων που κατέθεσαν μαζί με το ΠΑΜΕ και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, για απεργιακή κινητοποίηση ενόψει της προώθησης για ψήφιση των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης, πήραν την πρωτοβουλία για υποβολή κοινού αιτήματος (28-12-17) από έξι μέλη της Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ για σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης.

Στη συνεδρίαση που υποχρεώθηκε να συγκαλέσει, τελικά, ο προεδρεύων την Τετάρτη 03-01-18, επαναφέραμε την πρότασή μας για διοργάνωση από την ΑΔΕΔΥ 48ωρης αγωνιστικής κινητοποίησης, στις 10 και 11 Γενάρη, που θα περιελάμβανε:

1. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, μαζί με άλλες συλλογικότητες και επιτροπές αγώνα, την Τετάρτη 10 Γενάρη 2018, για την ακύρωση των πλειστηριασμών και της ρύθμισης που ποινικοποιεί την πάλη για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

2. ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, την Πέμπτη 11 Γενάρη 2018, απεργιακά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις και περικύκλωση της Βουλής.

Προτείναμε, παράλληλα, να αναλάβουν πρωτοβουλίες τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις Αγώνα, σε όλους τους χώρους εργασίας και σε κάθε περιοχή, για την οργάνωση της συνολικής αντιπαράθεσης στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης και για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος.

Για τον αναγκαίο συντονισμό των κινητοποιήσεων, προτείναμε να απευθυνθεί η ΑΔΕΔΥ στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), καθώς και στα συνδικάτα της Ενέργειας και του Νερού. Προτείναμε, επίσης, να πραγματοποιηθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες σύσκεψη των Ομοσπονδιών και των Σωματείων του δημόσιου τομέα.

Τονίσαμε ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να θέτουν την προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων το επόμενο διάστημα αναδεικνύοντας και τα ζητήματα της «αξιολόγησης» των εργαζομένων στο Δημόσιο, της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων και την αποτροπή του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Δυστυχώς, οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ (π. ΠΑΣΚ) και Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση (ΕΑΕΚ), με διάφορα προσχήματα, όπως, για παράδειγμα, «…να αναμένουμε (!!!) τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών και Σωματείων…», κατέστησαν σαφές ότι η συμφωνία τους για την εκλογή προεδρείου περιλαμβάνει και την κοινή τους προσπάθεια για πλήρη αδρανοποίηση της ΑΔΕΔΥ, καθώς και την ακύρωση των όποιων θετικών βημάτων, σε επίπεδο στόχων και προσανατολισμού, έκανε η ΑΔΕΔΥ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι προετοιμάζουν μεθοδικά, με το πρόσχημα της κατάθεσης πρότασης για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, την εγκατάλειψη της τακτικής αντιπαράθεσης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για συρρίκνωση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου, της τακτική δηλαδή που ακολούθησε η ΑΔΕΔΥ και με την επιτυχημένη απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της «αξιολόγησης».

Το ΜΕΤΑ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να ακυρωθούν τα σχέδια του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του, αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία της κοινής πρότασής του με το ΠΑΜΕ και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, καλώντας όλες τις αγωνιστικές και ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος για από κοινού παρέμβαση στα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία, για να αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση και γενικότερα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για όλο το επόμενο διάστημα, με στόχο την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των πολιτικών της κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ και κεφαλαίου.


Αθήνα, 04-01-18

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ανάμεσά τους και για την απαγόρευση των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Διεκδικούν ότι το αργότερο μέχρι τις 17 Δεκέμβρη θα τα έχουν ψηφίσει όλα για αν προλάβουν το Γιούρογκρούπ της 22 Γενάρη.
Να τους σταματήσουμε απεργιακά. Να ξαναπιάσουμε το νήμα από την πανεργατική απεργία της 14 που γέμισε τους δρόμους με απεργούς διαδηλωτές και έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση του Τσίπρα, τους δανειστές και τα αφεντικά ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν άλλες θυσίες για την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης.
Λίγες μέρες πριν την πανεργατική απεργία η κυβέρνηση, κάτω από την μαζική και αποφασιστική κινητοποίηση των Συνδικάτων, αναγκάστηκε να κάνει πίσω στο χτύπημα των σωματείων και του δικαιώματος στην απεργία, με την επαίσχυντη τροπολογία που πήγε να καταθέσει «νύχτα». Τώρα επανέρχεται με πολυνομοσχέδιο, που θα έχει όλο τον κατάλογο των απαιτήσεων των δανειστών και των εργοδοτών για χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. 
Ο Τσίπρας και οι υπουργοί του ισχυρίζονται ότι οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και το χτύπημα των συνδικάτων, στρώνουν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση μέσα στο 2018. Επαναλαμβάνουν ακριβώς το ίδιο παραμύθι που ακούγαμε από τον Γ. Παπανδρέου το 2011 και τον Σαμαρά το 2014. Έχουν κατρακυλήσει τόσο χαμηλά ώστε συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους προηγούμενους και λένε ότι αυτοί υλοποιούν το σενάριο της μνημονιακής “εξόδου από τα μνημόνια” εκεί που οι άλλοι απέτυχαν.
Είναι λάθος να αφήσουν τα συνδικάτα την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα για απεργιακή κλιμάκωση με νέα πανεργατική απεργία. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας και συλλαλητήριο την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει το πολυνομοσχέδιο στη βουλή για ψήφιση.
Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι χρειάζεται απεργιακή δράση νωρίτερα για να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να φέρει το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων στην βουλή. Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ ανοίγει ένα δρόμο για να βγούμε μαζικά και απεργιακά στη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τις επιθέσεις της. Καλούμε κάθε Εργατικό κέντρο, Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμιο σωματείο δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να πάρουν απόφαση για να μετατρέψουν την στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σε 24ωρη πανεργατική απεργία στις 10 Γενάρη. Για να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά, απεργιακά, να βάλουμε μπροστά οργανώσουμε τους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας αλλά την συνέχιση και την κλιμάκωσή της. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα μνημόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου